REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Patriarhul Antiohiei: Sfântul Apostol Andrei este un mesaj al iubirii pentru fiecare dintre noi

Patriarhul Antiohiei: Sfântul Apostol Andrei este un mesaj al iubirii pentru fiecare dintre noi

Replica API 30 noiembrie 2014 | 23:21 440

Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ioan al X-lea, care efectuează o vizită în România, consideră că Sfântul Apostol Andrei reprezintă un mesaj al iubirii pentru fiecare dintre noi, arătând că actul de a iubi nu vine din sufletul slab, ci din cel care are credință și putere.

"Cel care are o voință slabă nu cunoaște adâncul iubirii, pentru că iubirea este mama virtuților, iar virtutea la filosofii greci își ia rădăcina de la cuvântul vir, care înseamnă 'om', 'bărbat'. De aceea, virtutea, înainte de orice, este o bărbăție, puterea și voința statornică în fața încercărilor vieții. Andrei pescarul a devenit pescar de oameni, cu un vis al iubirii dumnezeiești", a spus duminică patriarhul Antiohiei, la Catedrala Patriarhală.

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, patriarhii Ioan al X-lea și Daniel au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală, înconjurați de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi.

Ioan al X-lea l-a rugat pe Sfântul Apostol Andrei să aibă în pază tot Orientul Mijlociu și România.

"Aș vrea să vă rog să primiți iubirea Bisericii Antiohiei, rugându-l pe Sfântul Apostol Andrei să o aibă în pază și să ajute cu rugăciunile și dragostea lui tot Orientul Mijlociu, locul în care el s-a născut și în care noi trăim și care are acum atâta nevoie de ajutor și de asemenea să vă păzească și ocrotească și pe voi, cei ce trăiți în România, păstori și păstorii, deoarece sunteți un popor care iubește pe Hristos și cinstește pe sfinții lui. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe voi toți și țara voastră. Doamne ajută!", a încheiat Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient.

Exprimându-și satisfacția pentru posibilitatea de a fi putut oficia "față către față" slujba Sfintei Liturghii, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, patriarhul Daniel a amintit că ziua de 30 noiembrie a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează prin legea nr. 147 din 23 iulie 2012 adoptată de Senatul României în 23 noiembrie 2011 și de Camera Deputaților în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin decretul nr. 517 pe 20 iulie 2012 al Președintelui României.

'Această zi, care precede Ziua Națională a României, a fost instituită ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează în urma demersurilor repetate ale Bisericii Ortodoxe Române și ale noastre adresate Parlamentului, Președinției și Guvernului României', a amintit patriarhul Daniel.

Totodată, întâistătătorul BOR a oferit patriarhului Ioan al X-lea o icoană și o medalie înfățișându-l pe Sf. Apostol Andrei și un cec de 500.000 de euro. Banii au fost strânși în urma unei colecte naționale demarate, după Paști, în eparhiile Patriarhiei Române, "ca semn de iubire frățească și întrajutorare concretă pentru credincioșii antiohieni".

La rândul său, patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient a oferit patriarhului Daniel o icoană a Sfinților Petru și Pavel, ocrotitorii Bisericii pe care o păstorește.

Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ioan al X-lea, efectuează o vizită frățească în Patriarhia Română, în perioada 28 noiembrie — 2 decembrie, la invitația patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Creștinii ortodocși și romano-catolici îl prăznuiesc, duminică, pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României, deoarece a propovăduit creștinismul pe acest teritoriu și a botezat primii locuitori pe țărmul apusean al Mării Negre.

Potrivit scrierilor, după porunca lui Iisus de a face cunoscută Evanghelia în lume, lui Andrei, cel dintâi chemat la apostolie, i-a revenit prin sorți și zona Mării Negre, el propovăduind creștinismul în Dobrogea, Macedonia, Tracia și Țarigrad (Constantinopol).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614