REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Parlamentarii iniţiatori ai modificărilor aduse legii care avantajează băncile renunţă la proiect

Parlamentarii iniţiatori ai modificărilor aduse legii care avantajează băncile renunţă la proiect

Replica API 7 mai 2014 | 00:00 190

După mai mulţi ani de lupte, legea 193/2000, a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2013. Practic, consumatorii puteau, în sfârşit, să denunţe clauzele abuzive din contractele cu băncile sau de prestări servicii şi îşi puteau recupera banii, pe care i-au pierdut. Minunata situaţie ar putea fi însă spulberată, întrucât un grup parlamentar şi-a propus modificarea şi completarea Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, în avantajul băncilor. Astfel, mai multe asociaţii de protecţie a consumatorilor, Asociaţia de Consiliere a Clienţilor Bancari şi a Asiguraţilor din România (ACCBAR), condusă de av. Anamaria Stan, Asociaţia Asistenţă pentru Consumatori (AC), condusă de av. Iulian Urban şi Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (AC), condusă de conf. univ. dr. Costel Stanciu, au acţionat în comun săptămâna trecută la Palatul Parlamentului, pentru a îndemna parlamentarii să stopeze proiectul. Demersul, manifestat printr-o dublă fază: petiţie la Camera Deputaţilor şi protest static vis-a-vis de Parlament, s-a dovedit a fi un succes, întrucât cei 18 parlamentari anunţă anularea proiectului.

Unul dintre aceştia, Mihai Sturzu (PSD), a conştientizat pe ultima sută de metri pericolul la care expune zeci de mii de români şi, pentru a stopa proiectul, a alergat marţi pe holurile Parlamentului să îşi îndemne ceilalţi 17 colegi să semneze pentru retragerea proiectului. "E o discuţie destul de lungă pe subiectul acesta şi, recunosc, din câţi oameni am întrebat, nimeni n-a ştiut să-mi dea un răspuns foarte clar. Unii zic că, înainte de votul final din Cameră, se poate retrage oricând, unii zic că nu se mai poate retrage. Un lucru important pe care l-am câştigat: indiferent dacă, formal, se retrage sau nu sau orice ar fi, faptul că toţi iniţiatorii au semnat ca nivel de intenţie politică de retragere a proiectului este ca şi cum nu l-ar fi semnat. Nu mai există nici o şansă să treacă vreodată. Eu voi depune proiectul în Biroul Permanent, unde se ia o decizie. M-am ţinut de cuvânt, am spus că vom semna pentru retragerea legii, asta am făcut, i-am convins pe toţi, am stat de vorbă cu fiecare în parte şi lucrurile merg în direcţia bună", a declarat Sturzu, pentru "Replica".

PL-X nr. 672/2013, care "tronează" în Parlamentul României ar putea declanşa noi conflicte în instanţe şi nu numai, între consumatori şi, de data aceasta, clasa politică, acuzată că acţionează la comanda băncilor. 18 deputaţi şi senatori, printre care Niculescu Duvăz, Mihai Sturzu sau Constantin Adăscăliţei, au intrat în gura ACCBAR, AC şi APC. Practic, iniţiatorii au bătut din bocanci la apelul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi care a făcut un lobby puternic pentru a convinge că este de datoria clientului să dovedească faptul că, la momentul acordării creditului, el a fost încurajat de către angajaţii băncii să semneze contractul chiar dacă anumite clauze i-au fost prezentat diferit faţă de ceea ce scria în contract. Mai mult, clauzele abuzive nu ar mai putea fi eliminate, ci doar "coafate", după chipul şi asemănarea ARB.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614