REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.8° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Patronul restaurantului Beirut, un libanez cu afaceri dubioase, devenit cetăţean român din 2009

Patronul restaurantului Beirut, un libanez cu afaceri dubioase, devenit cetăţean român din 2009

Replica API 7 aprilie 2014 | 00:00 1309

Clădirea în care au ars de vii trei tinere aparţine celebrului evazionist Viorel Done

Clădirea în care au ars de vii trei tinere aparţine celebrului evazionist Viorel Done

Patronul restaurantului Beirut, unde trei tinere au murit arse de vii, în incendiul care a mistuit clădirea în noaptea de sâmbătă spre duminică, este un libanez care derulează mai multe afaceri în Constanţa. Familia sa deţine, de altfel, mai multe restaurante atât în Liban, cât şi în Suedia. George Nami Karam, născut pe 25.10.1947 în localitatea libaneză Kartaba, este cetăţean român din iulie 2009 şi a "plimbat" restaurantul prin cel puţin două firme, aplicând astfel unul din principiile de bază ale evazioniştilor, care încearcă să-şi acopere urmele. În 2011, restaurantul a trecut de la Beirut Trade Center SRL din Ovidiu la Middle East Parteners SRL, din Constanţa. Beirut Trade Center SRL, care avea punct de lucru stabil în incinta restaurantului Beirut, a fost cedată de George Naim Karam şi fiul său, Charbel Georges Karam, de 46 de ani, în noiembrie 2011, unui tânăr din satul Ciocârlia, cel mai probabil o "săgeată" care a luat asupra sa contabilitatea firmei în schimbul unei sume derizorii de bani. Aşa se face că, în acte, patronul firmei care a deţinut până nu de mult restaurantul Beirut este Daniel Marian Găluşcă, de 29 de ani, născut în Medgidia şi domiciliat în Ciocârlia, fiul lui Victor şi al... Elveţiei Găluşcă.

În 2007, societatea lui Karam a fost dată în judecată pentru neplata unor datorii către Welcome to Paradise SRL, afacerea altui libanez din Constanţa, Khairallah Ismail Khochaiche, în prezent arestat, după ce a fost prins cu 30 de kilograme de cocaină asupra sa. Revenind la firma fiului Elveţiei din Medgidia, aceasta are în continuare ca domeniu de activitate restaurantele, dar nu a mai depus nici un bilanţ din 2010, când raporta 654.237 lei cifră de afaceri şi pierderi de 56.184 lei, cu angajaţi. Beirut Trade Center a avut sau încă mai are puncte de lucru în staţiunea Mamaia, zona Casino, terasa nr.1, dar şi în Constanţa, pe strada Ion Bănescu. Firma cedată de familia Karam lui Găluşcă este executată silit în prezent de către Fiscul constănţean pentru datorii la stat de 38.046 lei. Chiar dacă restaurantul Beirut era cea mai cunoscută afacere a sa şi era mai tot timpul plin de clineţi, George Karam nu scotea nici un leu de pe urma acestuia, după cum arată cifrele raportate ANAF. Familia libanezului se întreţine, practic, din comerţul cu lemne, derulat prin portul Constanţa cu Middle East Trading SRL. Firma a declarat pentru anul 2012 o cifră de afaceri de 12.206.785 lei şi un profit net de 45.949 lei, cu 5 angajaţi; în acelaşi timp, şi această societate a lui Karam este executată silit de Fisc pentru datorii de 9.876 lei. Bătrânul de 66 de ani George Karam îi are alături în comerţul cu lemne pe fiii Charbel, prezent şi în SRL-ul Beirut Trade Center, şi Antoine, de 47 de ani, dar şi pe fiica Micheline, de 36 de ani.

George Kamar, în dosarul fugii lui Omar Hayssam şi denunţătorul unei şpăgi date vameşilor din portul Constanţa Sud

Middle East Trading SRL a fost implicată şi în dosarul fugii teroristului Omar Hayssam, în anul 2006. Kairam era proprietarul a 150 de metri cubi de cherestea aflată la bordul navei Iman T, arestată de DIICOT în Portul Constanţa, cu toată marfa la bord, după ce s-a stabilit că la bordul acesteia a părăsit România teroristul sirian Hayssam. La acea vreme, Kairam îl ameninţa pe proprietarul navei, Mohamad Tartoussi, cu plângere penală, după ce cheresteaua lui, în valoare de 60.000 de euro, a stat mai bine de două luni la bordul navei. Şase ani mai târziu, George Karam apărea într-o altă speţă penală, de data aceasta în calitate de denunţător, dar tot prin intermediul Middle East Trading. Patronul restaurantului Beirut a făcut un denunţ la DNA, în martie 2012, pentru a reclama faptul că angajaţi ai Biroului Vamal Constanţa Sud- Agigea i-au cerut 1.000 de euro şpagă pentru a putea intra în posesia unui container cu mobilă scumpă, importată din Egipt. Vameşii corupţi au fost prinşi atunci în flagrant, iar Karam şi-a putut vedea mobila. Firma care deţine, în prezent, restaurantul Beirut se numeşte Middle East Parteners SRL din Constanţa, cu sediul pe strada Ion Bănescu şi punct de lucru la parterul şi mansarda restaurantului de pe Bulevardul Tomis, deschis în februarie 2011, cu câteva luni înainte ca Beirut Trade Center să fie cedată lui Găluşcă, fiul Elveţiei din Medgidia. Middle East Parteners SRL are ca domeniu de activitate comerţul cu tutun şi îi ca asociaţi pe George Karm şi Karam Joceline Ep. Youssef Baaklini.

Proprietarul clădirii mistuite de flăcări este celebrul bişniţar Viorel Done

În mai 2013, bătrânul George Karam şi-a mai deschis un restaurant, prin Domino Star International SRL Constanţa, cu sediul pe Bulevardul Tomis nr.113, asociatul său fiind Theodor Lucian Caraiorgu, trimis în judecată în dosarul tragediei navale "Anopolis". În fine, patronul de la Beirut şi-a încercat norocul şi în imobiliare, George Karam controlând GNK Shipping & Trading LD SRL, din Ovidiu, alături de fiul Antoine şi Nabil Emile Chamieh, un alt cetăţean libanez, de 45 de ani, firma înfiinţată în 2002 având ca domeniu iniţial de activitate comerţul cu animale vii. Câteva cuvinte şi despre proprietarul imobilului de pe Tomis 122, mistuit de incendiul în care trei tinere au murit şi una se zbate între viaţă şi moarte, la Bucureşti. Este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuţi evazionişti constănţeni Viorel Done, celebrul bişniţar de ţigări şi alcool. De altfel, Done putea fi văzut sâmbătă noaptea, extrem de agitat, la faţa locului, ţipând că-i ia foc stocul de alcool. În 2006, mascaţii descindeau la acest imobil, de unde au ridicat mii de pachete de ţigări şi zeci de sticle de whiskey de contrabandă.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369