REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Patru din cinci români declară că au auzit despre obligativitatea de a-şi asigura locuinţele

Patru din cinci români declară că au auzit despre obligativitatea de a-şi asigura locuinţele

Replica API 18 octombrie 2018 | 00:00 255

Patru din cinci români declară că au auzit despre obligativitatea de a-şi asigura locuinţele împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) prin poliţa obligatorie PAD, conform unui studiu complex asupra percepţiei şi preferinţelor consumatorilor privind asigurările obligatorii şi facultative de locuinţe realizat pentru UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România de către IRES, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat al asociaţiei, mai puţin de unul din cinci români a încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor: la 31 august 2018 erau asigurate doar 1,68 milioane de locuinţe, conform datelor furnizate de către PAID - Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale.

Studiul a fost realizat la cererea UNSAR, de către IRES - Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, în perioada 14-20 iunie 2018, pe un eşantion de 1.248 de persoane şi are o rată de eroare maximă de ą2,8%.

Conform studiului, 75% dintre români sunt informaţi cu privire la faptul că nu vor primi niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau din cel local în cazul unor dezastre naturale, dacă nu au încheiat o poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei. În acelaşi timp, doar 41% dintre respondenţi declară că ştiu despre posibilitatea impunerii unor amenzi de către autorităţi, pentru nerespectarea obligaţiei legale de a-şi asigura locuinţele aflate în proprietate.

În ceea ce priveşte interesul faţă de asigurările de locuinţe, studiul a mai arătat că 74% dintre respondenţi sunt interesaţi, în timp ce două treimi dintre aceştia (66%) au declarat că, în opinia lor, o mai bună informare cu privire la asigurările obligatorii de locuinţe ar reprezenta un factor de motivaţie pentru încheierea unei astfel de poliţe. Studiul relevă şi că majoritatea românilor (70%) consideră că autorităţile publice locale şi centrale ar trebui să fie responsabile de informarea cetăţenilor cu privire la obligativitatea asigurărilor de locuinţe împotriva dezastrelor.

În comunicat se precizează că nivelul redus al asigurărilor obligatorii PAD face ca ţara noastră să fie extrem de vulnerabilă în faţa evenimentelor catastrofale. Tocmai de aceea, creşterea acestui indicator trebuie să fie o prioritate. În acest sens, sunt necesare eforturi susţinute din partea autorităţilor, industriei de asigurări şi cetăţenilor.

Conform comunicatului, o mai bună informare a populaţiei, luarea măsurilor pentru respectarea prevederilor legale şi derularea de programe pentru conştientizarea riscurilor la care oamenii se expun sunt factori care pot duce la creşterea numărului de locuinţe asigurate din România.

PAD (Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale) este o asigurare obligatorie care acoperă daunele produse locuinţelor de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren. Potrivit Legii nr. 260/2008, în situaţia în care persoanele fizice sau juridice nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate, acestea nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de poliţa PAD, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuinţelor. De asemenea, încheierea unei asigurări obligatorii este o condiţie pentru încheierea unei poliţe facultative de asigurare a locuinţelor, conform legislaţiei în vigoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102