REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PDL Constanţa, între "cantitate neglijabilă", primarii care şi-au văzut interesele şi alegeri la municipiu

PDL Constanţa, între "cantitate neglijabilă", primarii care şi-au văzut interesele şi alegeri la municipiu

Replica API 17 mai 2011 | 00:00 92

Tensiuni în organizaţie?

Tensiuni în organizaţie?

Durere mare, după Convenţia Naţională a PDL, în sufletele unora dintre pedeliştii constănţeni. Imediat după alegerile pentru desemnarea preşedintelui PDL, au existat persoane, din "lotul" de 33 de delegaţi de la Constanţa, care au solicitat să nu mai fie întrebaţi cu cine au votat. "Spuneţi şi voi că am votat cu cel care a câştigat sau, mai bine, să lăsăm să treacă... nu comentez nimic, făceţi-vă că m-aţi uitat o perioadă", ne-a adresat rugămintea un pedelist care a mers la Convenţie hotărât să voteze cu Vasile Blaga, a şi votat cu Vasile Blaga, sperând ca acesta să şi câştige. N-a câştigat. Sunt şi pedelişti care au spus acum câtva timp că votează cu Vasile Blaga şi, în sâmbăta votului, au spus "da" pentru Emil Boc. Au cântărit mai bine situaţia şi conjunctura, şi-au amintit de ultima discuţie cu ministrul Elena Udrea şi... votul a fost adjudecat! Aşa a procedat şi primarul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai, care aşteaptă acum să demareze lucrări de infrastructură în urbea pe care o păstoreşte. În plus, acelaşi primar se confesa că mai bine un preşedinte de partid la care să poţi să şi ţipi, când ai nervi, decât unul... ca Blaga, care "taie şi spânzură". Interesant, chiar ne stârneşte zâmbetul noile comentarii ale edilului, care declara, în faţa camerei de luat vederi, acum câteva luni, că pe Blaga îl vede preşedinte, pentru că partidul are nevoie de cineva care să facă ordine şi disciplină.

În afară de situaţiile mai-sus descrise, există pedelişti constănţeni care au o durere în suflet nu pentru că n-ar fi votat cu Boc, fiindcă se ştie că au făcut-o, dar, spun ei, "centrul nu va privi cu drag spre Constanţa". De ce? Simplu: "De la Bucureşti s-a văzut că unii au fost cu Blaga. Nu vom mai conta, ca organizaţie, pentru ei. Doar primarii ce vor mai reuşi să-şi vadă interesele, vor avea sprijin pe proiecte". Iar "vorbele de duh", legate de primarii care şi-au văzut interesele, sunt confirmate şi de primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, care recunoaşte deschis că a votat cu Emil Boc mai ales că "Elena Udrea mă sprijină". Sprijinul la care se referă Nădrag se traduce prin proiecte pentru care edilul va primi finanţare, între care şi cel privind exploatarea apelor termale din Hârşova.

PDL Constanţa - nimic în BPN

Aşadar, primarii au votat după cum le-a dictat "interesul" localităţilor pe care le reprezintă, s-ar putea zice. La acelaşi Congres, au existat însă şi trei candidaţi constănţeni, care au ţintit să intre în Biroul Permanent Naţional al PDL, adică forul central de conducere al partidului: vorbim despre Mircea Banias, Nicolae Anghel şi Nicolae Ciucă. Nu a reuşit nici unul să intre în BPN, cu toate că senatorul Mircea Banias, care a candidat pentru un post de vicepreşedinte, era cât pe ce să reuşească. Negocierile de ultim moment l-au "şters" de pe listă pe senatorul constănţean, în favoarea lui Theodor Paleologu, membru provenit dintr-o zonă coordonată de ministrul Anca Boagiu (constănţeancă, de altfel, dar pentru care PDL Constanţa nu mai este de mult o organizaţie de suflet). Anghel şi Ciucă, candidaţi pentru posturi de secretari executivi, n-au avut nici o şansă. Sunt alte judeţe şi alte organizaţii pentru care de la centru "se pune o vorbă bună".

PDL Constanţa a votat cu Boc, dar e percepută ca "fan" Blaga

"Cei mai mulţi dintre cei care s-au deplasat la Bucureşti, de la Constanţa, au votat cu Emil Boc", a susţinut pedelista Corina Gheorghe, care, deşi nu a fost pe lista celor 33 de delegaţi, deci nu s-a aflat la Bucureşti în week-end, spune că ştie cam care au fost opţiunile colegilor ei. Precizarea vine astfel să combată "eticheta" pusă organizaţiei înainte de Convenţie, şi anume că ar fi pro-Blaga. Şi, totuşi, un sâmbure de adevăr există, referitor la simpatia pentru Blaga. Chiar dacă cei mulţi dintre pedeliştii constănţeni au votat cu Boc, Blaga a fost primit la Constanţa, înainte de convenţie, cu căldură. Şi, tot de la Constanţa, Blaga l-a avut pe lista sa de susţinători, pe senatorul Banias. Şi deputatul Constantin Chirilă s-a declarat susţinător al lui Blaga, ca să nu mai spunem de votul dat de preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, care a semnat pentru ca moţiunea blaga să intre în competiţie. Cu toate acestea adunate, acum, după Convenţie, în PDL Constanţa pluteşte o oarecare undă de nemulţumire: "Şi dacă cei de la centru ne întorc spatele?", se întreabă primarii, gândindu-se că ar putea exista o pedeapsă pentru faptul că nu toată lumea a spus: "Boc, să trăiţi!". Întrebat dacă are ceva de comentat, pedelistul Mihai Petre a spus că preferă să nu o facă. Cel puţin o perioadă. Sunt voci care însă spun că... există o oarecare tensiune între el şi anumiţi lideri.

Alegeri la municipiu, în regia Stavrositu sau Chiru?

Dacă vor exista răbufniri, reproşuri la adresa conducerii judeţene, rămâne de văzut, dar trebuie spus că ele nu ar fi neapărat create de Convenţie, ci ar fi, oarecum, şi o continuare a unor "răfuieli" începute încă din timpul alegerilor parţiale de la Bărăganu. Ipoteza cum că unii vor începe să conteste anumiţi colegi din conducere nu este însă singura "durere" care va "întoarce pe dos" PDL Constanţa în următoarele luni. Urmează să fie organizate alegeri la Organizaţia Municipală, unde, în prezent, preşedinte interimar este deputata Maria Stavrositu. Cine va organiza alegerile? Maria Stavrositu sau va avea şi preşedintele de la judeţ, Gigi Chiru, un cuvânt de spus? Iar alte comentarii sunt de prisos.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367