REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Parlamentarii constănţeni cred că votul uninominal pur e doar o soluţie de avarie pentru 2012

Parlamentarii constănţeni cred că votul uninominal pur e doar o soluţie de avarie pentru 2012

Replica API 23 mai 2012 | 00:00 110

USL e sigură că va câştiga toate colegiile din Constanţa

USL e sigură că va câştiga toate colegiile din Constanţa

Votul uninominal pur, în forma adoptată ieri de Senat, va fi folosit doar la alegerile parlamentare din această toamnă, mai mult ca sigur viitoarea putere urmând să gândească şi să voteze un alt sistem, care să ofere mai multă legitimitate celui ales. Aceasta este părerea majorităţii parlamentarilor de Constanţa, potrivit cărora cea mai bună metodă de vot era, totuşi, cel pe liste. Oricum ar fi, însă, USL s-a arătat sigură de faptul că va câştiga în toate colegiile din judeţul Constanţa, probabilitate care, culmea, nu a fost negată de către unul din liderii PDL, ci tot de un ales USL. "Nici o lege nu e perfectă, normal că nici aceasta, a votului uninominal pur. Ne aducem însă aminte că domnul preşedinte şi-a dorit-o la un moment dat, aşa că ne-am zis "hai, să-i facem pe plac, dacă aşa vrea domnul preşedinte!". Şi cred că va mulţumi şi PDL, pentru că le va oferi motive de a reflecta la ce-au făcut bine, ce-au făcut prost şi se vor gândi mai bine înainte de a mai veni cu astfel de iniţiative. Acum, la modul serios, cea mai bună lege a fost cea cu votul pe liste, oricât de contestată a fost. Eu sper ca actuala lege să nu fie o experienţă tristă", ne-a declarat preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir.

"Orice fel de vot ar fi fost, în toamnă, toate colegiile din judeţul Constanţa vor fi ale USL, asta este sigur", a adăugat Dragomir. La rândul său, senatorul PC Mircea Banias a spus că legea cu vot uninominal pur e mai corectă ca cea din 2008, dar va fi sigur schimbată şi actuala formulă. "Legea actuală e mai corectă decât cea din 2008. Principiul reprezentativităţii este, însă, în mod clar afectat. Votul uninominal pur va fi folosit probabil doar pentru alegerile din această toamnă. Viitoarea majoritate parlamentară va găsi o formulă care să rămână valabilă zeci de ani", a declarat Banias. Cât despre votul de la Constanţa, senatorul a spus: "USL va lua aproape toate mandatele din judeţul Constanţa. N-am spus toate, pentru că nu am vrut să fiu considerat arogant". Deputatul PDL Zanfir Iorguş susţine, în schimb, că nu e corectă schimbarea regulilor jocului, chiar în timpul jocului, dar şi că tot ce impun acum PSD şi PNL, pentru că le permite conjunctura, se va întoarce împotriva lor. "Am dintotdeauna împotriva schimbării regulilor jocului în timpul jocului, iar imaginea societăţii civile care protestează împotriva acestei legi cred că spune totul. PSD şi PNL sunt într-o conjunctură favorabilă acum şi pot impune orice, dar toate acestea se pot întoarce împotriva lor. Sincer, mă aşteptam la altceva de la ei, dar văd că aplică aceleaşi jocuri şi interese mărunte dintotdeauna, care au dus la pierderea credibilităţii pentru clasa politică", ne-a declarat Iorguş. Cât despre încrederea arătată de USL că va câştiga toate posturile de deputaţi şi senatori din judeţul Constanţa, Iorguş a avut o reacţie cât se poate de neaşteptată: "E posibil, dar până la toamnă mai e. Vom vedea". Culmea, cel care a părut mai indulgent cu şansele PDL de a mai prinde vreun post de parlamentar a fost reprezentantul duşmanului lor de moarte, PSD. Senatorul Nicolae Moga a spus că nici el nu este de acord cu votul uninominal pur, dar "dacă aşa a ieşit, asta e". "Eu sunt partizanul votului în două tururi de scrutin. Probabil, de la anul se va modifica iar legea electorală. Părerea mea este că pentru a avea legitimitate ca parlamentar, trebuie să treci măcar de două tururi de scrutin. Dar, dacă aşa a ieşit, asta e", a spus senatorul Moga. În ceea ce priveşte entuziasmul arătat de colegii liberali din USL de a câştiga absolut tot în judeţ, Moga a precizat că aceasta "este opinia lor", dând ca exemplu colegiile lui Zanfir Iorguş şi Constantin Chirilă, în care PDL ar fi, totuşi, destul de greu de bătut, pentru că, la uninomale, "se votează totuşi omul, nu partidul".

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218