REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Paştele în Costa Rica şi Madagascar. Cine sunt inculpaţii celebri care petrec sărbătorile în străinătate

Paştele în Costa Rica şi Madagascar. Cine sunt inculpaţii celebri care petrec sărbătorile în străinătate

Replica API 8 aprilie 2018 | 21:20 363

Elena Udrea, Radu Mazăre, Avraham Morgenstern sau Sebastian Ghiţă sunt doar câteva dintre celebrităţile din România care îşi petrec sărbătorile pascale în afara ţării, în state în care s-au refugiat din cauza problemelor cu lege.

Una dintre destinaţiile alese de două persoane controversate în România din cauza funcţiilor pe care le-au deţinut şi a dosarelor în care sunt vizate, Elena Udrea şi Alina Bica, este Costa Rica.

La începutul anului 2018, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, i s-a alăturat prieteni sale, Alina Bica, fost şef al DIICOT, în Costa Rica. Spune că este însărcinată şi că medicul i-a recomandat odihnă şi să evite stresul şi călătoriile lungi. Nu a zis clar când sau dacă va reveni în România. Plecarea a coincis cu perioada în care dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de detenţie, se judeca în ultimă instanţă. Ultimul termen a fost stabilit pentru 13 aprilie. Udrea este vizată şi în alte cauze.

Prietena Elenei Udrea, Alina Bica, fost procuror şef al DIICOT, a ajuns în Costa Rica la sfârşitul anului trecut. Bica este vizată în mai multe dosare, la termenele de la instanţă avocatul său prezentând judecătorilor mai multe documente medicale ce arată că fosta şefă a DIICOT nu este „deplasabilă”. În unul dintre dosare, în primă instanţă, Bica a fost condamnată la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, cauza fiind aproape de o sentinţă definitivă.

Nici Radu Mazăre nu va petrece Paştele pe meleaguri Româneşti. Fostul primar al Constanţei a plecat în Madagascar de Crăciun, unde a cerut azil politic. Înainte să plece, Mazăre a lăsat avocaţilor săi o scrisoare amplă, prezentată ulterior în presă, prin care explică motivele fugii sale.

„Sunt o ţintă politică a Statului Paralel şi că în România nu am nici o şansă să beneficiez de o justiţie corectă, independentă, obiectivă şi imparţială. Pentru toate aceste motive am decis să solicit azil politic în Republica Madagascar. Atunci când în România va exista o justiţie reală, mă voi intoarce”, spune acesta în scrisoarea sa.

Ulterior, judecătorii au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Mazăre.

Fostul edil este şi el cercetat în mai multe dosare, acesta fiind motivul pentru care a ales să părăsească România.

Un alt personaj controversat, dat în urmărire internaţională, este Elan Schwartzenberg. Pe numele omului de afaceri este în vigoare un mandat de arestare în lipsă, într-o cauză în care DNA îl acuză de complicitate la dare de mită.

"Mă întorc în România când pot şti că în cazul în care sunt considerat vinovat, pot fi judecat de procurori şi judecători după modelul doamnei Dana Gîrbovan. Acest model de verticalitate îmi conferă siguranţa că aş putea fi judecat fără probleme. Până nu lămurim situaţia mandatului meu, de ce procurorul şef al DNA umblă cu poza mea cu Udrea şi o arată jurnaliştilor, până când proprietari media plătesc salarii jurnaliştilor, au fost în puşcării sau duc propriul război cu DNA, iar angajaţii lor preiau informaţii despre mine de la DNA, nu vreau să mai calc pe acolo", spunea, pentru B1 Tv, Elan Schwartzenberg, în februarie.

"Poate mă întorc cu Codruţ (n.r.: Marta)",a mai spus omul de afaceri.

Apropiat al lui Elan Schwartzenberg, Codruţ Marta, fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, este şi el căutat, fiind dat în urmărire internaţională din 2012. Au existat în spaţiul public informaţii potrivit cărora acesta ar fi decedat, însă nu au existat confirmări ale organelor de anchetă. Mai târziu însă, În anul 2016, pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 a fost introdusă o acţiune prin care se cere declararea judecătorească a morţii în cazul lui Codruţ Marta.

Numele lui Codruţ Marta apare într-un dosar de fraudă cu motorină, cu un prejudiciu de 20 de milioane de eurp rezultaţi din neplata TVA şi a accizelor.

Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost condamnat, în august 2017, la opt ani de închisoare în dosarul în care era acuzat de evaziune fiscală pentru că nu a înregistrat veniturile din trei contracte încheiate cu RAEDPP Constanţa şi o firmă şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri. Anul trecut, cu câteva luni înainte de sentinţa definitivă a fugit din România. În urma dispariţiei lui, aflat la acea vreme sub control judiciar, şeful Secţiei 6 şi adjunctul lui au fost trecuţi în funcţii inferioare, iar un poliţist este suspectat de favorizarea infractorului. Aceste lucruri s-au întâmplat pentru că fuga omului de afaceri a fost anunţată abia la 15 zile după ce aceasta ar fi avut loc.

Mai târziu însă, la jumătatea lunii decembrie, Avraham Morgenstern a fost depistat în Buenos Aires, Argentina. Poliţiştii au colaborat cu anchetatori din peste 26 de state, în special cu cei din Spania şi Germania. În prezent, sunt în desfăşurare proceduri pentru aducerea lui în ţară.

Un alt om de afaceri care s-a făcut nevăzut chiar înainte de a primi o condamnare este Gabriel Popoviciu. Acesta a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare, în 2 august, pentru tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti (USAMV). Imediat după condamnare, poliţiştii nu l-au găsit, fiind dat în urmărire internaţională. În 14 august însă, acesta a fost reţinut la Londra.

Pentru fostul deputat Sebastian Ghiţă este al doilea an când face Paştele în Serbia. A plecat din România la sfârşitul anului 2016, când i se termina mandatul de parlamentar şi rămânea fără imunitate. A fost prins câteva luni mai târziu, la Belgrad, şi, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, a fost eliberat, neavând însă voie să părăsească capitala Serbiei. Pe numele fostului deputat au fost emise până acum mandate de arestare preventivă în lipsă, în două dosare ale DNA, iar extrădarea lui a fost unul dintre subiectele discutate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la o întâlnire recentă pe care a avut-o cu omologul său din Serbia.

sursa

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cu binecuvantarea autoritatilor nu cumva sa credeti ca iese cineva prin aeroport asaaa ca pe usa apartamentului.sunt cel putin 10 filtre de trecut.li s-a dat permisiunea sa plece ca sa nu toarne.daca se dorea recuperarea lor,veneau imediat impachetati.
0
0
lui Mazare daca doriti sa ii sugeti matu deh sa ii faceti o felatie va ajut eu.sa nu fiti multi va rog tre sa ramina omul si cu ceva vlaga in el sugacilor.
2
2
Nu sunt deplasabile dar sunt futabile.Au voie sa ridice picioarele pana la umerii costaricanilor.
2
0
EXECUTATI RAPID!
4
0
gura piticul si clitorisul daca nu aveti loc de ei .
3
2
Mascariciul nu a fugit. A fost exilat. Avea de ales. In Madagascar? Aia-i o insula. Il gasesti chiar daca te duci in vacanta. Stapanul de odinioara se ascunde in Europa. Inainte cobora in rapel cu trandafirul rosu in bot precum James Bond, iar acum baga conserve.... Un pustan speriat. Vor trece ani buni pana ce raul facut de el va fi partial remediat, probabil. Iar toti acolitii lui sunt cu capul plecat. Le este rusine, caci fuga e rusinoasa, dar te scapa de un cartus in ceafa.
4
1
Madagascar nu confera statut de azilant politic, deci Mazare nu poate cere ce nu exista. Mai documentati-va. Si nu doar pe Facebook si Rezist
4
1
Bv lor. daca justitia e proasta,iar s-au pisat pe ea mafiotii
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367