REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PATRONII saloanelor de înfrumusețare din Constanța, REVOLTAȚI! Se ÎNCHID?

PATRONII saloanelor de înfrumusețare din Constanța, REVOLTAȚI! Se ÎNCHID?

Replica API 14 februarie 2020 | 00:00 1415

În contextul noilor norme de igienă adoptate de Ministerul Sănătăţii,

În contextul noilor norme de igienă adoptate de Ministerul Sănătăţii,

Activitatea cabinetelor de înfrumuseţare, dar şi a frizeriilor, este pusă în pericol de noile norme de igienă adoptate de Ministerul Sănătăţii, care se vor aplica de la 1 ianuarie 2021. Saloanele de înfrumusețare trebuie să ceară reautorizarea până la finele anului 2020, în condițiile în care termenul inițial era chiar 14 februarie 2020. Mai nou, saloanele care urmează să se deschidă pot activa numai dacă sunt verificate sanitar în avans, nu ulterior începerii activității. Mulţi dintre cei care deţin aceste tipuri de afaceri se gândesc deja la închiderea lor sau la o metodă prin care să ocolească aceste reglementări, costurile administrării lor fiind deja foarte ridicate.

Ordinul Ministerului Sănătăţii 15/2020 a eliminat, în data de 14 ianuarie 2020, autorizarea sanitară pe baza răspunderii proprii și a introdus obligația ca saloanele de înfrumusețare să ceară certificarea conformității cu normele de igienă și sănătate publică. Conform regulilor actuale, certificarea se face la cererea titularului activității, în acest sens fiind depusă o documentație specifică: cererea și documentele aferente specifice domeniului activității (modelul este anexat la articol); memoriul tehnic în care este descris modul de îndeplinire a cerințelor prevăzute de reglementările legale specifice domeniului de activitate; dovada achitării tarifului de certificare, în cuantum de 200 de lei.

“Este aberant să ceri norme de sterilizare ca în spital, având în vedere în ce situație sunt spitalele din România. Saloanele de înfrumusețare sunt de o mie de ori mai curate. Sunt întru totul de acord cu aceste norme, daca se face diferența între cei care au nevoie de acel sterilizator, autoclav. Eu, spre exemplu, fac doar coafor. Nu am instrumente critice, adică cele care intră in contact cu sângele. Instrumentele de coafat neputându-se steriliza astfel, la temperaturi înalte, pentru că nu rezistă. Se face sterilizare la rece, cu substanțe avizate și care au aviz de biocid. Unde se face tatuaj, micropigmentare, manichiură-pedichiură este nevoie clar de acest aparat. Din cauza costului ridicat însă, nu toate saloanele își vor permite sa îl achiziționeze. Ar mai fi faptul că micile saloane de cartier au spațiu comun și nu ar putea să își compartimenteze separat procedurile de coafor și manichiură, spre exemplu.Ar însemna să închirieze alte spații și marea majoritate nu și-ar permite. Cheltuielile sunt oricum foarte multe, mulţi nu îşi permit şi soluţia lor ar fi să funcţioneze ilegal, încurajându-se munca la negru” a precizat, pentru ziarul Replica, o specialistă în domeniu, care deţine un salon de înfrumuseţare.

Cu toate că mai au aproape 10 luni pentru a se pune la punct cu noile reglementări, mulţi dintre cei care deţin aceste tipuri de afaceri se gândesc deja la închiderea lor sau la o metodă prin care să ocolească aceste reglementări, costurile administrării lor fiind deja foarte ridicate.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E deja plina Constanta de BARBERSHOP, pe unde te uiti numai frizerii si acadele rulate pe un bat electronic.....daca te duci la ora 1400 la un salon...nu gasesti un tuns batut in casa...lasa ca asa le trebuie !
0
2
statul pune greutati in spinarea celor mici, de aia mari si tari nu se atinge, alora le da scutiri de impozit, amnistii fiscale, liber la furat, si astora mici li se pun conditii si taxe si obligatiuni pana-i cocoseaza, dar si astia mici si-o merita ca niciodata nu au tras invataminte si nu gandesc sa voteze pe cineva care sa le faca viata usoara ei voteaza numai pe cei care sa le ingreuneze viata, deci si-o merita, adica pe astia i-ati votat acum bucurati-va de ei si de problemele care vi le creaza.
3
0
100 lei e doar sa iti faci sprancenele, depinde la ce salon preferati cu chirie mai mica sau mai mare.
1
0
Bucatariile , au nevoie de aviz de functionare ? Pentru ca foarte multe femei lucreaza acasa . coafeaza , pun unghii si tot felu de activitati care nici dracu nu le controleaza . Se va ajunge ca sa se lucreze acasa si sa se inchida saloanele . Nu stiu cum se face dar numai idioti si idioate conduc Romania . Sa se puna saloanele la punct dar sa se discute cu profesionisti din domaniu , adica sa ii consulte pe profesionisti cum ar trebui .
5
0
Eu am frecventat un salon de manichiura-pedichiura de cartier, in Tomis Nord, pana cand am luat o ciuperca de nu mi-a mai trebuit si acum prefer sa imi fac singura unghiile. Aveau un sterilizator de decor, pe care nu il foloseau si instrumentele erau sterilizate cu spirt. E ok asa?! Sa fim supuse riscului de a lua HIV sau heptatita sau alte boli? Eu sunt pro dotari cu sterilizatoare, ca sunt patita, am scapat usor cu o ciuperca a unghiei, data viitoare putea fi mai grav!
13
0
Dar banii pe care ii incaseza fara sa taie bon si-i baga in buzunar? Ne intrebam de ce nu are statul bani, dar uitam ca evaziunea fiscala incepe de la aceste mici afaceri, cazari ilegale a turistilor si multe alte maruntisuri care adunate inseamna bani mai putini in visteria statului. Hai sa ne schimbam mentalitatea sa fim cinstiti.
7
0
Pt dl dna Colgate: nu va obliga nimeni sa intrati in acel salon de care povestiti...daca aveti pretentii de Hollywood si buzunarul va tine va puteti duce foarte usor acolo. Dar de ce nu va nemultumeste si faptul ca pe Unirii la complex nu ai nici o sansa sa gasesti un loc de parcare sau ca municipalitatea a gandit cu curu acel sens unic? Dupa noua lege chiar si saloanele din mall uri nu sunt in regula, ar trebui sa aiba grupuri sanitare atat pt personal cat si pt clienti. Are cineva asa ceva? E o lege data la comanda pentru a isi inchiria ei spatiile de la parterul blocurilor nou construie.
7
2
zi-le Alex, trebuie taxe k sa traiasca cioarele din "umanitatii", pensionarii de stat, serviciu, parlament, armata, etc., zi-le alex
3
5
Pana acum dragi scriitori de mai jos va intreb unde draqu v-ati tuns, frezat, machiar sau v-ati facut unghiile? Vin si va intreb totusi prin Spitalul Mare ati mai trecut? Pe la Policlinica cu plata ati mai trecut? V-as mai recomanda, in vizitele voastre pe care le faceti peste hotare, sa lasati la o parte marile obiective pe care doriti sa le bifati si sa vedeti cum functioneaza economia si acolo. De ce Italia, Spania, Franta duduie de turisti? Fiindca acolo statul permite micilor intreprinzatori sa supravietuiasa pe cand la noi nu stiu ce taxe, impozite si norme sa iti mai bage.
9
5
Si cand tunzi sau coafezi poti cu foarfeca sa intepi pielea si sa contaminezi foarfeca cu virusul hepatitei B, C sau virusul HIV. Foarfecele de manichiura, pedichiura clar ca sunt contaminate. F multe persoane s-au trezit ca au luat hepatite cu virusuri de la aceste centre. Ustensilele trebuiesc sterilizate ca in spital, contra virusurilor de hepatite si a HIV. Este un mare pericol si risc imens sa te duci la un astfel de centru in acesti ani.Riscam sa luam hepatite, si nu ne va trata si ne va da viata inapoi acesti patroni care doi bani nu dau pe clienti.Nu respecti legea, inchide si du-te dr
15
0
Dar.. Cand te duci la coafor si cu acelasi piept an te face si pe tine chiar daca are in el par de la clienta care a fost pe scaun inaintea ta sau masina de tuns... Asa sunt invatati romanii.. Fara reguli, fara controale.. Sa intram in normalitate o data!
13
0
Ia auzi domle ce a zis o specialista in domeniu. Cand cereti intre 60 si 100 de lei pentru un tuns , nu e aberant?
16
0
Chiar sunt binevenite astfel de norme. Un ex - pe str Unirii colt cu Dragoslavele functioneaza o unitate pe max 5 mp. , unde exista un scaun pt coafat, unul pt frizerie si o masuta pt manichiura ! In cinci metri patrati. De grup sanitar nici nu poate fi vorba.
14
4
Chiar mi se rupe piticu
6
2
Se va lucra numai la negru ...
11
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367