REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Pedepse mici pentru PERICOLELE DIN TRAFIC? Iată „schema” care îi ghidează pe judecători

Pedepse mici pentru PERICOLELE DIN TRAFIC? Iată „schema” care îi ghidează pe judecători

Replica API 11 februarie 2017 | 03:16 323

Băut şi fără permis, dar liber

Băut şi fără permis, dar liber

De cele mai multe ori, "vocea națiunii" nu este de acord cu sentințele date de judecători în anumite situații. Și aici intră și categoria șoferilor care clatină siguranța traficului rutier și asta pentru că se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere. Un caz concret s-a judecat la Mangalia, iar pedeapsa a fost cu suspendare. De ce? Pentru că există o anumită schemă după care magistrații lucrează.

"Alții fură o găină și stau la închisoare, pe când alții..." - este lozinca pe care o auzim tot mai frevent. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că legea prevede anumite amănunte. Spre exemplu, dacă este vorba de o recidivă postcondamnatorie, da!, e posibil să intri la pușcărie pentru o găină. Adică dacă ai fost condamnat și apoi ai recidivat. Dar pe cine interesează detaliile, atât timp cât "răcorirea" sufletului ține de eliminarea unui singur "amănut".

Trecând mai departe, o altă categorie este cea a șoferilor care pun în pericol participanții la tarficul rutier. Și, pe bună dreptate, un șofer băut și fără permis ar putea fi un real pericol. Un caz concret se referă la faptul că lucrătorii de poliție din cadrul I.P.J. Constanța – Secția 9 Poliție Rurală Topraisar au oprit în trafic autoturismul marca Dacia, constatându-se că la volanul acesteia se afla inculpatul Gheorghe Ilie. În aceste împrejurări, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o valoare de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care oamenii legii i-au solicitat inculpatului să se deplaseze până la Spitalul Clinic de Urgență Constanța, în vederea prelevării mostrelor biologice necesare pentru stabilirea alcoolemiei, însă inculpatul a refuzat să dea curs acestei solicitări, chiar dacă i s-a spus că refuzul reprezintă o infracțiune.

De asemenea, el nici nu avea permis de conducere. Astfel, a fost trimis în judecată și s-a ales cu o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare, cu suspendare. De ce? Pentru că a ales metoda favorabilă lui. Mai exact, în faza de judecată, inculpatul a învederat instanței că dorește să urmeze procedura simplificată de recunoaștere a situației de fapt reținute în rechizitoriu. Totodată, inculpatul a dat declarație în fața instanței, potrivit rolii.ro.

"La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatului, instanța va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială. În concret, instanța reține că inculpatul în vârstă de 40 de ani nu are antecedente penale și a colaborat cu organele de cercetare penală.

De asemenea, instanța are în vedere și faptul că din înscrisurile depuse la dosar rezultă faptul că inculpatul este o persoană al cărei comportament este îndreptat spre respectarea dispozițiilor penale, săvârșirea prezentei infracțiuni fiind un caz izolat de încălcare a normelor rutiere. Pentru aceste motive, văzând și faptul că inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei, beneficiind astfel de o reducere cu o treime a limitelor de pedeapsă conform art. 396 al. 10 C. proc. pen, instanța va stabili pedeapsa de 1 (un) an închisoare în sarcina inculpatului I. G., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere, prevăzute de art. 335 alin.1 din Cod penal", este motivarea instanței.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
doi si un sfert care au ajuns mari mahari in militia romana au diplome facute noaptea pe genuchi la Spiru Teparet si Andrei Spaguna si se dau cinstiti acum...
3
0
Dar Univ.Andrei Saguna ce este? Nu tot bancomat de emis diplome?
11
0
Parca e primul jurist facut din pix la Universitatea Spiru Haret bancomatul de emis diplome.
11
1
fabrici de diplome si pe urma ne miram cati oameni sunt distrusi
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367