REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Patru corvete noi, made în România, pentru Marina Militară Română

Patru corvete noi, made în România, pentru Marina Militară Română

Replica API 9 decembrie 2017 | 00:00 434

Corvete marina

Corvete marina

Marina Militară Română ar putea achiziționa, în următorii ani, un număr de 4 corvete multifuncționale, construite chiar în țara noastră. Ministerul Apărării a a pus, vineri, în dezbatere publică, un proiect privind atribuirea unui acord-cadru de furnizare a 4 nave, valoarea totală a investiției fiind de aproximativ 1,6 miliarde de euro, cu TVA.

Potrivit proiectului de hotărâre, „Se aprobă circumstanţele şi procedura specifică aferente programului esenţial de înzestrare <>, în vederea atribuirii unui acord-cadru şi a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial. Fondurile necesare se asigură, în condiţiile legii, în limita creditelor de angajament şi bugetare aprobate cu această destinaţie prin legile bugetare anuale pentru MApN”, se precizează în proiectul respectiv.ă>

De asemenea, potrivit aceluiași proiect de HG, creditele de angajament aferente primului contract subsecvent al acordului-cadru se vor asigura, în condiţiile legii, prin bugetul anual pentru anul 2018 al MApN.

La luarea acestei măsuri, care face parte din programul de înzestrare a Armatei Române, s-a ținut cont de faptul că, în prezent, regiunea extinsă a Mării Negre este caracterizată de acţiunile de încălcare a normelor de drept internaţional, prin punerea în discuţie a ordinii internaţionale, conservarea conflictelor îngheţate şi intensificarea prezenţei militare. În același context, Forţele Navale Române trebuie să dispună de o structură de forţe modernă, credibilă şi echilibrată în raport cu forţele navale ale celorlalte state riverane Mării Negre, pentru îndeplinirea misiunilor specifice în acest context politico-militar.

În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO şi UE, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă.

„În aceste condiţii, dotarea forţelor navale române cu patru corvete multifuncţionale noi, moderne, interoperabile cu navele din dotarea altor state membre NATO şi UE, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române, pentru Armata României este esenţial ca prima corvetă să fie construită şi dotată în maximum 3 ani de la semnarea primului contract subsecvent acordului-cadru/contractului multianual, urmând ca, în funcţie de sumele alocate prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, capabilitatea prevăzută în programul esenţial de înzestrare „Corvetă multifuncţională” formată din 4 nave să fie definitivată în maximum 7 ani, se menţionează în HG citată.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe intelesul tuturor,partea de corp,tablaria se face in Romania,dar tot ce se pune in si pe nave se adduce de afara. Inclusiv table este in mainile indienilor de la Galati. Rezultatul,niste muncitori romani vor fi la fel de prost platiti,dar bine ca mai au loc de munca. La noi se face in general tot ce implica mai multa munca grea si mai prost platita.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108