REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Pedeliştii au distrus sistematic şi organizat sistemele de irigaţii din ţară"

"Pedeliştii au distrus sistematic şi organizat sistemele de irigaţii din ţară"

Replica API 9 noiembrie 2012 | 00:00 140

Deputatul PNL Gheorghe Dragomir:

Deputatul PNL Gheorghe Dragomir:

Deputatul Gheorghe Dragomir spune că USL "nu face dosare", nu este atributul partidelor să se ocupe de aşa ceva, dar că, desigur, noile conduceri ale unor instituţii sau societăţi cu capital de stat trebuie să analizeze ce s-a întâmplat în mandatele anterioare la nivelul unităţilor pe care le conduc. După exemplul de la SC Neptun Olimp SA, unde noua conducere acuză foştii directori PDL de "jaf", şi la SC Mamaia SA are loc un audit. Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Dragomir, declară că, din cunoştinţele sale, nici la Mamaia SA lucrurile nu ar fi roz. "De exemplu, la vânzarea hotelului Mamaia a existat un singur ofertant. Trebuie văzut dacă licitaţia de vânzare a activului a fost corectă. Dacă nu, atunci ar trebui luat înapoi (hotelul-n.r.)", opinează Dragomir. Candidat pentru încă un mandat de parlamentar în Colegiul 1 Camera Deputaţilor, Dragomir acuză PDL nu doar pentru lucrurile care sunt prezentate la nivelul firmelor mai-sus amintite. Deputatul consideră că guvernarea PDL a distrus "sistematic şi organizat" sistemele de irigaţii din ţară.

Reporter: De ce ar trebui să vă voteze cetăţenii din colegiul dvs. pentru încă un mandat? Ce oferă, pe scurt, USL-ul celor care votează?

Gheorghe Dragomir: Sigur, la ce m-aţi întrebat nu pot răspunde într-o singură frază. Am să încerc să dezvolt un pic. Relaţia mea directă cu cetăţeanul, cu alegătorii din colegiul meu este una de mult timp şi una bună, chiar foarte bună. Electoratul din Colegiul 1 a votat, de cele mai multe ori, şi în număr covârşitor, la toate alegerile care au avut loc în ultimii ani, PNL, PSD, deci USL. Este un electorat care îşi doreşte schimbarea a tot ceea ce a fost rău în ultimii trei ani şi jumătate, este un electorat care şi-a dorit de mult timp să continue o guvernare PNL în primul rând, sau măcar să aibă această componentă liberală. Ştiţi foarte bine că în cele 11 administraţii locale din acest colegiu Consiliile Locale, primarii şi viceprimarii sunt ai USL, sunt oameni pe care îi cunosc foarte bine, colaborăm, care în mine au avut întotdeauna un sprijin, în domnul senator Puiu Haşotti de asemenea. Ei ştiu şi pot conta pe colaborarea noastră în vremuri mai bune - pentru că face excepţie guvernarea PDL, vorbim despre pedeliştii care s-au vopsit acum în ARD. Portocaliii din Partidul Democrat Liberal nu au făcut altceva decât să îi facă pe acest oameni să sufere mai mult şi să trăiască mai prost. Pe cetăţean nu îl interesează decât să îşi promoveze oamenii în care au încredere, cei care vin în sprijinul lor, care sunt un suport pentru obiectivele, pentru proiectele lor, pe scurt, pentru viaţa pe care şi-o doresc. Sigur, nimeni nu şi-a imaginat că într-o vară, într-o perioadă scurtă de guvernare, de la foarte prost se poate ajunge la superlativ, dar au fost făcuţi paşi împreună aşa încât, după încheierea acestui mandat, să avem rezultate măcar cât am avut în mandatul 2004-2008.

Rep.: Cei de la PDL au acuzat guvernarea USL de eşec, de faptul că aţi blocat atragerea fondurilor europene.

G.D.: Jenant să ieşi public şi să spui aşa ceva. Este o minciună ceea ce spun, de fapt ceea ce se întâmplă cu fondurile europene ştim foarte bine că vine ca urmare a controalelor şi a auditului celor de la Consiliul Europei şi de la Antifraudă, care au descoperit erorile din timpul guvernării Partidului Democrat din anii 2010-2011. Aceasta este perioada la care se referă CE, iar Guvernul Ponta, USL , fac eforturi să repare în doar două luni de zile ceea ce portocaliii au făcut prost în doi ani, pentru a nu rămâne blocate aceste fonduri şi pentru ca România să poată folosi mai departe fonduri europene.

Rep.: Economia nu traversează o perioadă tocmai roz, nu putem spune că suntem tocmai bine la acest capitol, dar sesizăm, în luările de poziţie ale dvs., ale colegilor dumneavoastră, anunţuri cu privire la creşterea veniturilor, la reîntregirea lor, a pensiilor şi aşa mai departe. De unde resurse? Aveţi o puşculiţă magică?

G.D.: Nu, nu este nimic magic, sunt lucruri naturale, fireşti. Ceea ce trebuie să se întâmple în perioada următoare sunt lucruri de bun simţ, şi anume: să nu se mai arunce bani pe proiecte inutile - cum s-au aruncat sute de milioane de euro, miliarde chiar, dacă stăm şi facem un calcul pe mandatul Partidului Democrat -, să încercăm să reducem evaziunea fiscală, care a cunoscut nişte dimensiuni neînchipuit, o mai bună colectare a veniturilor la bugetul statului, prioritizarea a tot ce înseamnă ban public. Aşadar, drămuirea fiecărui leu şi cheltuirea lui cu maximă responsabilitate şi, nu în ultimul rând, stimularea agenţilor economici, a celor care aduc bani la bugetul statului şi chiar dacă, paradoxal, într-o primă fază - şi acest experiment l-am cunoscut când am promovat cota unică - micşorarea unor impozite şi taxe, care să stimuleze economia şi care să poată duce la creşterea consumului, la creşterea productivităţii, la o revigorare a economiei, care să aducă mai mulţi bani bugetului, bani care după acea se vor împărţi, aşa cum îşi doreşte fiecare minister, cu procentele din PIB pe care şi le doreşte şi le merită fiecare minister - 6% la Educaţie, 5% la Sănătate, 2% -Apărare... Sigur că PIB-ul trebuie să fie pe măsura capacităţii noastre economice şi acele procente să fie şi consistente, pentru că la un PIB limitat, cum a tot descrescut în ultimii ani, sumele au fost direct proporţionale.

Rep.: Şi dacă nu reuşiţi să faceţi aceste lucruri, de unde scoateţi banii?

G.D.: Ele au început să se facă şi se vor face. Am văzut cum au crescut încasările la bugetul statului, am văzut o serie de acţiuni care au început şi se vor derula în continuare, în a stopa evaziunea fiscală. Colectarea va fi mai bună dacă, sigur, şi economia va începe să crească şi am şi văzut o creştere a PIB-ului în ultima perioadă. Sigur, am avut şi ghinionul unei veri secetoase şi agricultura, faţă de anul trecut, când a beneficiat de ploi consistente şi vreme prielnică culturilor, anul acesta a fost exact contrariul şi, după trei ani şi jumătate de guvernare PD am găsit şi un sistem de irigaţii distrus în totalitate. Sistematic, ei au distrus aceste sisteme de irigaţii şi am observat cum ne povestea acum liderul PD despre ce vor face ei în acest sens. Păi, am văzut: l-au distrus! Acum, trebuie continuate investiţiile, modernizate sistemele, pentru că unele dintre ele erau depăşite.

Rep.: Lucrurile acestea, despre cei de la PDL care au distrus sistemele de irigaţii, s-ar putea să fie greşite. Povestea cu sistemele de irigaţii distruse durează de mulţi ani...

G.D.: Nu. Eu pot să vă spun şi, dacă nu vă dau explicaţiile cele mai corecte, puteţi să vorbiţi cu colegul meu, domnul Gheorghe Albu, care a fost secretar de stat şi în Guvernarea Tăriceanu. Vă va vorbi de zeci de mii de hectare modernizate, la final de mandatul Tăriceanu, cu sisteme de irigaţii performante şi nu uitaţi că şi în zonele noastre o parte din infrastructură a fost realizată în acea perioadă. Vorbesc de perioada strict în care au guvernat liberalii. În acea perioadă, iar domnul Albu poate veni cu exemple concrete, s-au făcut cu adevărat nişte paşi. Nu suficienţi, dar după ce, în câţiva ani în care te-ai străduit şi ai făcut câţiva paşi înspre bine, vin trei ani şi jumătate în care s-au distrus sistematic sistemele. Repet, am văzut cu ochii mei şi ştim foarte bine că în mod organizat, nu haotic - şi nu vorbim despre cei care fură din componente, ci cu societăţi s-a acţionat în sensul demolării sistemului de irigaţii din ţară. Sigur că în viitorul apropiat, pentru că tot vorbeam mai devreme dacă ne ocupăm în mod special de a depista fraudele noi, politicienii, nu putem decât să atragem atenţia asupra unor lucruri, iar instituţiile abilitate vor cerceta şi se vor lua măsuri pentru a nu se mai repeta anumite anumite lucruri şi pentru a se corecta.

Rep.: Să revenim asupra colegiului dumneavoastră. Cu ce vă prezentaţi în faţa electoratului, ce le propuneţi oamenilor pentru următorul mandat?

G.D.: Colegiul meu este unul format din populaţie care jumătate este în zonă urbană, iar aici mă refer la oraşul Năvodari, iar cealaltă jumătate trăieşte în cele 10 comune care aparţin acestuia. Zona este una favorizată din punct de vedere economic, şi asta pentru că de câţiva ani buni în această zonă au fost făcute investiţii, mă refer la cele din energie. De asemenea, oraşul Năvodari este unul cu potenţial fantastic, este unul care se dezvoltă şi care a crescut şi din punct de vedere demografic, dar are nevoie de sprijin pentru proiecte, care vor fi promovate şi în Parlament. De aceea, relaţia mea cu primarii, cu viceprimarii, consilierii din toate localităţile este foarte strânsă şi îi voi sprijini, pentru că au nevoie să le reprezint interesele cetăţenilor în Parlament. Împreună cu colegii mei, în primul rând cu domnul senator Puiu Haşotti, care este şi senator al acestui colegiu, îi vom sprijini şi le vom da tot suportul pentru proiecte care vor crea locuri de muncă, vor atrage mai multe fonduri. (...) Sprijinul meu pentru proiectele primarului oraşului Năvodari, Nicolae Matei, este necondiţionat, ştiu de ce are nevoie acolo şi mă bucur că acum USL-ul funcţionează. Mă bucur că astfel vom putea pune în practică proiecte pe care la un moment dat unii le blocaseră....

Rep.: Se împacă liberalii cu PSD la Năvodari? Să înţelegem că şi-au retras colegii dumneavoastră de partid, de la Năvodari, acele plângeri formulate împotriva primarului Matei?

G.D.: Acele evenimente au fost pur electorale şi cred că, odată trecută campania electorală, ele au fost date uitării. I-am văzut lucrând împreună şi cred că vor rămâne aşa mai departe.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218