REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Pentru că statul român nu este în stare, Cazinoul va fi salvat tot de un investitor privat

Pentru că statul român nu este în stare, Cazinoul va fi salvat tot de un investitor privat

Replica API 3 septembrie 2012 | 00:00 127

Ce crede viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău:

Ce crede viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău:

Cazinoul din Constanţa se prăbuşeşte, încet dar sigur. Imobil unicat, aflat într-o avansată stare de degradare, şi care, pe fondul alegerilor locale, a fost disputat politic, rând pe rând, ba de Chiristin Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, ba de fostul prefect, Claudiu Palaz, ba de fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, riscă să fie scos la mezat. Transferat în 2011 de la autoritatea locală la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, respectiv Compania Naţională de Investiţii S.A., pentru reparaţii capitale, cu fonduri de la stat, Cazinoul riscă să fie "pasat", fără nici o lucrare de consolidare sau restaurare, tot în "ograda" primarului Radu Mazăre. De ce? Licitaţia, având va obiect întocmirea fazelor de proiectare PT + DTAC + DE şi execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţie "Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa", organizată de CNI, a fost anulată din cauza contestaţiilor unor afacerişti bucureşteni, respectiv Vasile Turcu, fost acţionar al clubului Dinamo Bucureşti, şi Marian Trifu.

"Se nasc subiecte, se consumă politic, apoi se sting pur şi simplu, fără să se întâmple şi ceva concret. Eu cred că soluţia este cea pe care a indicat-o primarul Radu Mazăre de la început. S-a văzut chiar cu bună intenţie, nu pot să o consider altfel, cea a doamnei Elena Udrea, că a luat Cazinoul pentru a-l repara, chiar dacă dintr-o ambiţie politică, şi s-a constatat că există atât de multe piedici, contestaţii, că o autoritate publică nu poate să facă lucrul acesta într-un timp foarte scurt", a declarat, pentru "Replica", viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău. Viceprimarul susţine şi faptul că emblema Constanţei "necesită o intervenţie rapidă". "Sunt convins că un privat s-ar descurca mult mai bine decât o autoritate locală", susţine Făgădău. Numai că, decizia de a plasa Cazinoul în grija unui privat, aparţine Consiliului Municipal Local. "Absolut toată procedura, calea de urmat, va fi una transparentă. Chiar şi prima încercare de încheiere a unui contract de concesiune (firmei israeliene Queen -n.r.) a rezultat dintr-o licitaţie internaţională. Acesta este nivelul la care, probabil, ori o asociere, ori o vânzare, se va face o licitaţie. Sunt convins, dat fiind potenţialul pe care îl are Constanţa, rezultatul sezonului estival 2012, fiind cel mai bun an, cumulul pe proiecte care noi îl avem pentru modernizarea zonei Peninsulare, că un investitor va mirosi oportunitatea de a investi într-o clădire unicat, precum Cazinoul", ne-a explicat Făgădău.

Cazinoul, vândut prin intermediul unei licitaţii internaţionale

"În nici un caz pe mine nu mă sperie gândul că un privat ar veni, l-ar lua, şi ar pleca undeva cu el. Cazinoul, investiţia, va rămâne Constanţei. Vă dau exemplul Peleşului, Casei Vernescu, multor obiective de o importanţă arhitectonică covârşitoare pentru patimoniul nostru cultural din Bucureşti, care au fost restaurate, consolidate, puse în valoare şi care acum au prins viaţă tocmai datorită privatului şi nu statului. Autorităţile statului, în momentul de faţă, sunt blocate de proceduri greoaie, de o luptă între potenţialii competitori, că vorbim de fază de elaborare de studii de fezabilitate, de proiectare sau de lucrări. În momentul de faţă sunt blocat cu Vraja Mării, cu proiectul de reabilitare al falezei de peste trei luni. Proiectul este blocat din cauza contestaţiilor, a instanţelor de judecată, încă de când s-a făcut adjudecarea. Firmele se contestă între ele. Un alt exemplu îl reprezintă şi proiectul de amenajare a digului de larg, cu fonduri structurale, proiect care trenează de mai bine de doi" ani, susţine Făgădău.

Făgădău: Nu îmi place falsa pudoare, care îmi aminteşte de anii '90, nu ne vindem ţara!

Potrivit acestuia, cei care ţin cu adevărat la Cazinou trebuie să identifice cea mai rapidă, viabilă şi realistă soluţie pentru salvarea lui. "Nu îmi place falsa pudoare, care îmi aminteşte de anii '90, nu ne vindem ţara! Despre ce vorbim? S-a vândut totul în ţara asta, chiar şi ce nu trebuia, şi acum ne este frică de un imobil? Noi vom ajunge să le punem condiţii privaţilor de restaurare, de punere în valoare, de neîngrădirea accesului publicului în Cazinolu. Cine ar fi nebun să investească bani într-un imobil şi să-l ţină închis?", se întreabă Făgădău.

Vicele -dezamăgit de "bătălia politică" fără soluţii concrete

Viceprimarul Constanţei a mai precizat şi faptul că a fost extrem de dezamăgit că a asistat în pre-campania şi campania electorală, împreună cu locuitorii municipiului, la aşa-zisa "bătălie politică" fără soluţii concrete pentru salvarea Cazinoului. "Am primit insigne, am primit scrisorile, am primit manifeste, dar nu am primit nici o soluţie concretă de salvare a Cazinoului. Singura care a avut o soluţie, a fost doamna Udrea, pe care am lăsat-o să o implementeze. Pentru că soluţia doamnei Udrea nu se implementează, Consiliul Local este nevoit să decidă. Sunt convins că de data asta Consiliul Local va decide cu mintea, nu numai cu sufletul", a conchis Decebal Făgădău.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102