REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Parlamentarii opoziţiei şi ai puterii, uniţi de comunitatea turco-tătară

Parlamentarii opoziţiei şi ai puterii, uniţi de comunitatea turco-tătară

Replica API 17 ianuarie 2015 | 23:16 196

Şedinţă de lucru

Şedinţă de lucru

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România şi Muftiatul Cultului Musulman din România au organizat, vineri, o şedinţă de lucru la sediul central al instituţiei cu parlamentarii constănţeni din tabăra opoziţiei şi ai puterii. Din partea PNL, au onorat cu prezenţa senatorul Christian Gigi Chiru, deputaţii Mihai Lupu şi Victor Manea, iar din partea PSD au fost senatorul Nicolae Moga şi deputatul Mircea Dobre. De asemenea, au fost prezenţi şi deputatul UNPR, Florin Gheorghe şi deputatul independent, Mihai Tararache.

Întâlnirea a avut loc în contextul atentatului de săptămâna trecută produs la redacţia publicaţiei franceze Charlie Hebdo, prilej cu care preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, membrii Biroului Executiv şi muftiul Muurat Iusuf au condamnat acţiunea. „Un lucru foarte bun că există această înţelegere, această stare de bine în Dobrogea şi dorim ca această stare de bine să continue. Noi am fost profund impresionaţi de sângerosul atentat de la Paris, la Charlie Hebo. Am condamnat ferm această crimă abominabilă. Am specificat că ei (atentatorii – n.r.) nu sunt musulmani. Din punctul nostru de vedere, considerăm că nu numai lumea creştină sau musulmanii, ci întreaga umanitate trebuie să se unească împotriva unor asemenea manifestări”, a spus Gelil Eserghep. La rândul său, muftiul a făcut apel la ralierea parlamentarilor constănţeni pentru efortul comun de a împiedica afirmarea unor persoane cu înclinaţii spre fundamentalism. „Vrem să prevenim orice infiltrare a unor persoane care au tendinţe spre radicalizarea comunităţii musulmane din România. Este datoria mea, ca muftiu, a tuturor persoanelor responsabile sau care au funcţii de conducere în cadrul comunităţii musulmane din România. Le mulţumesc domnilor parlamentari că au dat curs invitaţiei noastre şi au participat la această masă rotundă, pentru a preveni într-un mod pozitiv şi a împiedica comunitatea musulmană din România să fie influenţată de idei greşite, radicale”, a spus Muurat Iusuf. Dintre toţi parlamentarii prezenţi, cel mai vehement în declaraţii a fost senatorul PSD, Nicolae Moga, care a precizat că, în Dobrogea, nu putem vorbi de un multiculturalism sau de o toleranţă importată, ci de o convieţuire multiseculară. „Datorită evenimentelor petrecute în Franţa trebuie să preîntâmpinăm ca la noi în Dobrogea, unde avem un exemplu de convieţuire între etnii, să găsim modalităţile legislative, împreună cu deputaţii tătari, ca această convieţuire exemplară să nu fie distorsionată. Trăim cu toţii aici, nu facem deosebirea între români, turci, tătari şi lipoveni. Să oprim ca aceste infiltrări din partea acestor fundamentalişti, să nu ne tulbure convieţuirea. Ţin din tot sufletul să vă felicit că dumneavoastră aşi fost primii care v-aţi gândit, înaintea noastră. Condamnăm cu toţii crimele odioase care s-au petrecut la Paris. Ştiţi mai bine ca oricare că în Coran se scrie clar că nu ai voie să iei sufletul cuiva, n-ai voie să omori. Însă, faptul că ne-am întâlnit şi am stabilit de comun acord să susţinem acest lucru, aveţi încredere că toţi senatorii de toate culorile politice din Constanţa vor susţine iniţiativa”, a spus Moga.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614