REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Parlament - Proiect: Persoanele cu dizabilităţi vizuale să aibă acces la tehnologia asistivă

Parlament - Proiect: Persoanele cu dizabilităţi vizuale să aibă acces la tehnologia asistivă

Replica API 19 septembrie 2020 | 00:00 1198

Deputatul PSD Florin Buicu a depus la Parlament o propunere legislativă care reglementează accesul persoanelor cu dizabilităţi vizuale la tehnologia asistivă: echipamente, dispozitive şi instrumente pentru prevenirea, compensarea, limitarea sau neutralizarea efectelor dizabilităţii, scrie Agerpres.

Florin Buicu

Potrivit iniţiativei legislative, "persoanele cu handicap vizual pot beneficia, în funcţie de gradul de handicap, o dată la cinci ani, de decontarea achiziţionării de tehnologii asistive şi de acces, în următoarele cuantumuri: a) persoanele cu handicap vizual grav: maximum 3.000 euro; b) persoanele cu handicap accentuat: maximum 2.000 euro; c) persoanele cu handicap mediu: maximum 1.000 euro".

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) are obligaţia de a asigura mecanismele şi resursele de personal necesare punerii în aplicare a acestor prevederi.

Sumele se vor deconta din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, prin ANDPDCA. Bugetul necesar aplicării acestor prevederi se poate aloca de la bugetul de stat în tranşe anuale egale. Sumele rămase necheltuite se raportează pentru anul următor.

ANDPDCA va propune, anual, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, spre aprobare, bugetul privind achiziţionarea de tehnologii asistive şi de acces. La începutul fiecărui an calendaristic, ANDPDCA va publica suma alocată pentru anul în curs, precum şi calendarul depunerii cererilor de către beneficiari, mai prevede proiectul.

Beneficiarii vor depune la ANDPDCA un dosar care cuprinde următoarele documente: cerere de aprobare a achiziţionării echipamentului/echipamentelor, copii ale cărţii de identitate şi ale certificatului de încadrare în grad de handicap şi factura proformă.

ANDPDCA are obligaţia de a soluţiona dosarul în 30 de zile, iar apoi în 30 de zile beneficiarul depune factura fiscală care dovedeşte achiziţia produsului şi un extras de cont valabil, după alte 30 de zile de la primirea documentelor de achiziţie, ANDPDCA va vira beneficiarului suma aprobată.

"Conform statisticilor oficiale, în România trăiesc peste 94.000 de persoane cu handicap vizual grav, accentuat sau mediu. Aceşti oameni au imperativă nevoie de sprijin tehnologic specific pentru a putea suplini absenţa parţială sau totală a vederii. Din păcate, în România, spre deosebire de toate celelalte state din Uniunea Europeană, persoanele cu handicap vizual nu beneficiază de sprijin din partea statului la achiziţionarea de echipamente care să le permită autonomia personală, viaţa independentă, accesul la educaţie şi încadrarea în muncă. Astfel, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deficienţii de vedere, spre deosebire de persoanele cu alte dizabilităţi, nu beneficiază de niciun echipament specific, în afara implantului de cristalin, motiv pentru se impune un act normativ distinct", a precizat iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.

Buicu a menţionat că, din acest motiv, mulţi copii cu dizabilităţi vizuale abandonează şcoala, iar numărul celor care ajung să se angajeze în muncă este foarte redus, iar participarea la viaţa publică este practic inexistentă.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului şi, apoi, a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218