REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Patriarhul României dă explicații, după ultima decizie a Patriarhiei Române: „Regula împărtăşirii din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată“

Patriarhul României dă explicații, după ultima decizie a Patriarhiei Române: „Regula împărtăşirii din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată“

Replica API 28 februarie 2020 | 00:00 267

Patriarhul Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, intervine în noua dispută, apărută după o decizie a Patriarhiei Române. ”Regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată” se arată în cuvântul pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică al Patriarhului Daniel.

”Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 27 februarie 2020 a apărut în contextul unei mediatizări excesive a epidemiei provocate de Coronavirus (Covid – 19) şi al unor solicitări din partea unor instituţii de stat ca Biserica să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului respectiv şi pentru diminuarea temerii populaţiei în faţa acestui fenomen.

Din acest motiv, comunicatul respectiv avea în vedere mai ales pe cei care se tem prea mult de îmbolnăvire când sărută sfintele icoane sau când se împărtăşesc din acelaşi Sfânt Potir euharistic, preotul folosind o linguriţă comună.

Această atenţie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici şi credincioşi care consideră că o măsură excepţională şi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoşi şi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioşilor.

Pentru a depăşi polarizări şi polemici care slăbesc unitatea ortodoxă, trebuie evitate judecăţile pripite şi trebuie să reafirmăm cu tărie credinţa ortodoxă că Sfânta Euharistie nu este şi nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire şi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului şi a trupului.

De aceea, la strană se cântă în timpul împărtăşirii credincioşilor: „Trupul lui Hristos primiţi şi din izvorul cel fără de moarte gustaţi”.

Prin urmare, regula împărtăşirii clericilor şi credincioşilor din acelaşi Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoţii vor explica tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva şi nici pentru ei nu va fi un pericol.

Iar credincioşii, care au totuşi teamă de a se împărtăşi din acelaşi Sfânt Potir cu aceeaşi linguriţă, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credinţă şi a spori în comuniune bisericească.

De asemenea, în cazul sărutării sfintelor icoane, credincioşii care au o credinţă vie şi puternică nu se tem că se vor îmbolnăvi, ci se bucură de rugăciunea şi binecuvântarea Sfinţilor zugrăviţi pe icoane.

Întrucât credinţa uneşte libertatea cu iubirea, prin credinţă se exprimă în mod liber iubirea oamenilor faţă de Dumnezeu şi faţă de Sfinţii Lui.

Din acest motiv, credincioşii ortodocşi sărută sfintele icoane şi se împărtăşesc din Sfântul Potir în mod liber, nu pentru că ar fi obligaţi de cineva să facă aceasta.

Prin urmare, slujitorii Sfintelor Altare vor îndemna pe toţi credincioşii să se întărească în credinţă şi să cultive comuniunea euharistică în Biserică, pentru a dobândi mântuirea, prin unirea cu Hristos-Domnul, Izvorul vieţii veşnice (cf. Ioan 11, 25).

Dorim tuturor slujitorilor Sfintelor Altare şi tuturor credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române sănătate şi mântuire, precum şi mult ajutor de la Dumnezeu în timpul Postului Sfintelor Paşti, ca înaintare spre lumina şi bucuria Învierii, se arată în cuvântul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In trecut mai erau preoti cu har,oameni care se faceau preoti din vocatie,baieti astia de dupa revolutie s-au facut preoti pentru ca preotia este o afacere banoasa si lucrul asta a fost posibil tot din cauza comunistilor care au ridicat in functii preoti ciripitori,colaboratori lor,pai daca incepi cu raposatul Teoctist,p.f.Daniel,T.Snagoveanu si toti perasfintiti astia din Romania toti au fost instrinstruiti de securitate si acum astia au distrus si putini preoti cinstiti fixandule cote,daca nu cotizeaza saracul popa de la tara sau oras la"camatari"este zburat din parohia lui.
0
0
Este f adevarat ca sunt multi preoti talhari cand omul e la nevoie sau la un momrnt de fericire, e adevarat ca multi dintre capii bisericii sunt mai necredinciosi decat noi oamenii de rand, dar.....sunt si multi preoti dedicati, sinceri, modesti...deci....noi trebuie doar sa l iubim pe Dumnezeu si sa vorbim pe cat putem ceea ce trebuie vorbit.
1
0
Transmit tuturor credulilor speranta in viata vesnica. Daca vreti sa traiti mai repede in paradis alaturi de Cristos va indemn sa pupati icoane nespalate si sa beti toti vin din aceeasi lingurita.
3
0
Cum adica ce va face cand este vorba de lucruri importante sau situatii grele?,colaboreaza cu puterea ca pe timpul comunistilor cand popi turnau la securitate,cica asta a fost voia Domnului,nu conteaza cati oameni nevinovati au murit pentru ca au avut incredere in popi,biserica ortodoxa a supravietuit comunismului asta este important.
9
2
continuam sa bagam miliarde in cazemata neamului,sagrada familia din barcelona inca este in constructie de peste 100 de ani,pe cand sloga Iadului securist pidosnic si-a turnat numele cu aur in clopotele cazematei,asemeni unui mare ctitor precum stefan babanu,sau alt ctitor
10
2
Esti un fariseu ! Ai calcat in picioare Credinta si Sfanta Taina! Daca ai credinta nu te impartasesesti cu lingurita adusa de acasa! Iar tu ai marturisit implicit impotriva Credintei prin comunicatul cu folosirea lingurii individuale! Hai marsh de-aici pastor nevrednic! Daca la lucrurile marunte dai inapoi cu frica la cele importante ce vei face? Ce urmeaza ? Preoti femei si cununarea poponaril;or in Biserica? JOS PATRIARHUL! AFARA CU ARHIEREII ERETICI! MOARTE LUPILOR IN BLANA DE OAIE si SATANELOR IN SUTANE !
6
4
are muistul ! Da sunt de acord cu el sa-mi linga cacatul toti popii !!!
6
4
de hot constipat
11
3
Prostie cat cuprinde.
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218