REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Partide nou înființate, înscrise în competiția pentru alegerile locale din 2016

Partide nou înființate, înscrise în competiția pentru alegerile locale din 2016

Replica API 13 mai 2016 | 00:27 265

Ca urmare a modificării, în 2015, a Legii partidelor politice, astfel încât un partid politic se poate înregistra doar cu trei membri fondatori, spre deosebire de perioada 2003-2015, când erau necesare 25.000 de semnături, Registrul partidelor politice a înregistrat în 2015 și 2016 un număr foarte mare de partide politice noi. Multe dintre acestea s-au și înscris în cursa electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2016.

O noutate o reprezintă formarea mai multor partide regionale, care își propun să apere interesele locale și regionale din care fac parte: Uniunea Salvați Bucureștiul, Partidul Gălățenilor, Partidul Botășănenilor, Partidul Oamenilor Liberi (Târgu Mureș), Partidul pentru Argeș și Muscel, Partidul "Mișcarea pentru Medgidia" etc.

Printre partidele noi care și-au depus candidatura pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, se numără: Partidul Republican din România (PR), Partidul România Unită (PRU), Partidul Blocul Unității Naționale (BUN), Partidul Social Românesc (PSRO), Partidul Frontul Demnității și Identității Naționale (FDIN), Partidul M10, Partidul pentru Argeș și Muscel (PAM), Partidul Național Democrat (PND), Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal (PPU social-liberal), Partidul Agricultorilor din România (PAR), Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) etc.

Partidul Republican din România este un partid politic nou, înregistrat la Registrul partidelor politice, la 5 ianuarie 2015, autodefinit de centru, și care își propune "să aducă un nou suflu în viața socială, politică și economică a țării, care vine cu soluții viabile pentru redresarea României și pentru creșterea nivelului de trai al tuturor cetățenilor săi". Partidul este condus în prezent de Nicu Neamțu.

Partidul România Unită, înregistrat la 23 aprilie 2015, susține că are la bază doctrina național-democrată, un curent dezvoltat în perioada antebelică și interbelică de către savantul Nicolae Iorga. PRU își asumă, însă, această doctrină într-o variantă adaptată provocărilor perioadei contemporane, scrie partidulromaniaunita.org. Conducerea partidului este asigurată de Bogdan Diaconu, fost parlamentar al PSD.

Partidul Blocul Unității Naționale, înscris definitiv în Registrul partidelor, la 25 iunie 2015, reunind foști membri ai Partidului România Mare, ai Partidului Social Democrat, dar și ai altor partide care nu mai există, și al cărui președinte interimar este Dorel Vulpoiu, se autodefinește ca fiind, în același timp, un partid de centru-stânga, național și creștin-democrat. Partidul promovează valorile europene ale statului de drept, ale democrației și economiei sociale de piață și își propune să fie "tribuna de unde să se exprime toți cei care își doresc cu adevărat modernizarea și dezvoltarea armonioasă a României".

Partidul Social Românesc este un partid de stânga, de orientare social-democrată, fondat de către fostul lider al PSD, Mircea Geoană și înregistrat la 30 iunie 2015. Mircea Geoană, preciza, la 9 martie 2015, că "PSRO este un răspuns la grava deviere de la identitatea de stânga a PSD-ului condus de Victor Ponta, care a decis abandoneze electoratul de stânga din România", adăugând că "Partidul Social Românesc sprijină munca, creând condiții de afirmare și succes în viața fiecărui român, indiferent de locul, clasă sau grupul social din care fac parte".

Partidul Frontul Demnității și Identității Naționale este un alt partid politic înregistrat în 2015, 1 iulie. Formațiunea se autodefinește ca fiind de centru și are ca principale valori promovarea doctrinei populare românești și economia socială de piață. Potrivit site-ului oficial al partidului, fdin.ro, la baza creării partidului a stat premisa că opoziția stânga-dreapta nu mai este de actualitate, astfel încât, din punct de vedere politic, FDIN se plasează la dreapta spectrului politic, datorită importanței pe care o acordă ideii naționale și ideii creștine; din punct de vedere economic, în schimb, partidul împărtășește valori de stânga precum echitatea și justiția socială. Partidul este condus de Corneliu Ciontu.

Partidul M10, condus de Monica Macovei, s-a înscris în Registrul partidelor politice, la 7 august 2015. Potrivit Statutului, este un partid reformist, de centru-dreapta, care militează pentru un stat suplu, neintervenționist și eficient. La 10 ianuarie 2015, europarlamentarul Monica Macovei a lansat Asociația M10, declarând că "M" din denumirea asociației vine de la "merit, muncă, modernizare", iar 10 este "decalogul celor 10 porunci" pe care l-a propus clasei politice în campania pentru președinție, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218