REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Partidul Verde - filiala Mangalia, punct de vedere referitor la gazele de şist

Partidul Verde - filiala Mangalia, punct de vedere referitor la gazele de şist

Replica API 12 mai 2013 | 00:00 181

Comunicat de presă - Partidul Verde, filiala Mangalia, preşedinte Marian Dorner:

"Din cauza efectelor negative pe care metoda de fracturare hidraulică le poate produce asupra mediului şi sănătăţii constanţenilor, Partidul Verde, filiala Mangalia, se opune categoric explorării şi exploatării gazelor de şist pe întreg teritoriul judeţului Constanţa. Datorită marilor lacune din legislaţia românească privind exploatarea gazului de şist şi a lipsei de transparenţă privind contractul încheiat între Guvernul României şi compania Chevron, îndemnăm locuitorii judeţului Constanţa, mai ales cei din zonele Costineşti, Mangalia, Vama Veche, Adamclisi, să se informeze temeinic şi analizeze cu atenţie evoluţia acestui proiect deoarece este în interesul nostru, al tuturor, să se afle adevărul şi consecinţele generate de exploatarea gazelor de şist prin metoda de fracturare hidraulică. Injectarea la presiuni de peste 1000 atm a unor fluide conţinand substanţe chimice din categoria celor toxice, cancerigene, mutagene şi dăunătoare organismelor vii, poate avea pe termen lung efecte devastatoare.

Partidul Verde atrage atenţia asupra câtorva dintre principalele riscuri rezultate în urma explorării gazelor de şist prin fracturare hidraulică consemnate şi în cadrul unei rezoluţii a Verzilor Europeni adoptate la Consiliul de la Copenhaga din mai 2012, pentru motivarea interzicerii acestui tip de explorare în Uniunea Europeană:

- poluarea aerului ca urmare a eliberării unor concentraţii mari de metan, dioxid de sulf şi oxid de azot în atmosferă;

- riscul contaminării apei potabile din regiunea explorată din cauza riscului ca materialele pompate pentru eliberarea gazelor de şist să se infiltreze în pânza freatică;

- riscul eliberării în atmosferă a unor materiale radioactive folosite în procesul de fracturare, precum thoriul sau uraniul;

- cauzalitatea dovedită între exploatarea gazelor de şist şi producerea unor cutremure de pământ care, chiar dacă minore, pot provoca pagube însemnate şi, mai ales, pot produce catastrofe ireversibile prin eliberarea unor compuşi toxici în atmosferă sau în pânza freatică ce asigură necesarul de apă potabilă pentru locuitorii din zonele adiacente explorării; ş.m.a.

TREBUIE SĂ NE GÂNDIM DE DOUĂ ORI ÎNAINTE SĂ ACCEPTĂM ASEMENEA INVESTIIE!!!

Facem un apel la Parlamentul Romaniei, la Consiliul Judeţean Constanţa si la Consiliile Locale pentru a organiza dezbateri serioase pe această temă, înainte de a lua o decizie finală. Solicităm ca interesele poporului român să fie puse mai presus decât cele ale companiilor, fie românesti, fie străine, care ne pun în pericol sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Ne vom continua eforturile pentru ca tehnologiile utilizate în judeţul Constanţa să nu afecteze mediul şi să fie privilegiate sursele regenerabile de energie".

Pentru o bună informare, cotidianul Replica de Constanţa vă reaminteşte şi comunicatul Ministerului Mediului, din data de 10 mai 2013:

"Având în vedere informaţiile vehiculate în ultimele zile în mass media in legatura cu problema gazelor de şist, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice face următoarele precizări:

1. Guvernul a acordat avize de mediu pentru activitatea de explorare (ce presupune prospectiuni), si NU pentru exploatare. Exploatarea este supusa unui alt set de proceduri de avizare si este un proces separat, independent de explorare si care nu poate surveni decat ulterior acesteia.

2. Explorarea NU implica folosirea procedeului fracturarii hidraulice! Activitatea de explorare a gazelor de şist nu diferă de activitatea de explorare a hidrocarburilor.

3. La initiativa guvernului, se vor organiza dezbateri publice, incluzand si autoritatile locale, grupurile parlamentare, societatea civila, organizatiile de mediu. Acestea vor viza exprimarea libera a opiniilor cu privire la eventualitatea exploatarii gazelor de sist. Toate parerile vor fi luate in considerare in procesul de luare a decizilor.

4. Actualul Guvern abordează acest subiect într-un mod total diferit faţă de guvernele anterioare:

a. Am luat decizii numai după ce am văzut rezultatele studiilor la nivel european care sa se pronunte cu privire la gazele de sist. Studiile comandate de Uniunea Europeana nu au confirmat riscuri majore asupra mediului si schimbarilor climatice.

b. Parlamentul European a respins impunerea unui moratoriu la nivel european. Intre timp, Marea Britanie s-a pronuntat in favoarea explorarii. Urmarim cu atenţie şi ne conformăm deciziilor adoptate la nivelul UE.

c. Noi impunem respectarea celor mai inalte standarde de mediu.

d. Înainte de a lua in calcul perspectiva exploatarii, vom proceda transparent si deschis, prin organizarea de dezbateri publice.

5. Explorarea gazelor de sist face parte din viziunea mai larga a guvernului in privinta intaririi statutului Romaniei ca actor in domeniul energetic si din strategia proactiva in acest sens, menita sa obtina independenta energetica a ţării noastre prin mai multi pasi (diversificarea surselor de energie, curatenia din sistemul hidro, cresterea participarii Romaniei la proiecte energetice etc)".

În legătură cu avizele eliberate de Ministerul Mediului:

Agenţia de Protecţia Mediului Constanta a emis deciziile etapei de încadrare pentru SC CHEVRON ROMANIA EXPLORATION AND PRODUCTION SRL, pentru perimetrele Costineşti si Vama Veche, şi anume lucrări de prospecţiuni seismice - etapă în cadrul fazei de explorare, în vederea identificării resurselor. Precizăm că pentru această etapă nu este nevoie de evaluarea impactului asupra mediului, deoarece nu prezintă riscuri de mediu la nivelul comunităţilor locale. Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice monitorizează permanent această primă etapă pentru a nu exista niciun risc la nivelul comunităţilor locale privind protejarea mediului. În ceea ce priveşte exploatarea, pe parcursul anului trecut, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a iniţiat un moratoriu pe perioada elaborarii studiilor comandate de către Comisia Europeana. Între timp, Parlamentul European a respins moratoriul la nivel european privind gazele de şist. Trecerea la exploatare se poate face numai după obţinerea acordului de mediu, care presupune evaluarea impactului asupra mediului şi stabilirea condiţiilor de siguranţă şi securitate privind protejarea mediului", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Mediului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367