REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Părinţii şi-au spus părerea despre situaţia învăţământului

Părinţii şi-au spus părerea despre situaţia învăţământului

Replica API 16 ianuarie 2014 | 00:00 318

Proiect

Proiect

38.761 de părinţi au participat la proiectul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, privind creşterea eficienţei procesului instructiv-educativ în învăţământul constănţean, din perspectiva părinţilor. Studiul a presupus elaborarea unui chestionar, avizat şi interpretat de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean de Urgenţă Constanţa, în colaborare cu o echipă de profesori- psihologi ai Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Constanţa. Scopul chestionarelor a fost de a dezvălui atitudinea părinţilor faţă de şcoală, nivelul de satisfacţie faţă de diferite aspecte ale specifice educaţiei, evidenţierea relaţiei şcoală- familie, din perspectiva lor, precum şi formularea de aprecieri şi propuneri privind sistemul educativ.

La studiu au participat un număr de 38.761 de părinţi, dintre care 6.626 din nivelul preprimar, 8.033 din nivelul primar, 15 190 din cel gimnazial, 8.693 din cel liceal, şi 219 din nivelul educaţiei incluzive. Constanţa este singurul judeţ pe teritoriul căruia un astfel de studiu a fost realizat, după cum a precizat Răducu Popescu, Inspectorul Şcolar General din Constanţa. Concluziile studiului au arătat că, de la nivelul preşcolar la nivelul liceal , ponderea părinţilor mulţumiţi, respectiv foarte mulţumiţi de nivelul de pregătire asigurat de unitatea de învăţământ frecventată de proprii copii scade. În ceea ce priveşte climatul de siguranţă, ordine şi disciplină existent în unităţile de învăţământ, cât şi în ceea ce priveşte atmosfera, climatul de grupă, clasa în care învaţă copii, a fost identificat un nivel de satisfacţie de aproximativ 100%, la nivelul grădiniţelor, respectiv al şcolilor integratoare, în timp ce în unităţile de învăţământ primar şi gimnazial, respectiv liceal, procentul se diminuează până la aproximativ 70%, sugerând nevoia de a îmbunătăţi aces parametru, la nivelul menţionat. S-a constatat faptul că majoritatea părinţilor participanţi la studiu sunt sunt în mare măsură, respectiv într-o foarte mare măsură mulţumiţi de activitatea cadrelor didactice, ca manageri ai grupei/clasei , cât şi în ceea ce priveşte calitatea activităţilor desfăşurate cu preşcolari, elevi, procentul cel mai mare fiind înregistrat la nivelul grădiniţelor. Se impune menţinerea aceluiaşi nivel de mulţumire a beneficiarilor şi la celelalte nivele de învăţământ. Părinţii consideră că baza materială a şcolii este bună, în general, dar au convingerea că prin imbunătăţirea acestui aspect, acolo unde este necesar, se poate creşte eficienţa procesului instructiv- educativ. Procentele obţinute, indiferent de nivelul la care ne referim, indică nevoia identificării unor resurse menite să asigure o dotare adecvată demersurilor educaţionale realizate, prin buna colaborare a managerilor şcolari cu părinţii elevilor şi cu comunitatea locală. Printre sugestiile părinţilor s-au numărat direcţionarea de 2% din impozit spre şcoală, baze sportive acevate nevoilor elevilor, clase speciale de matematică, limbi străine, organizare de programe after- school, realizarea mai multor activităţi de tip "şcoala părinţilor", asigurarea serviciului pe şcoală, sancţionarea mai drastică a elevilor pentru abaterile disciplinare, angajarea unor firme de pază, asigurarea de ore suplimentare de pregătire pentru anii terminali, diversificarea ofertei educaţionale, etc. Conferinţa de presă a fost susţinută de Inspectorul Şcolar General, Răducu Popescu şi directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educativă Constanţa, Irina Ermolaev.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367