REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Patriarhul Daniel, către Anisie: Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie, afront adus acestei discipline

Patriarhul Daniel, către Anisie: Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie, afront adus acestei discipline

Replica API 19 august 2020 | 00:00 1222

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a trimis ministrului Educaţiei, Monica Anisie, o scrisoare în care reafirmă importanţa orei de Religie în planurile-cadru pentru ciclurile primar, gimnazial şi liceal şi subliniază că lipsa evaluării elevilor sau alternativele la notă constituie "un afront" adus statutului acesteia ca disciplină şcolară.

Patriarhul Daniel

"Reafirmăm importanţa prezenţei disciplinei şcolare Religie în trunchiul comun, în planurile-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal. (...) Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene. Fără cunoştinţele referitoare la aceasta nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent. De aceea, în aproape toate ţările europene, Religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esenţial şi liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline şcolare", afirmă patriarhul, potrivit basilica.ro, citată de Agerpres.

PF Daniel subliniază că "lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară".

"Evaluarea face parte din specificul oricărei materii şcolare; aşadar, este necesară şi la ora de Religie. Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară. Nota funcţionează ca un stimulent al învăţării atât în sens pozitiv ('învăţ ca să iau o notă mare'), cât şi negativ ('dacă nu mi se pun note, de ce să mai învăţ?'). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciată de elevi şi profesori ca un barometru al strădaniei elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunoştinţe şi în formarea de atitudini şi conduite moral-religioase se cere răsplătit şi valorizat", accentuează patriarhul Daniel.

Scrisoarea Patriarhului BOR survine realizării de către grupul de lucru al Ministerului Educaţiei a patru variante de plan-cadru pentru învăţământul gimnazial, varianta 1 propunând ca evaluarea la disciplinele şcolare Educaţie artistică (plastică/muzicală), Religie, Educaţie fizică şi sport să se realizeze în mod diferit de celelalte discipline din trunchiul comun, prin calificative, deoarece aceste materii s-ar baza "pe predispoziţii native, aptitudini, înclinaţii, având un caracter vocaţional explicit'.

"Prin urmare, în conformitate cu prevederile constituţionale, cu Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi cu voinţa majorităţii părinţilor elevilor, vă rugăm să asiguraţi prezenţa disciplinei şcolare Religie în trunchiul comun, în noile planuri-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal, precum şi evaluarea elevilor la această disciplină, pe bază de note, nu prin calificative. Totodată, în acord cu adresa nr. 8.711/08.04.2020 a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, vă solicităm ca orice demers major în domeniul educaţiei să se înscrie pe linia tradiţiei pedagogice româneşti, după o largă consultare cu organizaţiile de părinţi şi cultele religioase oficial recunoscute în România", se mai arată în scrisoarea Patriarhului BOR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta e disciplina haha ,de cand basmele au ajuns disciplina.Daca nu erau jegurile astea inapoiate eram mai avansati cu cel putin 500 de ani.De ce nu se povesteste la aceasta disciplina ororile inchizitiei si inapoierea in care a fost tinuta Europa 500 de ani cand soarele se invartea in jurul pamantului.
1
0
Da' de ce nu prezinti tu mai bine dispozitivele de tortura din beciurile inchizitiei ori crimele comise de cruciati in numele credintei ?Somaj scrie pe voi!
1
0
voi mai lipseati.
3
0
Religia este un afront adus inteligentei
4
0
Dute dracului jigodie
2
0
Religia nu trebuie sa devina o " disciplina" , asta inseamna indoctrinare si exact de asa ceva n-au nevoie copii nostrii. Nesimtitii astia in sutane, care isi spun preoti desi putini dintre ei chiar Cred, sunt disperati ca noua generatie cred in El , dar fara intermediari. Popa asta sef ar trebui sa ceara, mai intai , popimii sa fie modesti, sa nu mai fie nesimtiti si provaduiasca cuvantul Lui. Acum,una-doua,pretind bani pt orice. Sunt niste nemernici jnapani,din gasca cu golanul de Teodosie,iar cand nu le convine ceva, gata, devenim necredintiosi.Gresit,manipulare pt prosti!Romanii cred in El
9
0
sa va iau sutanele-n ...
3
2
Lasa sfaturile pentru alti,invata-i mai intai umilinta si saracia pe toti preoti care sunt sub tine Daniele,pentru ca au devenit prea mandri de ei si prea bogati,caci un preot adevarat nu poate sluji si lui Dumnezeu si lui Mamota.
10
1
Sa iti dau la rozeta!
4
2
Si sa se introduca Istoria Religiilor. Va bagati?
10
2
Asa este. Patriarhul are dreptate.
7
11
Besi mai jegule cu religia ta! Cand aveti de gand sa incetati cu cea mai mare farsa a omenirii, caci asta este religia?!
12
2
Disciplina religie este importanta doar daca este abordata echidistant in raport cu toate religiile planetei. In Romania se preda doctrina greco ortodoxa. Materia asta nu poate fi numita religie pentru ca sustine doar o religie ca fiind adevarata si toate celelalte false.
18
1
si cu prozelitismul din scoala cioboteo.
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108