REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Pasta de dinți cu fluor este sau nu sănătoasă? Ce spun specialiștii

Pasta de dinți cu fluor este sau nu sănătoasă? Ce spun specialiștii

Replica API 13 octombrie 2020 | 00:00 1313

Pasta de dinți naturală e la modă, însă este la fel de eficientă precum pasta de dinți clasică, pe bază de fluor? Iată ce spun specialiștii!

Pasta de dinți cu fluor este sau nu sănătoasă? Ce spun specialiștii

Pasta de dinți naturală e la modă, însă este la fel de eficientă precum pastă de dinți clasică, pe bază de fluor? Iată ce spun specialiștii!

Medicii stomatologi ne previn cu privire la pastele de dinți fără fluor, despre care susțin că nu sunt eficiente în prevenirea cariilor. Pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și reducerea riscului de carii, fluorul este esențial. De aceea, nicio pastă de dinți care nu îl conține nu va fi eficientă.

Pe lângă ideea folosirii unei paste de dinți din ingrediente cât mai naturale și fără fluor, este la modă acum și perierea dinților fără pastă de dinți. Medicii spun despre această metodă că nu are niciun impact asupra riscului de apariție a cariilor, însă într-adevăr poate reduce riscul de infecții la nivelul gingiilor.

Ce este fluorul și ce impact are asupra sănătății tale

Fluorul este un mineral care are capacitatea de a preveni cariile. Cu toate că fac parte din categoria problemelor dentare ce pot fi prevenite, cariile reprezintă motivul pentru care vin la stomatolog majoritatea pacienților, scrie doc.ro.

Cariile se formează din cauza bacteriilor din cavitatea bucală, care creează un mediu acid, atacând smalțul dentar. Consumul de alimente și băuturi bogate în cantitatea de zahăr favorizează apariția cariilor.

Însă spălarea dinților în mod regulat cu o pastă de dinți pe baza de fluor poate preveni apariția cariilor. Cele mai eficiente paste de dinți sunt cele care conțin între 1.350 și 1.500 ppm fluor.

Există multe păreri contra folosirii fluorului, din cauza că ar pune în pericol sănătatea. Însă niciun studiu făcut până acum în domeniu nu a reușit să dovedească faptul că fluorul ar putea avea efecte negative asupra sănătății.

Rareori, atunci când copiii ai căror dinți sunt în stadiu de creștere folosesc în mod abuziv produsele pe bază de fluor, poate apărea fluoroza dentară. Însă dacă se respectă indicațiile primite de la medicul stomatolog și dacă se folosește o pastă de dinți pentru copii, acest risc se anulează.

Este adevărat că, în cantități foarte mari, fluorul poate deveni periculos și pentru adulți, însă concentrația din pasta de dinți folosită zilnic este prea mică pentru a cauza probleme de sănătate.

În ultimii 50 de ani, sute de studii au fost făcute, în întreagă lume, pentru verificarea efectelor pe care le-ar putea avea utilizarea unei paste de dinți cu fluor. Niciunul nu a scos la iveală informații îngrijorătoare.

Mare atenție însă în caz de implanturi dentare - studiile făcute recent sugerează că fluorul are un impact negativ asupra acestora, favorizând corodarea materialelor din care sunt făcute implanturile. Titanul și aliajele din titan, folosite în general la implanturile dentare, sunt agresate de ionii din fluor. Discută cu medicul tău stomatolog dacă ai un asemenea implant - el este cel mai în măsură să îți recomande cea mai potrivită pastă de dinți.

Cum să-ți îngrijești dinții pentru a preveni problemele dentare

Pentru dinți frumoși și sănătoși, specialiștii în domeniu recomandă spălarea dinților atât dimineața, cât și seara, cu o pastă de dinți cu fluor. De asemenea, se recomandă și folosirea apei de gură, însă nu în același timp cu perierea dinților, întrucât apa de gură nu va face altceva decât să înlăture fluorul de pe suprafața dinților, rămas în urma perierii, care are efect protector.

Clătirea cavității bucale cu apă de gură se recomandă în timpul zilei, atunci când nu avem ocazia să ne periem dinții.

Ața dentară trebuie să facă parte, de asemenea, din rutina zilnică de îngrijire a dinților.

Foarte important este, însă, să reducem aportul de zaharuri din dietă, dacă ne dorim dinți sănătoși și fără carii. Băuturile dulci, deserturile și zahărul consumat sub orice altă formă sunt principalii inamici ai sănătății dentare.

Controalele regulate la dentist (ideal ar fi o dată la 6 luni) sunt necesare pentru o bună sănătate dentară. Cu cât problemele sunt identificate mai devreme de către medicul stomatolog, cu atât mai puțin dureroase și costisitoare vor fi pentru pacient.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Inutila. Sunt tot mai multi clienti la stomatologi cu tot florul vostru.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614