REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Părinții copiilor cu handicap din Constanța, LUPTE grele în instanță; lăsați fără bani de autoritățile locale

Părinții copiilor cu handicap din Constanța, LUPTE grele în instanță; lăsați fără bani de autoritățile locale

Replica API 27 februarie 2020 | 00:00 444

Autoritățile locale, obligate să asigure copiilor cu nevoi speciale alocațiile de hrană și asistența socială aferentă perioadei septembrie 2013-februarie 2016 , constând in alocația zilnică de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și a încălțămintei. Deși există o hotărâre definitivă în acest sens, Primăria Constanța a uzat de ultima cale de atac, și anume revizuirea hotărârii.

Părinții copiilor încadrați în grad de handicap, din Constanța, se chinuie în instanță să-și obțină, de ani de zile, drepturile prevăzute de lege. Sunt copii cu condiții educaționale special (CES), așa cum o atestă certificatele de orientare școlară și profesională eliberate de Centrul Județean de Resurse și de Asistența Educațională Constanța. Aceștia sunt încadrați în învățământul de masă și urmează cursurile Centrului Școlar pentru Educație Incluziva "Delfinul" Constanta, Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă "Albatros" Constanța și Scoală "Jean Bart" Constanța . Prin măsuri legislative s-a urmărit sprijinirea copiilor/tinerilor cu CES , inclusiv din punct de vedere financiar, însă autoritățile locale nu au acordat asistența socială complementară, prin plata drepturilor cuvenite prin lege.

Până la data de 08.09.2015, obligația plății acestor drepturi revenea unității administrativ-teritoriale pe raza căreia avea sediul școala pe care o frecventa un copil/tânăr cu CES. După această dată , finanțarea acestor drepturi a fost realizată de la bugetul de stat, prin bugetele consiliilor județene. Urmare a acestei modificări legislative, Consiliul Județean a adoptat hotărârea nr.7 3/09.03.2016, prin care erau acordate drepturile aferente anului școlar 2015-2016, însă plata efectivă s-a realizat începând cu luna martie 2016, pentru lunile anterioare, respectiv septembrie 2015- februarie 2016, neefectuându-se plata acestor drepturi, spun beneficiarii acestor drepturi. Începând cu luna martie 2016 , în baza HCJ nr.73/09.03.2016 , reclamanții au încasat contravaloarea drepturilor, însă până la acel moment nu s-a încasat vreo altă suma cu titlu de alocație de hrană, rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, sens în care, pârâții sunt ținuți la plata contravalorii asistenței sociale complementare, pentru perioada septembrie 2013 - februarie 2016. În ceea ce privește prestarea serviciului social reprezentând alocație de hrană arătă că acesta a fost prestat prin intermediul DGSAPC Constanța, care la rândul său a remis către Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă "Delfinul Constanța" Constanța sume de bani pentru acoperirea acestui serviciu.

Tribunalul Constanța

Vorbim despre aproximativ 30 de copii cu nevoi speciale, ai căror părinția u deschis acțiune în instanță. Au câștigat, atât la Tribunal, cât și la Curtea de Apel, Consiliul Județean și Primăria Constanța la recunoașterea și plata contravalorii asistentei sociale aferente perioadei septembrie 2013-iulie 2015, asistentă socială constând în alocația zilnică de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și a încălțămintei. Ambele au formulat recurs, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe. În octombrie 2019, recursurile au fost respinse, decizia rămânând definitivă. Însă, autoritățile locale au uzat de ultima formă de atac, solicitând revizuirea hotărârii, acțiunea fiind depusă pe rolul Curții de Apel Constanța pe 25 februarie a.c.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614