REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Patru români au încheiat unul dintre cele mai dificile ultramaratoane din lume

Patru români au încheiat unul dintre cele mai dificile ultramaratoane din lume

Replica API 24 septembrie 2019 | 00:00 387

Sportivii români Cristian Manole, Claudiu Beleţoiu, Cosmin Rugină şi Dinu Turcanu au încheiat pe locurile 7, 76, 249 şi 397 ultramaratonul Tor des Geants (Italia), unul dintre cele mai dificile din lume, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Aflat pe lista celor mai 5 dificile curse de alergare, Tor des Geants a ajuns la ediţia cu numărul 10. Cursa montană de 330 de kilometri dintr-o singură bucată a avut ca termen limită 150 de ore, în tot acest interval atleţii având libertatea de a-şi gestiona după propria strategie orele de odihnă. În afară de lungimea cursei, dificultatea acesteia este sporită şi de enorma diferenţă de nivel: 24.000 de metri, cel mai înalt punct al traseului fiind situat la altitudinea de 3.300 de metri.

Concursul a luat naştere după o idee a lui Cyril Fondeville, un alergător francez, organizator şi promotor de curse extreme în zonele cele mai fascinante şi dificile din lume şi face parte din proiectul 5Legends, care include 5 dintre cele mai dificile concursuri de anduranţă de trail din lume. Toate au lungimea traseului de peste 300 de km şi au loc pe suprafeţe foarte diferite (nisip, stâncă, stepă, mlaştină, gheaţă), la temperaturi între +40 şi -50.

Claudiu Beleţoiu, care a încheiat ultramaratorul pe locul 76, s-a pregătit pentru cursă escaladând cu o săptămână înaintea startului cel mai înalt vârf din Italia, Gran Paradiso (4.061 m). "Am urcat şi pe Mont Blanc în 2016, fiind până în acest an cel mai dificil vârf pe care am reuşit să ajung. Gran Paradiso mi s-a părut incomparabil mai greu, deşi am mai acumulat experienţă montană între timp. Mersul pe gheţar şi porţiuni deschise de creastă, porţiunile de via feratac, cât şi crevasele, fac din Gran Paradiso un trofeu greu de adjudecat", a declarat Claudiu despre ascensiunea lui pe cel mai înalt munte situat integral pe teritoriul Italiei.

"Tor des Geants este un obiectiv pe care mulţi alergători montani îl trec pe bucket list-ul personal. Însă duritatea concursului, cât şi costurile mari de participare, fac ca pentru mulţi această cursă să rămână doar un ideal", a adăugat Beleţoiu, care a avut un volum de antrenament de aproximativ 4.000 de km, acumulând o diferenţă de nivel de 80.000 m.

Aflat la start alături de alergători cu experienţă (media de vârstă a concurenţilor la acest tip de cursă este peste 40 de ani), Claudiu a plecat din a doua jumătate a plutonului alergătorilor (aproximativ 900 de participanţi), însă a început să recupereze rapid şi să urce în clasament, menţinându-se constant în primii 100. Temperaturile atipic de joase pentru această perioadă a anului, precum şi zăpada abundentă întâmpinată din primele ore de concurs, au făcut ca abandonurile să apară rapid, rata acestora ajungând în final la 40% (380 de competitori au renunţat în total).

"Noaptea, în anumite puncte de pe traseu au fost şi -15C. Numărul mare de ore petrecut în efort, la altitudine şi temperaturi extreme, face corpul să cedeze şi să apară nu doar riscul de accidente, ci şi acela de a face edem pulmonar, lucru care s-a întâmplat anumitor concurenţi. Este o cursă mai degrabă de anduranţă, decât de alergare, iar dacă nu eşti foarte bine pregătit fizic, nu ai cum să îi faci faţă. Am înregistrat 365 de kilometri în final şi 25.000 de metri diferenţă de nivel - asta se traduce în aproximativ 10.000 de etaje de bloc, iar raportat la 109 ore, cât mi-a luat mie să termin cursa, înseamnă că în fiecare oră am urcat 91 de etaje, adică la fiecare minut cam 1 etaj şi jumătate", a explicat sportivul, care în timpul cursei a avut de trecut pe lângă 4 masive montane: Mont Blanc, Matterhorn, Gran Paradiso şi Monte Rosa.

În încercarea sa, Claudiu Beleţoiu a avut şi o cauză nobilă pentru care a luptat să ajungă la finiş, proiectul ales de el fiind o campanie a Asociaţiei "Totul este posibil", prin care care sportivi de performanţă lipsiţi de resurse sunt ajutaţi în drumul lor către atingerea obiectivelor de top, în special în cadrul campionatelor naţionale, europene, mondiale sau Jocurile Olimpice. Cu ajutorul campaniilor private de strângere de fonduri, doar în anul 2019 asociaţia a reuşit să sprijine zeci de sportivi să îşi atingă obiectivele de performanţă, oferindu-le acces la echipament sportiv, vitamine, înscrieri la competiţii, cantonamente sau chiar bilete de avion pentru deplasări externe.

Claudiu Beleţoiu (28 de ani) şi-a început cariera de alergător amator la 22 de ani, în octombrie 2013, având la activ zeci de utramaratoane parcurse şi în scop caritabil (UTMB, 100 miles of Istria, Transgrancanaria 360). Din anul 2015, el ajută începătorii să se iniţieze în alergare prin intermediul antrenamentelor de joi dimineaţa (6.00, pe Stadionul Dinamo), programul său de alergare "Sunt în formă" (sunt-in-forma.ro) fiind urmat până în prezent de peste 1.200 de persoane.

Ediţia 2019 a cursei Tor des Geants a fost câştigată de italianul Oliviero Bosatelli (72 de ore şi 37 de minute), urmat de canadianul Reynolds Galen (77 de ore şi 6 minute) şi italianul Lantermino Danilo, (79 ore şi 9 minute).

sursa: agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367