REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Parlamentul European cere ca lupta împotriva violenţei de gen să fie o ''prioritate în viitoarea strategie europeană de gen''

Parlamentul European cere ca lupta împotriva violenţei de gen să fie o ''prioritate în viitoarea strategie europeană de gen''

Replica API 30 noiembrie 2019 | 00:00 384

Parlamentul European (PE) a cerut joi printr-o rezoluţie Comisiei Europene să propună ca violenţa împotriva femeilor să fie inclusă în lista delictelor recunoscute de UE, insistând de asemenea pentru ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către toate statele blocului comunitar, unele dintre acestea respingând acest document întrucât consideră că el încurajează căsătoriile între homosexuali.

În rezoluţia adoptată de PE cu 500 de voturi pentru, 90 împotrivă şi 50 de abţineri, se solicită Comisiei Europene să considere lupta împotriva violenţei de gen drept o ''prioritate în viitoarea strategie europeană de gen'' şi să prezinte o ''propunere legislativă care să privească toate formele de violenţă de gen'', inclusiv hărţuirea şi violenţa pe internet, potrivit agenţiei EFE.

În document se aminteşte statelor membre ale UE că trebuie să garanteze corecta aplicare a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), prin ''alocarea resurselor financiare şi umane necesare'' şi în plus să asigure ''formarea adecvată'' a tuturor funcţionarilor care au grijă de victimele violenţei de gen.

Parlamentul European a susţinut alocarea în viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027) a 193,6 milioane de euro pentru prevenirea şi combaterea violenţei de gen, în cadrul programului bugetar pentru drepturi şi valori.

Conform unui studiu sociologic realizat în 2014 de Agenţia europeană pentru drepturi fundamentale, o femeie din trei în statele UE a afirmă că în ultimii 15 ani a fost victima unei forme de violenţă fizică sau sexuală, 55% dintre femei s-au confruntat cu acte de hărţuire sexuală, 5% au fost victime ale unui viol şi 11% ale hărţuirii pe internet.

Rezoluţia Parlamentului European face referire în special la cele şapte state membre ale UE care au semnat, dar încă nu au ratificat Convenţia de la Istanbul, respectiv Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Letonia, Slovacia şi Marea Britanie. Parlamentele unora dintre aceste ţări au refuzat să ratifice documentul întrucât consideră că, dincolo de obiectivul declarat al combaterii violenţei împotriva femeilor, această convenţie încurajează căsătoriile între homosexuali şi acceptarea unui al treilea gen.

Vineri, parlamentul slovac a respins încă o dată acest text, după prima respingere din luna martie, estimând că el contravine definiţiei constituţionale a căsătoriei în Slovacia, definită drept o uniune heterosexuală. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614