REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Parlamentul polonez aprobă o lege controversată, denunţată de judecători şi UE

Parlamentul polonez aprobă o lege controversată, denunţată de judecători şi UE

Replica API 25 ianuarie 2020 | 00:00 457

Dieta (camera inferioară poloneză), dominată de conservatorii naţionalişti, a aprobat joi controversata lege destinată să-i pedepsească pe judecătorii care contestă reformele judiciare promovare de actualul guvern de la Varşovia, dar care sunt criticate de Bruxelles şi de Curtea de Justiţie a UE, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Textul, care fusese respins de Senat a fost aprobat definitiv de 234 de deputaţi conservatori, contra 211 voturi ale opoziţiei şi nouă abţineri. El mai trebuie aprobat de preşedintele Andrzej Duda, el însuşi provenind din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere şi susţinător al reformelor în curs.

Proiectul de lege a fost pregătit şi votat în regim de urgenţă de către PiS, ca reacţie la decizii ale Curţii de Justiţie a UE (CJUE) şi Curţii Supreme poloneze care contestă anumite părţi ale reformelor judiciare controversate, aflate la originea conflictului.

În timp ce guvernul afirmă că aceste reforme sunt destinate să lupte împotriva corupţiei, opoziţia acuză PiS că vrea să "pună botniţă" magistraţilor contestatari şi invocă o "lovitură de stat".

Comisia Europeană a cerut Varşoviei să suspende introducerea textului şi să consulte experţi internaţionali.

Comisia de la Veneţia, organ al Consiliului Europei însărcinat cu probleme ale statului de drept, a considerat de asemenea că acest text "subminează independenţa judiciară" şi a recomandat Parlamentului polonez "să nu aplice amendamentele propuse şi să găsească alte soluţii".

În acelaşi timp, Curtea Supremă poloneză, reunită în şedinţă lărgită, a repus în discuţie unul din fundamentele reformelor conservatoare, interzicând pentru 500 de judecători promovaţi sub noul regim controversat participarea la completurile de judecată ale tuturor instanţelor din sistemul judiciar polonez.

Această decizie a fost denunţată de Ministerul Justiţiei care o consideră drept o "încălcare gravă a legii".

Potrivit judecătorului raportor Wlodzimierz Wrobel, "ceea ce s-a petrecut în ultimii ani în sistemul judiciar polonez a dus la o gravă incertitudine, la haos în problema de a şti dacă persoanele care judecă, dacă tribunalele pe care acestea le formează pot într-adevăr să judece. Această incertitudine îi vizează nu doar pe judecători, ci şi pe cetăţeni şi tribunale din alte ţări".

Tribunale din afara Poloniei au exprimat "îndoieli" cu privire la independenţa omologilor lor polonezi şi "nu mai vor să coopereze cu noi", a spus el.

La sfârşitul anului 2017, Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei o procedură inedită din cauza "riscurilor sistemice" create prin reformele acesteia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
brava la ei,inclusiv in minciuna cu holocaustul le-au pus sare pe coada jidanilor,si in loc sa plateasca ca noi despagubiri de razboi israelului incearca sa traiasca ei mai bine
0
0
La ei se poate, la noi .............
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920