REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Parlamentul European modifică legislaţia: testul de mediu, obligatoriu. Ce se întâmplă la Constanţa?

Parlamentul European modifică legislaţia: testul de mediu, obligatoriu. Ce se întâmplă la Constanţa?

Replica API 11 octombrie 2013 | 00:00 164

Parlamentul European a adoptat miercuri o serie de amendamente la legislaţia existentă. Printre modificările importante se regăseşte obligaţia ca activităţile de exploatare şi extracţie pentru hidrocarburile neconvenţionale prin fracturare hidraulică să facă obiectul unor studii de impact de mediu. Potrivit comunicatului emis de legislativul european, eurodeputaţii doresc ca evaluările de impact care, conform legislaţiei actuale europene, privesc doar proiectele pentru gazele naturale care extrag cel puţin 500.000 de metri cubi pe zi, să fie obligatorii şi în cazul forajului de gaz de şist. Măsura se impune indiferent de cantitatea de hidrocarburi extrase: gaz şi petrol de şist, gaz de cărbune, fie că este vorba de proiecte de explorare sau de extracţie, pentru faza în care este aplicată fracturarea hidraulică.

Potrivit Convenţiei de Aarhus, eurodeputaţii au sugerat şi măsuri de combatere a conflictelor de interese şi de asigurare a informării şi consultării publicului. Propunerea include măsuri de combatere a conflictelor de interese între contractanţi şi persoanele care realizează studiile de impact şi, potrivit evz.ro, amendamentele cer ca experţii să aibă competenţa tehnică necesară şi să fie independenţi în raport atât cu contractantul cât şi cu autorităţile competente. Directiva privind studiile de impact asupra mediului (EIA) se aplică atât proiectelor publice, cât şi celor private, stabilind unele criterii, inclusiv informaţiile care trebuie transmise autorităţilor naţionale privind un proiect care trebuie evaluat pentru aprobare. Legislaţia priveşte o paletă largă de proiecte, de la poduri până la ferme intensive de porcine. Revizuim această legislaţie cheie pentru a o alinia noilor priorităţi ale Europei, ca de exemplu, solurile, utilizarea resurselor, respectul biodiversităţii. Fracturarea hidraulică suscită îngrijorări. Am prevăzut criterii clare pentru a evita conflictele de interes şi pentru ca publicul să fie implicat, a spus raportorul Andrea Zanoni (ALDE, IT), care a obţinut mandat de negociere cu Consiliul a unui text în prima lectură.

Testul de mediu, binevenit la Constanţa

Măsura oferă un moment de respire primarilor din judeţul Constanţa, care se opun explorării şi exploatării gazelor de şist. La 20 de kilometri de localitatea Costineşti, o armată de oameni montează aparatură, cabluri şi steaguri. Câmpul unde, odinioară, localnicii cultivau cereale s-a transformat radical în ultimele zile. Din trei în trei metri sunt instalate diverse aparate de către persoane care nu vor să vorbească despre proiect. Între timp, localnicii din zonele Costineşti, Limanu şi Pecineaga se plâng că radiourile nu mai funcţionează şi se tem pentru sănătatea lor. Primarul localităţii Costineşti, Traian Cristea, susţine că nu se teme momentan de acţiunea concesionarului companiei Chevron şi a declarat pentru Replica: "Astăzi (marţi n.r.), de dimineaţă, funcţionau şi radioul şi televizorul. Am discutat cu viceprimarul din Pecineaga, pentru că acolo au venit aceste persoane. Ce să îmi spună? Sunt depăşiţi de situaţie, nu pot face mare lucru. Cineva i-a trimis pe aceia acolo. De la noi nu au nici un fel de autorizaţie". Primarul localităţii Pecineaga, Lili Pâslaru, confirmă afirmaţiile omologului de la Costineşti şi susţine că, din punct de vedere legal, nu poate lua măsuri, întrucât se desfăşoară pe domeniu privat: "Se face o identificare de traseu prin steguleţe. Ei sunt în fiecare zi acolo. Nu putem interveni, pentru că este vorba de un domeniu privat". La Limanu, lucrurile sunt mai liniştite. Viceprimarul Marius Dumitru, autorităţile locale sunt axate pe mijloacele legale şi a declarat pentru Replica: "Nu am primit nici o notificare de la Instituţia Prefectului privind referendumul de anul trecut, din 9 decembrie. Oricum, noi am atacat în instanţă şi ne axăm pe această parte. Uşile noastre sunt deschise, punem la dispoziţie orice informări".

Bădrăgan: "Este nevoie de o resuscitare a politicienilor"

Preşedintele Consiliului Naţional al partidului, avocatul Dumitru Bădrăgan, susţine că populaţia trebuie consultată, în privinţa exploatării gazelor de şist, în contextul actual al protestelor la nivel local şi naţional. Bădrăgan a declarat pentru Replica: "Anul trecut a fost an electoral, ulterior nu s-au respectat toate promisiunile. Consiliul Local Constanţa şi Consiliul Judeţean trebuie să aibă un dialog cu societatea civilă, pentru că este nevoie de o resuscitare a politicienilor pe acest segment. Se impune o consultare publică şi există şi cadrul legal, legea 215 (din 23 aprilie 2001 a administraţiei publice locale - n.r.) care permite consultarea publică".

Marius Florian VASILE

foto: Realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218