REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.4° Constanța Dum., 10 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6573
3.4° Constanța Duminică, 10 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6573

Pensionarii iau credite de la CAR ca să-și plătească facturile. Video

Pensionarii iau credite de la CAR ca să-și plătească facturile. Video

Cristina BĂRBUCEANU 10 decembrie 2022 | 00:00 815

Casa de Ajutor Reciproc din Constanța este ultima alinare a pensionarilor. Dat fiind faptul că aceștia au pensii mult prea mici și nu pot supraviețui doar din pensie, ei au nevoie de un ajutor suplimentar. Deoarece nu pot face credite la bancă, pensionarii aleg să ia credit de la Casa de Ajutor Reciproc pentru a reuși să își plătească medicamentele, și, mai nou, facturile mult prea mari. Desigur, banii trebuie restituiți și cu dobânda aferentă, însă vârstnicii nu se plâng. Mai mult decât atât, Buliga Georgeta, funcționar administrativ în cadrul CAR a declarat că bătrânii restituie banii fără întârzieri, iar în caz de deces al celui care a luat creditul, rudele acestuia din urmă plătește împrumutul în rate. Iar în perioada sărbătorilor, vârstnicii cu atât mai mult au nevoie de bani... pentru cadouri, pentru a pregăti masa de Crăciun, etc.

Pensionare care iau credit de la Casa de Ajutor Reciproc

„Vin aici de 10 ani”

În contextul scumpirilor constante, pensionarii se descurcă din ce în ce mai greu. Din acest motiv, ei găsesc diverse căi pentru a supraviețui, dat fiind faptul că au o pensie absolut insuficientă: ei merg la cantina socială pentru a se hrăni cu bani puțini sau chiar pro bono ori aleg să facă împrumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc.

Pensionară care ia hrană de la cantina socială

Din altă parte nu pot lua legal bani, deoarece băncile nu oferă credite pensionarilor. Pensionarii iau credite de la CAR din diverse motive, dar în general pentru a-și cumpăra medicamentele și să reușească să plătească facturi. O pensionară a declarat: „Da, mă împrumut des. Ne descurcăm greu, dar ce să facem?! Am o pensie de 1500 de lei și nu îmi ajunge. Pentru a împrumuta bani de aici, vin cu cuponul de pensii, buletinul, cu girant; astăzi se fac actele și a doua zi intră banii. Vin aici de 9-10 ani pentru că nu mă pot descurca; sunt medicamente, sunt facturi...mi-a venit factura 1300 de lei.”.

Pensionară care merge pentru a lua credit de la Casa de Ajutor Reciproc

În legătura cu condițiile în care se restituie banii, pensionara a oferit lămuriri: „De exemplu, dacă iau 5000 de lei, plătesc rată 350 de lei, plătesc cotizația, plătesc dobânda la bani. Dau din ei 400 și ceva de lei pe lună, apoi: lumina, apa, cablu, telefonul și aceștia sunt banii”. O altă bătrână, cu o pensie de 1200 de lei, a afirmat: „De câțiva ani, iau împrumut de aici (n.r. Casa de Ajutor Reciproc Constanța) în fiecare an: cum mi se termină, iau altul. Iau cât e necesar. Acum, de Crăciun, o să iau cât îmi dă”.

Pensionarii nu întârzie cu plata creditului

Recent, Buliga Georgeta, funcționar administrativ din cadrul CAR Constanța, declara pentru Replica: „Cu rambursările stăm foarte bine. Problema principală în acest caz este atunci când pensionarii decedează. Ceea ce îi rămâne moștenitorului, nu acoperă, dar ne înțelegem cu familia și facem rate. La deces, moștenitorul primește toată cotizația pe care a depus-o pe timpul vieții, toată contribuția și un ajutor de deces pe care îl oferim noi, după o anumită grilă în funcție de vechime ca membru. Până la suma de 3000 de lei, perioada de rambursare nu trebuie să depășească mai mult de 18 luni. Suma maximă oferită la momentul acesta este de 25.000 de lei, dar sumele, la fel ca împrumutul, se acordă în funcție de pensie, noi avem un barem. Dobânda creditului este situată între 7 și 14 procente.”

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum am aflat ca interviurile sunt din anii trecuți. Înainte de a da știrile va rog să vă informați!
0
0
Având în vedere cele spuse de persoana intervievata, precizez ca banii se dau în aceeași zi. Citiți cu atenție anunțurile de la avizier.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
2414717414
5/49
442464507-12-20235 6 3 1 6 1 0
joker
3431514362