REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Pe plaja din Costineşti a apărut un pat de spital, pentru consumatorii de droguri

Pe plaja din Costineşti a apărut un pat de spital, pentru consumatorii de droguri

Replica API 27 august 2011 | 00:00 132

Semnal de alarmă

Semnal de alarmă

La Costineşti s-a desfăşurat, ieri, o nouă acţiune din cadrul programului intitulat "Absentul", iniţiată de Agenţia Naţională Antidrog. Campania se desfăşoară timp de mai multe săptămâni, până în luna septembrie. În cadrul acestuia, turiştii, în special tinerii, sunt sfătuiţi să nu cadă în capcana substanţelor denumite "etnobotanice", asta pentru a nu cădea într-o altă extremă. Mai exact, pe plaja din Costineşti a fost aşezat un pat de spital lângă un şezlong, tocmai pentru a scoate în evidenţă posibilitatea ca, dintr-un şezlong, care reprezintă vacanţa şi distracţia, să se ajungă pe patul de spital. Astfel, reprezentanţii Agenţiei Antidrog au împărţit flyere şi au intrat în contact cu tinerii, oferindu-le posibilitatea de a fi bine informaţi cu privire la riscurile la care ar fi supuşi din cauza consumului de droguri, indiferent care ar fi natura acestora. La acţiune a participat şi medicul Agenţiei Antidrog, Bogdan Gheorghe.

Reporter: Care este rolul acestei campanii desfăşurată pe plajă?

Bogdan Gheorghe: La nivel naţional desfăşurăm o campanie privind prevenirea consumului de substanţe cu proprietăţi psihoactive, denumite generic etnobotanice. Activitatea din acest weekend se încadrează în această campanie, astfel încât ne adresăm exact grupului ţintă: tinerii.

Rep.: Spuneţi-ne ce riscă tinerii care consumă astfel de substanţe.

B.G.: Riscuri de a se instala dependenţa fizică şi psihică. Din punct de vedere fizic, astfel de substanţe au efecte din punct de vedere cardio-vascular şi respirator, iar din punct de vedere psihologic, au afecţiuni grave ale stării de percepţie şi a anumitor stimuli.

Rep.: Sunt mai periculoase etnobotanicele faţă de drogurile "clasice"?

B.G.: Nu facem o diferenţiere între drogurile tradiţionale şi aceste noi substanţe cu proprietăţi psihoactive, dar, din punct de vedere al efectelor, substanţele noi dau efecte mult mai rapide.

Rep.: Am văzut un pat de spital pe nisip. Ce este cu el?

B.G.: Ideea patului a venit de la Agenţia Naţională Antidrog pentru a se vedea că este un pas foarte mic de a trece de la distracţie la patul de spital. Sunt tineri care vin câte un weekend la mare ca să se distreze şi să se simtă bine, dar printr-o mică greşeală de a consuma aceste substanţe, ajung la spital.

Rep.: Turiştii s-au arătat interesaţi de acţiunea dumneavoastră?

B.G.: În primă fază, au fost întrebători, pentru că este pentru prima dată când se desfăşoară o astfel de campanie, dar pe măsură ce au stat de vorbă cu reprezentanţii noştri, au înţeles mesajul acestei campanii pe care o consideră benefică.

În Vamă, tinerii primesc sfaturi, dar şi medicamente, seringi şi prezervative

De la Costineşti am trecut în Vama Veche, acolo unde consumul de "iarbă" şi alte cele a devenit demult o tradiţie. Şi aici sunt prezenţi reprezentanţii "Antidrog". Astfel, într-un un cort special amenajat pe plajă, mai mulţi tineri oferă pliante şi alte materiale informative, dau sfaturi, dar şi seringi şi prezervative, celor care le solicită ajutorul. Potrivit acestora, numărul celor care solicită informaţii despre riscurile consumului de droguri este mult mai mare decât cel al persoanelor care solicită seringi. "Au venit consumatori de heroină, cocaină, marijuana, etnobotanice şi ketamină. Mulţi ne-au întrebat despre posibilitatea de a renunţa la droguri şi de a se reabilita, iar noi i-am informat în legătură cu centrele speciale, în funcţie de zonele din care provin. În general, consumatorii sunt persoane deschise, ne spun de când şi ce consumă. Mulţi dintre ei consumă preponderent etnobotanice, pentru că sunt mai ieftine şi mai uşor de procurat. Mulţi vor să se lase de droguri şi ne pun întrebări utile, în legătură cu suferinţele lor", ne-au declarat reprezentanţii "Antidrog" din Vama Veche.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614