REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

PDL şi PNL, fuziune prin comasare, până la prezidenţiale

PDL şi PNL, fuziune prin comasare, până la prezidenţiale

Replica API 3 iunie 2014 | 00:00 112

Târâş-grăpiş

Târâş-grăpiş

Cu o coerenţă indescifrabilă, Colegiul Director al PDL a decis, luni, fuziunea prin comasare cu PNL până la alegerile prezidenţiale. De asemenea, cele două partide au anunţat că vor avea un candidat unic la preşedinţia României şi care va fi stabilit până la 1 august. "Jumătatea lui iulie - 1 august ne va găsi cu un singur candidat desemnat. Eu aş spera că din partea unui singur partid. Dacă nu se poate fuziunea, atunci din partea celor două partide. Partidul Naţional Liberal trebuie să îşi anunţe cel cu care va intra în această competiţie şi după aceea va urma un sondaj", a declarat preşedintele PDL, Vasile Blaga, la ieşirea de la discuţiile care au avut loc la sediul PNL, din bulevardul Kiseleff. "Vorbim de o alianţă pe termen scurt şi de o fuziune pe termen lung, după alegerile prezidenţiale", a precizat preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, pentru "Replica".

Bâlbâieli pe bandă rulantă: Alianţă? Fuziune?

Vasile Blaga declara recent că este greu ca un partid să fie creat până la alegeri, mizând pe un termen 2016, iar lovitura de graţie a venit de la europarlamentarul Monica Macovei, care susţine că fuziunea cu PNL nu ar fi tocmai cel mai bun pas: "Eu văd o alianţă care să susţină un candidat unic la alegerile prezidenţiale", a declarat recent, Macovei, fiind în asentiment cu seniorul liberal, Mircea Ionescu Quintus. "Eu sunt membru în Comisia de elaborare a Statutului PNL şi am să trec acolo că numele, identitatea şi trecutul istoric al PNL sunt de neschimbat. Din punct de vedere tehnic nu se poate realiza o fuziune, deşi ar fi de preferat, aşa că nu rămâne decât o alianţă", a declarat Quintus. Nu a fost singura voce critică din PNL. După rebeliunea de la formaţiunea din Prahova, care se opune alianţei cu PDL, a venit şi rândul celei de la Braşov, condusă de Aristotel Căncescu şi care, luni, a adoptat o rezoluţie prin care PNL rămâne în ALDE şi nu trece la PPE. Mai puţin ambiţioşi decât colegii lor de la Prahova sau Braşov au fost cei din Giurgiu, al cărei preşedinte, Dumitru Gavrilă, nici nu vrea să audă de fuziune. "Se poate face o alianţă pentru unificarea dreptei, dar fără a se pierde identitatea PNL şi acelaşi lucru este susţinut şi de colegii din judeţ, deoarece PNL e cel mai vechi partid. (...) Poate fi un fel de USL în care partidele aveau fiecare denumirea şi sigla lor, iar dacă este vorba de fuziune atunci aceasta s-ar putea face poate prin absorbtia PDL", a precizat Gavrilă. Singurii care au marşat constant pentru fuziune sunt fostul preşedintel al PNL, Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu. "Este un curent majoritar în partid. Obiectivul final al acestui parteneriat politic ar trebui sa fie fuziunea într-un mare partid de dreapta", a declarat, luni, Antonescu, susţinut de Predoiu, care a precizat: "Toată dreapta într-un partid".

Cum ajung PDL şi PNL iar în barca PSD

Reorganizările din aceste momente care au loc în ogradele PDL şi PNL presupun şi situaţii hilare. Vasile Blaga a precizat că, de luni, liberalii şi democrat-liberalii vor lucra împreună "în comisii paritale, ce a mai importantă sarcină revenind comisiei care lucrează la proiectul pentru România. S-a stabilit o comisie importantă, care va lucra la statut, ţinând cont de armonizările care trebuie făcute", a declarat Blaga. De aici, începe distracţia. Armonizările nu vor avea loc doar în ceea ce priveşte colaborarea de la Parlament, ci şi în teritoriu. În cadrul şedinţei Colegiului Director a PDL s-a stabilit alianţa peste tot cu PNL şi tentativa de atragere a altor partide, numai că există şi situaţii mai puţin plăcute, unde PDL+PNL+ partidele adiacente din judeţ nu reuşesc o majoritate de 50%, atunci se va păstra alianţa cu PSD, ca o soluţie temporară (?!) de compromis.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367