REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Pentru că nu-i cumpără nimeni, armăsarii "încăpăţânaţi" ajung la abator şi devin salam

Pentru că nu-i cumpără nimeni, armăsarii "încăpăţânaţi" ajung la abator şi devin salam

Replica API 28 ianuarie 2013 | 00:00 3005

Herghelia Mangalia, ajutată şi nu prea:

Herghelia Mangalia, ajutată şi nu prea:

Herghelia Mangalia este situată la nord de municipiul Mangalia şi se întinde pe o suprafaţă de peste 588,94 ha. Peste 400 ha asigură baza furajeră pentru cei 306 cai. Herghelia dispune de un sediu central unde se găsesc adăposturile de armăsari pepinieri, iepe mame şi armăsari de montă publică, o secţie pentru creşterea tineretului femele, o secţie pentru armăsari tineri şi un hipodrom cu o suprafaţă de 19 ha, potrivit pentru organizarea curselor de trap şi de galop. În acest moment, Herghelia Mangalia este administrată de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin Direcţia Silvică din Constanţa.

Efectivul provine din Primul Război Mondial, un efectiv adus dintr-o veche herghelie a imperiului Austro-Ungar. În herghelie se creşte rasa Pur Sânge Arab cu un efectiv matcă de 10 armăsari pepinieri, 63 iepe mame cu tineretul aferent, 53 armăsari de montă publică, precum şi alte cabaline din categoria: cai pentru sport şi agrement, cai de muncă, cai "de vânzare", şi cai pentru "valorificare prin sacrificare". Herghelia are un număr de 54 de angajaţi, din care 5 personal TESA. Veniturile hergheliei se compun din: alocaţia de la stat pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere pentru cabalinele din categoria "Herghelia Naţională" (armăsari pepinieri, iepe mame şi armăsari de montă publică) , venituri din vânzarea cabalinelor şi a produselor de origine vegetală, prestări de servicii, precum şi alte venituri nesemnificative. Armăsarii de montă publică sunt proprietatea publică a statului şi se dau în staţiuni de montă, în comune.

Caii regilor Ferdinand şi Carol al II-lea

"Regele Ferdinand a hotărât înfiinţarea Hergheliei Mangalia pentru cai arabi prin decret regal. În anul 1928, atunci când a fost construită herghelia şi a fost predată, Regele Ferdinand nu mai trăia, era Carol al II-lea. Efectivul cu care s-a populat avea nevoie de infuzie, de alţi reproducători, statul român a importat în 1936 din Polonia doi armăsari, din care avem descendenţi doar din unul, calul regelui Carol al II-lea şi în 1955 a important alţi 5 armăsari din Polonia, nu mai avem descendenţi din ei, doar pedigree-ul. În anii '80 s-au mai adus din Germania doi armăsari şi unul din Polonia, pe care-l avem ca cel mai bătrân cal al hergheliei; tatăl lui a fost vândut la o licitaţie în Suedia cu 400.000 de dolari", a declarat, pentru "Replica", directorul Hergheliei Mangalia, Antal Istvan-Janos. Pentru a înţelege cât mai bine cultura care a fost formată în timp la această herghelie, trebuie să ştiţi că la vârsta de 6 luni mânjii sunt înţărcaţi şi luaţi de lângă iepe. Este obligatoriu ca fiecare mânz să fie "botezat" prin cunoscuta tradiţie de însemnare cu fierul roşu. La vârsta de 3 ani intră la secţia de dresaj, unde specialiştii îi preiau, iar dresajul durează 6 luni. După terminarea dresajului se dau probe de calificare conform actelor normative în vigoare. Probele de calificare constau, la calul arab, în probă de galop pe hipodrom, de 2.400 m şi o probă de dresaj călare, unde trebuie să execute figuri obligatorii în patru aluri de mers. În funcţie de rezultatul probelor de calificare, primesc punctaj în funcţie de origine, exterior, mişcare şi se adună punctajul cu rezultatul probelor de calificare. Cei mai buni dintre cei mai buni se reţin la herghelie ca reproducători, restul fiind vânduţi conform regulamentelor de vânzare.

Mâncarea mânjilor, dată cailor de vânzare

România, din punctul de vedere al numărului cailor, este în primele 6 ţări europene. În ultimii 10 ani, efectivul total a scăzut drastic, de la un milion de cai în ţară la 6 - 700 de mii de cai. Din acest număr, aproximativ 1% este numărul de rasă, jumătate din acest 1% se găsesc în hergheliile naţionale. Cea mai cunoscută şi cea mai populară rasă de cal, care se creşte numai la Herghelia Mangalia, este pur sânge arab. "Noi, din tot efectivul avem 306 cai. Avem categoria cailor de vânzare, caii care sunt de vânzare se publică pe internet, pe site-ul Regiei Naţionale a Pădurilor şi se anunţă licitaţia. Dacă nu se prezintă nimeni sau nu optează pentru un cal la licitaţie, atunci putem ajunge şi la negocieri, respectând regulamentul de vânzare. Doar cabalinele din categoria celor de vânzare pot fi vândute. În perioada în care se ţineau curse oficiale cu pariuri pe hipodrom, se vindeau. Nu se organizează curse pentru a evita nişte cheltuieli, dar ţinem caii în curte de vânzare, care mănâncă în fiecare lună şi aruncăm banii pe geam. Aceste lucruri sunt foarte greu înţelese de factorii de decizie, asta este una din marile probleme. Nu suntem singura herghelie din ţară care avem cai de vânzare la care dăm mâncarea mânjilor. Mâncarea mânjilor o dăm la caii de vânzare, ceea ce este o problemă", a precizat directorul Hergheliei Mangalia, Antal Istvan-Janos. Preţul unui cal se stabileşte absolut contabiliceşte. Dacă armăsarul este foarte scump şi nu corespunde sumei cerute, se mai lasă din preţ. De precizat este că un cal îşi mănâncă valoarea în câteva luni.

Cabalinele nu sunt valorificate la adevăratul lor potenţial

Din păcate, în România nu se poate face piaţa potenţială a calului arab. Pentru a se forma piaţa calului arab este nevoie ca specialiştii să organizeze curse de galop, concursuri de anduranţă, unde privaţii să cumpere caii şi să îi ducă pe hipodrom. În România, aceste tipuri de concursuri nu au fost organizate niciodată. "În 2002 hergheliile au fost preluate de Păduri şi din 2004 nu se mai ţin curse. În perioada în care se ţineau curse oficiale, cu pariuri pe hipodrom, se vindeau. Lipsa specialiştilor este o altă problemă, a fi călăreţ nu înseamnă că te urci pe cal şi faci "călăreală", a fi călăreţ înseamnă o meserie. Călăreţul la noi, pe lângă faptul că îngrijeşte animalele, trebuie să le şi formeze. În România există această meserie pe lista oficială a meseriilor din România. Este o mare problemă, iar caii nu sunt pregătiţi suficient pentru vânzare", a mai menţionat Antal Istvan-Janos.

"De multe ori livrăm la sacrificare cai tineri şi frumoşi"

Când populaţia Europei Centrale a trecut la religia creştină, una dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale vechilor religii înainte de creştinism era sacrificiul de cai spre zei. Cabalinele erau consumate de către oameni. Carnea este foarte bună, calul fiind un animal foarte curat, care bea apa cea mai curată. După apariţia creştinismului, s-a încercat interzicerea consumului de cal de către preoţii creştini, pentru ca împreună cu acest obicei să se piară vechile tradiţii, astfel în ziua de astăzi ne-am dezobişnuit să mâncăm carne de cal, dar alte ţări din Europa se consumă în continuare. De asemenea, musulmanii consumă carne de cal, iar exemplu de produs tradiţional care poate fi făcută din această carne este giudemul. "Abatoarele care sacrifică aceşti cai, majoritatea lor livrează spre Italia şi alte ţări. Există zone din ţară unde se mănâncă această carne de cal. Noi livrăm la abatoare, abatoarele sunt absolut autorizate, transporturile sunt supravegheate de autorităţile sanitar-veterinare, din punctul de vedere a ocrotirii animalelor şi din punctul nostru de vedere înseamnă câteva nopţi nedormite, pentru că eu nu pot să uit privirea iepei când pleacă la abator. Ca şi la oameni, şi între aceşti cai sunt unii care nu se lasă îngrijiţi şi nu avem ce face. De multe ori livrăm la sacrificare cai tineri şi frumoşi, dar nu te poţi apropia de ei, pentru că sunt încăpăţânaţi, nu se lasă îngrijiţi la copite, îi muşcă şi îi lovesc pe ceilalţi, nu avem ce face. Nişte iubitori privaţi le-ar putea da o şansă şi au fost cazuri în care s-au recuperat armăsarii", a conchis Antal Istvan-Janos.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367