REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Parisul cere Beijingului "acces nerestricţionat" comisarului ONU pentru drepturile omului în Xinjiang

Parisul cere Beijingului "acces nerestricţionat" comisarului ONU pentru drepturile omului în Xinjiang

Replica API 27 mai 2022 | 00:00 617

Şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a cerut omologului său chinez Wang Yi "acces nerestricţionat" pentru responsabila ONU, Michelle Bachelet, în cursul vizitei acesteia la Xinjiang, regiune din nord-vestul Chinei, unde Beijingul este acuzat că desfăşoară o represiune brutală împotriva minorităţii musulmane a uigurilor, relatează AFP.

Catherine Colonna

"În contextul publicării unor noi documente care informează despre foarte grave încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang şi al vizitei în curs a Înaltului comisar pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite, ministrul a cerut deplină transparenţă asupra situaţiei şi ca Înaltului comisar să i se asigure acces real şi nerestricţionat", potrivit comunicatului MAE francez, citează Agerpres.

Catherine Colonna a cerut în special pentru Michelle Bachelet posibilitatea "unui schimb de opinii cu membri ai societăţii civile şi să viziteze locuri la alegerea sa, ca de pildă locuri de detenţie".

Deplasarea Înaltului comisar, primul responsabil al ONU pentru drepturile omului care se deplasează în China din 2005, se derulează aproape cu uşile închise, delegaţia Naţiunilor Unite fiind obligată să ţină cont de situaţia epidemică din China şi să respecte restricţiile sanitare care ţin ţara la distanţă de presa străină.

Îngrijoraţi, uigurii din diasporă şi asociaţiile de apărare a drepturilor omului au cerut fostei preşedinte chiliene în vârstă de 70 de ani să nu se lase antrenată într-o operaţiune de propagandă a regimului comunist, notează AFP.

Regiunea Xinjiang, afectată mult timp de atentate atribuite oficial separatiştilor şi islamiştilor uiguri, face de mai mulţi ani obiectul unei represiuni efectuate în numele luptei antiteroriste.

Anchete occidentale acuză China că ar fi internat acolo cel puţin 1 milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi musulumane în lagăre de reeducare, chiar de "muncă silnică" şi de "sterilizare forţată".

Washingtonul acuză Beijingul de comiterea unui "genocid" împotriva uigurilor, notează AFP. China denunţă "minciuna secolului" şi prezintă lagărele ca fiind "centre de formare profesională", destinate să combată extremismul religios.

De altfel, Catherine Colonna a cerut omologului său chinez să autorizeze accesul publicului la consulatul general francez din Shanghai, oraş care cunoaşte din aprilie o formă foarte dură de izolare în cadrul politicii drastice privind "zero-COVID" pusă în aplicare de China.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218