REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Patru persoane, internate cu trichineloză: au mâncat un porc crescut lângă şobolani

Patru persoane, internate cu trichineloză: au mâncat un porc crescut lângă şobolani

Replica API 12 august 2013 | 00:00 1981

Panică la Sinoe

Panică la Sinoe

Focar de trichineloză la o fermă din judeţul Constanţa! La Sinoe, şase persoane au consumat carne de porc infestată. Carnea nu fusese examinată pentru decelarea trichinella spiralis. Astfel, patru persoane care au mâncat, în miez de vară, din "pomana porcului" au fost deja internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa. Printre acestea se numără şi proprietarul fermei, Mihai Dinu. Medicii spun că în cazul celor patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, s-a confirmat boala.

"Deţinătorul fermei a tăiat sâmbătă un porc şi a ajuns la spital. Din pomana porcului a mâncat toată familia. La spital a ajuns doar proprietarul fermei, soţia lui şi doi ciobani. Porcul sacrificat a fost crescut de mic în gospodărie, a fost vaccinat, iar proprietarul nu a mai testat carnea înainte să o mănânce. Acum au descoperit că vecinii lor au şobolani. Vecinii deţinătorului de fermă au un grajd părăsit, iar acolo ar fi plin de şobolani. Este primul caz de trichineloză confirmat în zona noastră. Până acum nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie", a declarat, pentru "Replica", primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Patru persoane diagnosticate cu trichineloză vor rămâne sub supraveghere medicală la spital, iar un bărbat şi o femeie, care au consumat şi ei din carne, vor fi supravegheaţi de medicul de familie din localitate. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Constanţa a declanşat o anchetă în acest caz, carnea infestată urmând să fie incinerată. DSVSA avertizează cetăţenii să conştientizeze riscurile, inclusiv de deces, pe care şi le asumă în momentul în care aleg să consume carne de porc neverificată de către medicii veterinari. Statisticile sunt suficient de sugestive: un singur animal infestat cu Trichinella Spiralis poate îmbolnăvi de trichineloză şi peste 100 de persoane. Autorităţile locale anunţă cu această ocazie toţi deţinătorii de porcine care le sacrifică în gospodărie să se prezinte la medicul veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic. Consumul de carne de porc neexaminată din punctul de vedere al acestui parazit duce la riscul infestării şi producerii de trichineloză. DSVSA reînnoieşte apelul făcut către populaţie de a cumpăra produse de origine animală numai din locuri autorizate sanitar veterinar. Este singura garanţie că veţi achiziţiona produse care nu pun în pericol sănătatea dumneavoastră şi a familiei, transmite DSVSA.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218