REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Parlamentul European dă în judecată CE din cauza vizelor pentru SUA. România, printre mizele procesului

Parlamentul European dă în judecată CE din cauza vizelor pentru SUA. România, printre mizele procesului

Replica API 4 martie 2021 | 00:00 1536

Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru "eşecul de a acţiona" în ceea ce priveşte reciprocitatea vizelor UE-SUA, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch. România, alături de alte trei țări UE, este miza acestei dispute.

Foto: Getty Images

"Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. PE a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani", a precizat Jaume Duch pe Twitter.

Pentru că CE nu a luat o decizie în termenul legal cerut, PE a decis să se adreseze Curții de Justiție a UE.

"Comisia nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit", a mai arătat Duch. În urma recomandării departamentului juridic al PE, instituţia dă Comisia Europeană în judecată la CJUE "pentru a se asigura că legislaţia UE este aplicată pe deplin".

Parlamentul European a adoptat în octombrie 2020 o rezoluţie prin care solicita Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE şi SUA. Textul îndemna CE să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate.

Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană, precizează PE, scrie digi24.ro.

În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării cetăţenilor săi de obligaţia de a deţine viză pentru o perioadă de 12 luni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PSD-isti tai ce au facut ? Au tacut malc pentru a nu fi acuzati de o groaza de alte probleme . Cum ar fii coruptia la nivel inalt , furt din fonduri europene , Etc .
2
1
incepe sa dea rezultate. Ia sa amenintam ca facem un referendum ca vrem sa iesim din UE. Cred ca n 30 zile ne baga n Schegen fortat. Dar cu cine sa facem d astea? Cu tradatorii plusr? Niciodata. Pisoii astia vor da tot strainilor doar ca sa mai stea 3 luni la guvernare. Votati de 15 % din cei care au iesit la vot. Rezistentii culurui. Inca sunt speriati de AUR. Si fac presiuni sa li se faca dosare penale liderilor AUR. Frustratii astia pluseristi votati de un milion si jumatate de alti romani frustrati. Jigodiile astea sustin pnl cu un buget de austeritate si cu preturi mari la carburanti si u
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218