REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Patru eroi, conduşi pe ultimul drum. Au lăsat în urmă familii răpuse de durere şi copii orfani

Patru eroi, conduşi pe ultimul drum. Au lăsat în urmă familii răpuse de durere şi copii orfani

Replica API 19 decembrie 2014 | 00:05 680

Cu onoruri militare

Cu onoruri militare

Eroii care au pierit în lacul Siutghiol, la scurt timp după ce au transportat în cursul zilei de luni, 15 decembrie, un pacient din Tulcea la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, au fost conduşi pe ultimul drum. Lacrimi şi durere la Biserica „Buna Vestire” din centrul oraşului Năvodari, acolo unde lumea s-a adunat, cu sufletul strâns, pentru a o conduce pe ultimul drum pe Gabriela Camelia Harton, asistenta medicală decedată în teribilul accident aviatic. În jurul crucii cu numele Gabrielei Camelia Harton au fost depuse coronae, iar în locaşul de cult s-a strâns o mulţime de oameni. Toţi au asistat, tăcuţi, la slujba de înmormântare şi au plans-o pe cea care le-a fost alături de fiecare dată când au avut nevoie.

Colegii Gabrielei, în uniformele SMURD, au stat la capătâiul ei. La înmormântare au parcitipat şi angajaţi ISU, logodnicul ei, oficialităţi precum viceprimarul din Năvodari, Florin Chelaru, care a depus o coroană de flori, dar şi Laurenţiu Mironescu, fostul secretar de stat în MAI. La orele 12.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a început slujba. Ierarhul Tomisului a slujit cu un sobor de 10 preoţi. „Care desfătare lumească este lipsită de întristare? Care mărire stă pe pămân neschimbată? Toate sunt mai neputincioase decât umbra, toate mai înşelătoare decât visurile. O clipă numai şi pe toate acestea moartea le priveşte. Pentru lumina feţei tale, Hristoase, şi întru îndulcirea frumuseţii tale, pe cea care ai ales-o, odihneşte-o ca un iubitor de oameni”, a spus Arhiepiscopul Tomisului. Ceremonia a durat aproape două ore. Mulţi dintre cei strânşi la înmormântare au ascultat, îndureraţi, sluja la finalul căreia, trupul neînsufleţit al asistentei a fost coborât în locul de veci. Năvodărenii au privit, cu lacrimi în ochi, rudele care sufereau cu demnitate cum persoana pe care au adorat-o şi care le-a fost un adevărat model în viaţă pleacă pe ultimul ei drum. Gabriela a fost înmormântată cu onoruri militare. Ea a fost declarată, post mortem, cetăţean de onoare al oraşului Năvodari, în şedinţa de Consiliului Local ce a avut loc joi, chiar în ziua în care aceasta a fost înmormântată. Viceprimarul Florin Chelaru a anunţat că asistenta care a murit în tragicul accident aviatic de luni, 15 decembrie a.c., va primi un loc de veci în cimitirul oraşului, urmaşii fiind scutiţi de toate taxele. „Colegi de-ai mei i-au fost prieteni şi ştiu mult mai multe decât mine despre situaţia familiei acesteia. (...) Întâmplarea a făcut ca şedinţa de consiliu să fie programată exact pentru ziua de joi, când va avea loc şi ceremonia de înmormântare. Aşa a fost să fie, şedinţa fusese programată de mai mult timp”, a spus viceprimarul Chelaru. Colectivul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa transmite sincere condoleanţe familiilor celor patru eroi care şi-au pierdut viaţa, în timp ce-şi îndeplineau misiunea de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie, în urma tragicului accident petrecut pe lacul Siutghiol. Totodată, angajaţii DSP îşi exprimă solidaritatea cu familiile celor trecuţi în nefiinţă. De precizat faptul că angajaţii Spitalului Judeţean sunt în doliu. „Am pierdut doi oameni valoroşi. Cuvintele sunt de prisos”, ne-au declarat angajaţii unităţii de tratament. Asistenta Gabriela Camelia Harton, de 38 de ani, şi-a pierdut, acum 11 ani, soţul bolnav de cancer şi era mama unei fetiţe de 13 ani, Alexia.

Mama medicului Vizireanu, scoasă pe braţe din biserică

Momente sfâşietoare la Brăila! Familia Laurei Vizireanu au privit îndelung sicriul cu trupul neînsufleţit şi au vărsat lacrimi de durere la căpătâiul celei care le-a fost sprijin o viaţă-ntreagă. Zeci de oameni au condus-o joi, 18 decembrie a.c., pe ultimul drum pe Laura Vizireanu, medicul care şi-a pierdut viaţa în urma tragediei petrecute pe lacul Siutghiol. În jurul orelor 12.30, mama medicului Laura Vizireanu a fost scoasă pe braţe din biserică, după ce i s-a făcut rău. Ea nu a putut suporta durerea de a se afla la căpătâiul copilului său. Aceasta a fost dusă pe o bancă de lângă biserică unde i s-a acordat îngrijiri medicale timp de 10 minute, iar apoi urcată într-o ambulanţă SMURD. Slujba religioasă de înmormântare, care era programată pentru orele 13.00, nu a mai început la ora stabilită, ci la 13.30, după ce mama medicului şi-a mai revenit din starea de şoc şi a putut intra din nou în Catedrală. Aproximativ o sută de brăileni s-au aflat în faţa bisericii aşteptând ca trupul neânsufleţit al medicului Laura Vizireanu să fie scos din lăcaşul de cult.

Soţiei pilotul-erou Petre Corneliu Cătuneanu i-a fost înmânată o decorațiune post-mortem și drapelul național

Peste 500 de persoane l-au condus joi pe ultimul drum, la Cimitirul Eroilor din Buzău, pe pilotul comandor Petre Corneliu Cătuneanu, decedat la Constanța. La Cimitirul Eroilor au fost trase salve de foc. După o slujbă religioasă oficiată la Biserica Sfântul Ștefan de un sobor format din patru preoți, cortegiul funerar a pornit către Cimitirul Eroilor, locul unde pilotul Petre Cătuneanu a fost înmormântat. Soției pilotului i-a fost înmânată o decorațiune post-mortem și drapelul național. “Am zburat cu el în multe misiuni.Îmi aduc aminte privirea lui luminoasă, era un tip foarte optimist și riguros, o persoană extraordinar de entuziastă, nu îi era rușine să vină să ajute, punea mâna la targă. Era foarte implicat, dornic să participe la dezvoltarea sistemului. Un om foarte săritor și optimist care te făcea să mergi mai departe”, a declarat medicul Bogdan Oprița de la SMURD București, prezent la înmormântare. Pilotul Petre Cătuneanu a făcut gimnaziul la Școala nr. 15, a absolvit Liceul nr. 7, promoția 1986, după care a urmat Școala de Aviație de la Boboc și, datorită notelor bune, a fost repartizat în 1990 la Aerodromul Militar din Tuzla. Pilotul buzoian avea 47 de ani, era căsătorit și avea un copil.

Copilotul elicopterului prăbuşit în Constanţa, înmormântat la Mioveni în prezenţa a 3.500 de oameni

Copilotul elicopterului SMURD prăbuşit în judeţul Constanţa, căpitan comandorul Ginel Claudiu Crăcănel, a fost înmormântat, joi după-amiază, în cimitirul “Sfântu Gheorghe” din Mioveni, localitatea sa natală, la ceremonia funerară fiind prezente peste 3.500 de persoane. Slujba de înmormântare a căpitanului comandor Ginel Crăcănel a început la ora 12.00 şi a durat aproximativ o oră şi jumătate, fiind oficiată de un sobor format din zeci de preoţi. La ieşirea din Catedrala ”Sfinţii Petru şi Pavel”, din oraş, cortegiul funerar a fost însoţit de garda de onoare formată din jandarmi de la Inspectoratul Judeţean Argeş şi militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş. Căpitanul comandor Ginel Crăcăcel a fost înmormântat cu onoruri militare, după slujba funerară militarii executând trei focuri de armă, iar familia primind o plachetă de onoare din partea Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI. La Mioveni, oraşul natal al copilotului elicopterului prăbuşit pe lacul Siutghiol, a fost zi de doliu, drapelele fiind arborate în bernă şi cu panglică de doliu pe clădirile tuturor instituţiilor publice din oraş. Marţi după-amiază, la capela din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, unde s-au aflat cele patru victime ale accidentului aviatic, a avut loc o ceremonie religioasă în memoria acestora, la care au fost prezenţi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, conducerea spitalului, colegi, rude şi membri ai familiilor victimelor. Potrivit rezultatelor preliminare ale necropsiei, cei patru membri ai echipajului elicopterului prăbuşit în apele lacului Siutghiol au murit prin asfixie mecanică.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614