REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

"PDL a trimis la Ciobanu trei camioane cu treninguri confiscate"

"PDL a trimis la Ciobanu trei camioane cu treninguri confiscate"

Replica API 8 iulie 2011 | 00:00 250

Primarul pesedist Ioan Suciu mai vrea un mandat:

Primarul pesedist Ioan Suciu mai vrea un mandat:

Pesedistul Ioan Suciu, primarul comunei Ciobanu, s-a decis să candideze pentru încă un mandat. La alegerile din 2012 Ioan Suciu spune că-i va avea contracandidaţi pe Tudorel Gurgu, din partea PDL, şi pe Titi Bidu, candidat din partea UNPR. Edilul pare încrezător în forţele sale şi nu se teme că nu va câştiga alegerile, întrucât Tudorel Gurgu, principalul contracandidat, "este un proxenet ras în cap, cu 8 clase". "Referitor la scandalul cu domnul Mircea Banias, cu acele treninguri, materiale confiscate, fac precizarea că în comună au ajuns trei camioane cu tenişi şi îmbrăcăminte sportivă, care au fost date de Gurgu cetăţenilor. Bunurile au fost date de Organizaţia PDL Constanţa prin domnul senator Banias care a şi participat anul trecut la alegerile din comuna Ciobanu, când a fost ales acel proxenet preşedinte de organizaţie", a declarat, într-un interviu acordat cotidianului "Replica", primarul Ioan Suciu.

Reporter: Domnule primar Ioan Suciu, care sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră de la începutul mandatului şi până în prezent?

Ioan Suciu: Şcoala din Ciobanu a fost modernizată şi reabilitată în 2003 şi la ultimile verificări de la ARACIP şi de la Ministerul Educaţiei, şcoala din comuna noastră, datorită condiţiilor create, va deveni liceu, în această toamnă. Arena sportivă este în proporţie de 70% realizată. Se pun porţile, gazonul, sunt gata şi vestiarele, mai rămâne acoperişul şi interiorul.

Rep.: La ora actuală, cu ce probleme vă confruntaţi la primărie? Aveţi susţinerea CJC în implementarea proiectelor demarate?

I.S.: Avem sprijinul Consiliului Judeţean pentru că sunt primar PSD, însă nu acelaşi lucru punem spune şi în ceea ce priveşte Guvernul. Nu am fost sprijiniţi nici în ceea ce priveşte proiectul de canalizare, deşi am fost prima comună care am depus proiectul în 2009, nici în cazul proiectului Arena sportivă, care este realizat prin contribuţia noastră, 70%, şi a constructorului, dar banii pe Ordonanţa 7 nu s-au primit încă, deşi de 3 ani a fost depus proiectul. La fel, pentru proiectul de alimentare cu apă în satul Mioriţa, realizat în proporţie de 70% de către constructor, nu am primit nici un leu. Vorbim de 10 miliarde lei, însă cu ce avem noi şi cu ce mai contribuie primarul ciobănean din Hârşova, Tudor Nădrag, încercăm, şi sperăm să facem rost de bani, să ducem proiectele la bun sfârşit. Cu sprijinul Consiliului Judeţean am terminat în acest an Căminul Cultural, grădiniţa la care sunt înscrişi 100 de copii. Tot cu ajutorul CJC se lucrează la proiectul Dispansarului din Ciobanu şi urmează să vină în maxim 10 zile utilajele de la Dumuri Judeţene să refacă drumurile până la Hârşova.

Rep.: Care sunt planurile de viitor privind dezvoltarea comunei?

I.S.: Aş vrea foarte mult să realizăm proiectul de canalizare care a fost declarat eligibil, dar care nu a fost finanţat. Suntem cea mai mare comună din zona de nord-vest a judeţului, cu peste 3500 de locuitori, iar implementarea acestui proiect este extrem de necesară. Mai avem depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, de aproximativ doi ani, un proiect pentru construirea unui bloc de locuinţe pentru tineri, cu 16 apartamente, şi sperăm ca actualul sau viitorul ministru să ne aloce fondurile necesare. Mai vrem să realizăm şi un parc mare de distracţii în comună şi să asfaltăm străzile.

Rep.: Domnule Ioan Suciu, veţi candida la alegerile din 2012?

I.S.: Mai candidez pentru încă un mandat. Am patru mandate. Am candidat de cinci ori, dar între 2004-2008 nu am avut noroc, dar pentru că am avut realizări, oamenii m-au ales din nou. Vreau să mai stau patru ani la Primăria Ciobanu pentru a duce la îndeplinire proiectele pe care le-am început, după care voi lăsa locul meu unei persoane mai tinere. Vreau să rămână ceva în urma mea. Acesta este motivul pentru care candidez. Tot ce s-a realizat în Ciobanu s-a făcut în perioada cât am fost primar. În perioada 2004-2008, fostul primar, care nu a mai fost reales, nu a făcut absolut nimic. Oamenii din Ciobanu nu pot spune că fostul primar a realizat 10 metri de trotuar.

Rep.: Ce contracandidaţi veţi avea la alegerile locale din 2012?

I.S.: Din partea PDL va fi acelaşi proxenet care a candidat şi în 2008 din partea PNG, Tudorel Gurgu, un proxenet ras în cap care a făcut 8 clase în 10 ani. Referitor la scandalul cu domnul Mircea Banias, cu acele treninguri, materiale confiscate, fac precizarea că în comună au ajuns trei camioane cu teneşi şi îmbrăcăminte sportivă, date de Gurgu cetăţenilor. Nu am oprit acest lucru pentru că oamenii au nevoie de aşa ceva, dar se merge pe ideea de a cheltui şi a împărţi bunuri cetăţenilor. Gurgu a cheltuit în campania trecută 3 miliarde pentru a ajunge primar. Nu contează că nu ştie să scrie şi să citească româneşte, dar vrea să fie primar, ori nu va putea realiza nimic neştiind cu ce se mănâncă administraţia publică locală.

Rep.: Aţi spus că Tudorel Gurgu ar fi împărţit diverse bunuri localnilor. De unde au provenit acele bunuri?

I.S.: Bunurile au fost date de Organizaţia PDL Constanţa prin domnul senator Banias, care a şi participat anul trecut la alegerile din comuna Ciobanu când a fost ales acel proxenet preşedinte de organizaţie. Îmi pare rău că eu până în 2000 am fost trei mandate primar PD. Am plecat la PSD datorită scandalului dintre domnul Duţu şi domnul Băsescu, că altfel eram şi acum candidatul PDL. Nu este nici o problemă de la ce partid candidezi dacă lumea te vrea, te alege şi faci ceva bun pentru localitate. În 1978 am fost inginer şef agronom la CAP-ul din Ciobanu şi de aceea m-au şi ales oamenii, după Revoluţie, primar.

Rep.: Relaţiile dintre dumneavoastră şi domnul Tudorel Gurgu nu au fost unele tocmai bune. Au existat tot felul de reclamaţii la poliţie. În prezent cum stau lucrurile?

I.S.: Îl tratez cu indiferenţă. Nu-mi pun mintea cu Gurgu. Când am venit în Ciobanu el avea 9 ani şi se juca în grajdurile CAP-ului, părinţii lui fiind văcari, şi acum îşi permite, de trei ani de zile de când are bani şi candidează la primărie, să mă facă boschetar. N-am ce discuta cu asemenea persoană.

Rep.: Pe cine vedeţi primar al Constanţei? Credeţi că Radu Mazăre va câştiga încă un mandat?

I.S.: Da. Conform sondajelor nu are cine să-l bată nici pe domnul Mazăre şi nici pe domnul Nicuşor Constantinescu la Consiliul Judeţean.

Rep.: La Ciobanu ce spun sondajele?

I.S.: Nu s-au făcut sondaje, dar nu cred că vor fi probleme să nu câştig alegerile, mai ales că un candidat, învăţătorul Popescu care este şi viceprimar liberal, nu mai candidează, pentru că din partea USL sunt singurul candidat.

Rep.: Practic, singurul contracandidat la alegerile din 2012 rămâne Tudorel Gurgu?

I.S.: În Ciobanu nu sunt chiar atât de mulţi proşti să-l voteze pe Gurgu. Din partea UNPR va fi candidatul Titi Bidu, un fost navigator care se ocupă de termopane, însă oamenii care-l vor vota, îl vor susţine pentru funcţia de consilier şi pentru primar vor merge cu mine. Băiatul a fost la PNG, dar după ce s-a certat cu Tudorel Gurgu a trecut la UNPR.

Rep.: De ce ar trebuie să vă voteze oamenii la alegerile din 2012?

I.S.: Pentru că am dovedit şi până în 2004, când am fost schimbat, că am realizat ceva în comună, la care se adaugă şi realizările din mandatul actual.

Rep.: Există voci cum că primarii din judeţ ar vrea ca prefectul Claudiu Iorga Palaz să candideze la preşedenţia CJC. Credeţi că are şanse? L-aţi susţine?

I.S.: După mine nu are nici o şansă. Nu-l susţin. Ca prefect "este pe meserie", cum se spune, şi se descurcă, dar ca preşedinte de Consiliu Judeţean nu va fi votat pentru că nu are ce să promită, iar ce a promis nu a făcut. A fost şi la Ciobanu şi la Gârliciu în audienţe, în acea campanie a dânsului, şi le-a promis oamenilor că până de Paşte staţiile de desecare vor funcţiona şi cele 3.000 de hectare inundate vor putea fi folosite în acest an de către oameni. Mai mult, fiind o parte din teren al ADS-ului, le-a promis oamenilor care mai au de primit pământ că le va înmâna titlurile de proprietate. Deşi Paştele a trecut, lucrurile tot nerezolvate au rămas. Dacă faci promisiuni şi nu rezolvi problemele, nu ai nici o şansă să te voteze lumea.

Rep.: În Ciobanu terenurile sunt încă inundate?

I.S.: La Ciobanu s-a retras apa în mod gravitaţional pe o suprafaţă de 250 de hectare, însă spre Gârliciu, unde s-a rupt digul, sunt locuri în care apa ajunge la 4 metri. Acea apă nu poate să dispară datorită căldurii soarelui dacă nu funcţionează staţiile de desecare. La acele staţii nu au fost scoase nici motoarele în vederea reparării şi uscării. Deşi cei de la ANIF au scris la Bucureşti, nu au fost alocate fondurile necesare pentru punerea în funcţiune a staţiilor de desecare. Împreună cu primarul din Hârşova, Tudorel Nădrag, am scris Ministerului Agriculturii, pentru că infiltraţiile s-au extins până la Podul Vadu Oii, să vină să constate că aproximativ 5000 de hectare de teren nu pot fi folosite de oameni. Demersul a fost făcut şi pentru faptul că Ministerul Agriculturii vrea să amendeze persoanele care nu-şi lucrează terenurile, dar cei care vor să lucreze nu pot, din cauza faptului că pământul este inundat.

Rep.: La audienţele susţinute de prefectul Palaz la Ciobanu oamenii s-au arătat nemulţumiţi de activitatea dumneavostră. Cum comentaţi?

I.S.: Cei 150 de oameni câţi au fost în Căminul Cultural au fost adunaţi cu portavocea de Gurgu şi oamenii acestuia, oameni care merg la un mic şi o bere, şi era normal să fie nemulţumiţi.

Rep.: Referitor la şcoala din Ciobanu, au fost probleme cu directorii, în prezent care este situaţia?

I.S.: Directorul pus abuziv de Elena Buhaiev a murit. Ulterior s-a schimbat directorul, este o fată foarte bătăioasă care m-a însoţit la Ministerul Educaţiei şi am reuşit să facem Liceul Tehnic în Ciobanu. Sprijin activitatea actualului director. Vreau să echipez fetele de la dansuri cu tot ce trebuie, sunt primele în judeţ la dansurile populare. Am dotat toate laboratoarele din şcoală la nivel de oraş ca elevii să vină la Ciobanu şi nu la Liceul Agricol din Hârşova.

Rep.: Referitor la viceprimarul din Ciobanu, prefectul Claudiu Iorga Palaz a demarat un control. Care au fost rezultatele verificărilor?

I.S.: Rezultatele sunt aceleaşi ca în cazul desecării de la Ciobanu. Pe viceprimar eu l-am învăţat că poate să fie concomitent şi viceprimar şi profesor. Deşi legea nu-i permitea, a primit aprobarea fostului prefect Dănuţ Culegu şi a fostului inspector şef şcolar să fie şi învăţător şi viceprimar. A lucrat corect în ambele domenii şi a încasat salariul, chiar dacă la vremea respectivă în statutul funcţionarului public scria că educatorii şi învăţătorii fac excepţie de la cadrele didactice care pot să fie şi aleşi locali. Actualul prefect a dat ordin Inspectoratului Şcolar Judeţean să-i reţină banii vicelui, fără să se spună şi în baza cărei legi. Dar mă întreb care bani, că vicele nu apare pe statul de plată la şcoală.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614