REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Paștele Blajinilor: fără grătare în cimitire, dar tot erau să stârnească un incendiu!

Paștele Blajinilor: fără grătare în cimitire, dar tot erau să stârnească un incendiu!

Replica API 16 aprilie 2018 | 10:16 391

Creștinii ortodocși sărbătoresc luni, 16 aprilie, Paștele Blajinilor. Totuși, duminică, cimitirile erau pline de oameni! Asta pentru că este mai accesibil oamenilor să meargă atunci la rudele defuncte pentru a duce colivă, vin, pachețele pentru alte persoane etc.

Totuși, an de an, în cimitire, rromii încingeau grătare și întindeau mese bogate deasupra mormintelor. Această „tradiție” a fost stricată de către autoritățiile de la Constanța. Polițiști locali, jandarmi, rutieriști, agenți de pază au fost cu ochii în patru pentru a avea grijă ca legea să fie respectată.

Astfel, în cimitire nu au mai fost date „petreceri” în cinstea celor morți, ci preoții alergau de la un mormânt la altul pentru a sfinți coliva, oamenii căreau sacoși imense cu pachețele pentru împărțit celor nevoiași, în timp ce printre ei oamenii legii se plimbau pentru a-i face să se simtă în siguranțe.

Aleile cimitirului erau neîncăpătoare, însă micile incidente nu au lipsit. De exemplu, la Cimitirul Central din Constanța, traficul era dirijat de către polițiști, traficul fiind adesea blocat de mașinile care încercau să găsească un loc de parcare în imediata apropiere a cimitirului. Pe marginea drumului, zeci de persoane vindeau flori din găleți, dar și lumânări, cei care au magazine și florării în zonă fiind deranjați de „tehnica comercială” a persoanelor neautorizate. De altfel, Poliția Locală Constanța a aplicat două sancțiuni, dar la cimitirul din Palas, pentru comercializare ilegală de flori.

În fața cimitirului Central, dar și în interior, zeci de persoane cereau câte un leu sau așteptau stând pe câte un mormânt să primească un pachet de la cei miloși. Jandarmii încercau să îi gonească pe cerșetori, dar aceștia apăreau de nicăieri la loc.

Totuși, bunul simț pare să fi fost uitat în cimitir, la orice colț putând fi zărite mormane de gunoaie, neplăcute esteticului, dar aici oamenii dădeau vina pe administrația cimitirului că nu sunt pubele de gunoi. Acestea existau doar pe drumul principal. „Dar nu ne cărăm cu gunoiul până acolo după ce facem curat la mormânt”, a spus o femeie revoltată.

Un incendiu a fost cât pe ce să se pornească, asta pentru că o persoană ar fi aruncat un chibrit aprins în mijlocul unui gunoi, strâns pe o potecă printre morminte. O persoană a sărit cu picioarele pe șervețelele care abia se aprinseseră, oprind poate un incendiu care ar fi creat panică printre oameni.

Autoritățiile se așteaptă ca luni să aibă parte de o situație asemănătoare, urmând un nou val de creștini care vor merge să își plângă morții.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
avea dreptate in privinta cioroilor,doar cu masura solutiei finale se rezolva invaziile de daunatori.
1
0
Nu stiu unde ati vazut preoti duminica. Nu mi se pare normal ca intr-o zi atat de aglomerata sa alergi dupa preoti. In fiecare Biserica slujesc 3-4 preoti. Oare nu pot ramane doi in aceasta zi si ceilalti sa vina sa slujeasca la cimitir? Asa s-ar evita alergatura dupa preoti. Cersetori foarte multi fata de anii anteriori si lipsa pubelelor de gunoi.
0
1
Cine a scris articolul acesta nu prea a invatat limba romana.....
3
1
De ce vorbiti doarde Cimitirul Central si cel din Palas?nu mai sunt si alte cimitire in oras? Mergeti in cimitirul din Anadolchioi sa vedeti buruienile din cimitir, ca nu poti ajunge la morminte. Nu sunt nici macar alei de acces. Pentru ce platim taxa la Primarie?
6
2
sa-mi bag pula in ele de ciori borate
6
2
Auzi la ea exprimare ... DITAMAI incendiul, haha. Iar blajinele alea din poza au venit si au plecat cu un Passat cu numere de Spania. Greu si cu cersitul asta.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614