REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Parlamentul a respins cererea de urmărire penală a lui Eugen Bejinariu

Parlamentul a respins cererea de urmărire penală a lui Eugen Bejinariu

Replica API 31 mai 2017 | 00:36 410

Camera Deputaţilor a respins marţi, prin vot, cererea de urmărire penală a fostului ministru Eugen Bejinariu. Deputatul PSD s-a apărat, afirmând că acuzaţiile din dosar sunt nefondate, că faptele nu erau incriminate la acea vreme şi că el este un om "corect" şi "onest".

UPDATE Parlamentul a respins cererea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale a lui Eugen Bejinariu.

Au fost 183 de voturi împotriva urmăririi penale, 83 pentru şi 2 abţineri.

Eugen Nicolicea a prezentat plenului raportul Comisiei juridice, prin care s-a dat un aviz negativ cererii de urmărire penală, pe motiv că faptele de care este acuzat deputatul PSD ar fi fost comise anterior datei de 2 decembrie 2004, când a intrat în vigoare legea care conferea DNA posibilitatea de a ancheta această infracţiune, respectiv abuzul în serviciu.

Eugen Bejinariu şi-a susţinut nevinovăţia de la tribuna Camerei Deputaţilor, afirmând că încheierea contractului privind licenţele Microsoft s-a făcut prin Hotărâre de Guvern, pe care el era obligat, ca ministru, să o semneze.

"După aprobarea contractului, după avizele de legalitate, după 13 ani, se invocă un posibil abuz în serviciu, legat strict de adoptarea acestui contract prin act normativ al Guvernului. Absurd, stimaţi colegi. Eu sunt un om corect, de bună credinţă şi tot ceea ce am făcut în activitatea mea a fost însoţit de grija şi determinarea de a face bine, de a proceda onest şi legal", a spus deputatul, potrivit News.ro.

El a explicat că acuzaţiile sunt "complet nefondate" şi le "respinge categoric", pentru că acel contract a fost încheiat între Guvern şi Microsoft Irlanda, semnătura sa fiind în numele Guvernului şi acordată în baza unui mandat imperativ, prin Hotărâre de Guvern.

"Nicăieri în dosar nu există un indiciu că aş fi încălcat vreo lege sau act normativ (...) Eu nici nu-i cunoşteam, nici n-am avut vreo întâlnire sau discuţie cu cineva de la companie, nu am avut niciun fel de implicare sau participare la întâlniri, negoicieri, oficiale sau neoficiale, cu Microsoft sau Fujitsu sau cu intermediari ai acestora", a mai spus Bejinariu, completând că el, ca ministru, nu avea nici atribuţii legale în negocierea contractului.

Deputatul a susţinut în faţa colegilor săi că a dat declaraţii ca martor şi a "demonstrat" procurorului de caz că deciziile au fost luate oficial înainte ca el să fie numit în Guvern, iar după semnarea contractului s-au succedat alţi miniştri care au încheiat acte adiţionale, toate având însă avizele de specialitate şi de legalitate, inclusiv de la Ministerul Justiţiei.

El a mai explicat că semnarea contractului a fost făcută prin mandatari - el în numele Guvernului, iar Fujitsu Siemens Austria în numele Microsoft Irlanda. Fujitsu a fost aleasă ca mandatar strict de către compania americană, astfel încât el nu s-ar fi putut implica în negocieri privind câştigătorii şi semnatarii.

"Domnilor colegi, repet, nu există nici măcar o probă în dosar că aş fi comis o infracţiune. (...) În acest moment există decizia CCR nr. 68 din 27 feb 2017, care stabileşte că adoptarea şi conţinutul unor acte normative în sine nu pot constitui subiect de cercetare penală. V-am prezentat toate aceste argumente astfel încât să votaţi şi dumneavoastră în cunoştinţă de cauză, conform propriei conştiinţe şi în acord cu legea", a încheiat Bejinariu, potrivit RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu mai fa sex cu ma-ta , iata ce debitezi muistule ! sa sugi pula la toata armata , tu cu ma-ta , in ture .
0
0
ma pish cu bolta pe toti jegosii de parlamentari mafioti
1
1
psd face ce stie mai bine, se apara unii pe alti pana cand vor ajunge cu totii, stiu ei unde. Cum este posibil sa sustii ceva si sa procedezi invers?
1
2
sa ne sugi cariciu !
2
2
A dat bir cu fugitzu!
1
0
macovistii si sorosistii lucreaza
4
3
muie parlamuistilor, care ai votat cu hotii ! iudelor !
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369