REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Pelin: efecte, contraindicații, metode de administrare

Pelin: efecte, contraindicații, metode de administrare

Replica API 4 iunie 2020 | 18:03 2899

Pelinul alb (Artemișia absinthium) este o plantă medicinală cu multiple întrebuințări și cu multe beneficii. În acest articol, îți prezentăm pe larg ce efecte are pelinul, cui îi este contraindicat și cum se administrează remediile din această plantă.

Pelinul alb (Artemișia absinthium) este o plantă din care se obține un ceai amar, care poate fi aromat cu puțină zeamă de lămâie și cu puțină miere. Din cauza că are un gust foarte amar (greu de suportat în cazul anumitor persoane), pelinul este folosit uneori în prepararea unui bitter cu efect asupra sistemului digestiv. Acesta este un lichid sau o tinctură cu efect tonic asupra digestiei, făcut din mai multe plante aromatice și medicinale, care poate susține bună funcționare a digestiei, scrie doc.ro.

Ce efecte are pelinul alb

Studiile efectuate pe subiecți umani sugerează că, de fapt, capsulele de 1 gram ce conțin pelin alb uscat pot preveni sau calmă indigestia ori disconfortul în partea superioară a abdomenului. Această plantă medicinală susține eliberarea sucurilor gastrice, care pot ajută la optimizarea digestiei și la reducerea balonării.

Totodată, studiile efectuate pe animale au raportat că remediile din anumite specii de pelin pot să distrugă paraziții intestinali, care pot fi vinovați de balonare. Cu toate acestea, ceaiul de pelin în sine nu a fost testat de oamenii de știință pentru efectele sale antibalonare, deci sunt necesare mai multe studii pe această tema.

Uleiul de pelin conține o substanță chimică numită tujon, care excită sistemul nervos central, însă ea paote cauza și anumite efecte adverse. Experții spun că alte substanțe din pelin ar putea să reducă inflamația (edemul).

Cum se prepară ceaiul de pelin

Pentru a face o cantitate de ceai de pelin, folosește 1 linguriță (aproximativ 1,5 grame) de plantă uscată, la o cană (cam 240 ml) de apă fiartă, lăsând plantă la infuzat 5 minute. Strecoară și consumă ceaiul, conform recomandărilor medicului tău fitoterapeut - dacă acesta ți-a recomandat administrarea internă.

Pelinul poate fi folosit și sub formă de ulei esențial

Pelinul alb sau Artemișia absinthium poate fi preparat și sub formă unui ulei esențial, cu multe efecte benefice. O cercetare* din 2014 referitoare la pelinul alb face referire la cât de utilă este plantă pentru durere și în vindecarea rănilor. În multe culturi din lume, pelinul este o plantă extrem de eficientă în calmarea aspectelor dureroase ale echimozelor (vânătăilor).

Studiul a arătat că uleiul esențial și extractul apos de pelin alb (Artemîșia absinthium) prezintă efecte antiinflamatoare semnificative și efecte antinociceptive, în cazul animalelor de laborator, la dozele investigate. Rezultatele cercetării sugerează că uleiul esențial și extractul apos de pelin au un efect în inhibarea durerii. În plus, cercetătorii au concluzionat că uleiul esențial de pelin a prezentat o activitate analgezică și o activitate antiinflamatoare mai pronunțată, în comparație cu extractul apos.

Atenție: uleiul esențial de pelin poate fi extrem de iritant pentru piele. Când îl foloseșți - în cazul în care ți l-a prescris medicul fitoterapeut, urmărește cu atenție să vezi dacă apare o reacție sau o iritatie pe piele. Începe cu 1-2 picături de ulei esențial de pelin, diluat în 29 ml de ulei purtător, înainte de a crește cantitatea la 5 picături.

Ce efecte benefice mai are pelinul

Iată, pe scurt, câteva dintre efectele pe care le are această plantă:

Lupta contra malariei - un extract izolat dintr-o specie de pelin (Artemîșia annua sau pelinul dulce) are proprietăți puternice împotriva malariei, o boală gravă cauzată de un parazit care este transmis prin mușcătura țânțarilor infectați;

Ajută la eliminarea paraziților intestinali - pelinul este folosit pentru a elimina paraziții intestinali, în special oxiurii (Enterobius vermicularis) și viermii cilindrici;

Pelinul are proprietăți antimicrobiene și antifungice - studiile au arătat că uleiurile esențiale de pelin au o activitate antimicrobiană; o cercetare a arătat că uleiul de pelin are un spectru larg de proprietăți antimicrobiene împotriva mai multor tipuri de bacterii.

Contraindicații pelin

Este important să reținem că această plantă are și câteva contraindicații. Pelinul nu trebuie să fie folosit în timpul sarcinii, pentru că plantă conține tujon, un compus chimic care poate cauza femeilor gravide contracții uterine.

Pelinul nu este considerat sigur pentru a fi folosit de către femeile însărcinate și de cele care alăptează, când este administrat pe cale orală în timpul sarcinii și alăptării (în cantități mai mari). Motivul de îngrijorare are legătură cu conținutul de tujon, o substanță care ar putea afecta uterul și care ar putea pune în pericol sarcina. Dacă alaptezi, nu folosi remediile din pelin până când medicul tău nu își da acordul.

Alergia la ambrozie și la plantele înrudite cu această - Pelinul poate cauza o reacție alergică la persoanele care sunt sensibile la plantele din familia Asteraceae, din care fac parte: ambrozia, crizantema, crăițele, margaretele și altele.

O afecțiune rară, numită porfirie - Tujonul prezent în uleiul de pelin ar putea crește producția unor substanțe chimice din corp, numite porfirine. Din acest motiv, boală s-ar putea agrava.

Persoanele care suferă de afecțiuni renale și cele care au crize convulsive (inclusiv cele care sunt diagnosticate cu epilepsie) ar trebui să evite pelinul. La unii pacienți, uleiul de pelin ar putea cauza insuficientă renală, iar în alte situații, din cauza conținutului de tujon, s-ar putea declanșa crizele/convulsiile. Pelinul poate crește riscul de crize convulsive mai ales la persoanele care au o predispoziție mai mare către acestea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218