REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Patronatele se plâng: „Stimați pacienți, medicul vostru de familie este numai medic, nu-i programator, nu-i telefonist, nici poștaș, nici dispecer”

Patronatele se plâng: „Stimați pacienți, medicul vostru de familie este numai medic, nu-i programator, nu-i telefonist, nici poștaș, nici dispecer”

Replica API 1 mai 2015 | 23:51 215

Sistemul informatic al cardului de sănătate este “greoi și defectuos”

Sistemul informatic al cardului de sănătate este “greoi și defectuos”

De la 1 mai serviciile medicale urmează să fie decontate doar pe baza cardului național de sănătate. Asiguraţii care până la data de 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări. 500.000 de persoane nu au apucat să-şi ridice cardul de sănătate de la casele de asigurări. În cazul în care pacienţii se prezintă la tratament, după 1 mai, medicii vor verifica în sistem dacă aceştia au calitatea de asigurat. Potrivit preşedinştelui CNAS, Vasile Ciurchea, alte 340.000 de carduri de sănătate sunt în posesia medicilor de familie, care aşteaptă ca pacienţii să vină să le ridice. Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternative adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate eliberată la cerere de către casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate 3 luni. Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) apreciază ca “greoi și defectuos” modul de funcționare a sistemului informatic folosit în cazul cardului de sănătate și acuză “informatizarea agresivă impusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”. “Medicii de familie și-au asumat partea lor contractuală și și-au achiziționat din fonduri proprii cititoare de card, abonamente internet, softuri pentru cabinete, semnătura electronică. Medicii nu-și pot asuma însă și modul de funcționare a sistemului. Modul defectuos și greoi de funcționare a sistemului este în totalitate responsabilitatea CNAS, în ce privește emiterea cardului sau adeverinței, blocarea și deblocarea cardului, funcționarea softului la nivel național, capacitatea de lucru a serverelor CEAS (cardul electronic asigurări sănătate), funcționarea rețelelor de internet sau a rețelelor electrice”, susțin reprezentanții federației. Potrivit acestora, de aproape două luni, medicii de familie lucrează cu cardurile, dar pe măsură ce tot mai mulți folosesc sistemul, acesta se blochează, ajungând “să stea cu un pacient zeci de minute fără să poată să-i ofere acestuia serviciile medicale reale de care are nevoie”. “Medicii de familie din toată țara sunt îngrijorați de actualul sistem de sănătate, care pe zi ce trece devine din ce în ce mai inaccesibil populației, datorită informatizării agresive impusă de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. (...) Medicii de familie vor face toate diligențele posibile pentru a vă ajuta în păstrarea stării de sănătate, dar funcționarea corectă a sistemului sanitar este responsabilitatea CNAS-ului, Ministerului Sănătății și a Guvernului României”, afirmă medicii. Ei acuză și faptul că, periodic, doctorii și pacienții sunt “bulversați” de schimbările aduse, care “nu întotdeauna” sunt în folosul și sprijinul pacienților. “Stimați pacienți, medicul vostru de familie este numai medic, nu-i programator, nu-i telefonist, nici poștaș, nici dispecer, medicul vostru de familie este lângă voi pentru servicii medicale, pentru consultații medicale, pentru acte medicale”, subliniază reprezentanții FNPMF. Începând de vineri, se introduce în sistemul sanitar cardul de sănătate, un proiect informatic nou al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102