REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

PERCHEZIŢII: Contrabandă, evaziune fiscală şi spălare de bani, CU AJUTORUL unor poliţişti de frontieră de la Cernavodă

PERCHEZIŢII: Contrabandă, evaziune fiscală şi spălare de bani, CU AJUTORUL unor poliţişti de frontieră de la Cernavodă

Replica API 21 martie 2014 | 00:00 565

12 persoane reţinute

12 persoane reţinute

Ofiţerii DGA, sub coordonarea procurorilor, au desfăşurat cu suportul de specialitate al SRI si DIPI, o amplă acţiune pentru probarea mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie, contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani şi mărturie mincinoasă.

În urma cercetărilor specifice realizate şi în scopul probării mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie, contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani şi mărturie mincinoasă, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciile Judeţene Anticorupţie Constanţa, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au desfăşurat joi, 20 martie a.c., o acţiune, în cadrul căreia au efectuat 14 percheziţii.

Acţiunea s-a derulat cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Constanţa şi al Grupării Mobile de Jandarmi Constanţa, percheziţiile au fost efectuate la agenţi de poliţie de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă - Sectorul Poliţiei de Frontieră Cernavodă, persoane civile şi sediul unei societăţi comerciale.

Suportul de specialitate pentru documentarea cauzei a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). De asemenea, pe parcursul activităţii de cercetare s-a beneficiat de sprijinul Gărzii de Coastă Constanţa.

Din informaţiile obţinute şi din cercetările efectuate, a reieşit faptul că activitatea infracţională a poliţiştilor de frontieră a constat în protejarea unor persoane implicate în activităţi de contrabandă cu combustibil preluat de la navele care tranzitează Dunărea, în scopul valorificării, precum şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii persoanelor implicate în activităţile de contrabandă şi evaziune fiscală.

Astfel, în schimbul protecţiei oferite şi al informaţiilor privind dispozitivul de patrulare al Poliţiei de Frontieră şi circulaţia navelor pe Dunăre, agenţii au pretins şi primit combustibil şi alte produse, precum şi peşte de la braconierii care acţionează în zonă.

În cauză sunt cercetaţi 5 poliţişti de frontieră pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită prevăzută de art. 289 CP şi "folosirea, în orice mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii" - prevăzută şi pedepsită de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000 republicată, iar un alt agent de poliţie de frontieră este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, prevăzută şi pedepsită de art. 270 din Codul vamal.

Cercetarea penală s-a extins şi faţă de 10 persoane civile fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, prevăzută de art. 290 CP şi contrabandă -prevăzută şi pedepsită de art. 270 din Codul vamal. Totodată, faţă de o firmă din localitatea Cobadin, administrată de una dintre aceste persoane, s-au reţinut şi infracţiunile de evaziune fiscală, prevăzută de art.9 lit. b din legea 241/2005 şi spălare de bani prevăzută de art. 29 lit. c din legea 656/2002. Prejudiciul calculat de organele fiscale în urma faptelor inculpaţilor depăşeşte suma de 500.000 lei.

Ca urmare a percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate înscrisuri, sume de bani în valoare de peste 30.000 lei şi 5000 Euro, punându-se sub sechestru cantitatea de peşte, două tone de motorină, ambarcaţiuni, motoare de bărci.

Referitor la poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă cercetaţi de D.G.A.- S.J.A. Constanţa, directorul Gărzii de Coastă a dispus, la nivel administrativ, cercetarea prealabilă în regim de urgenţă a acestora. În funcţie de rezultatele cercetarilor, se vor lua măsuri drastice, în conformitate cu prevederile legale.

Update: 5 poliţişti reţinuţi

15 persoane sunt cercetate de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa în dosarul contrabandei pe Dunăre, 12 fiind reţinute şi prezentate cu propunere de arestare. Dintre acestea, 5 sunt poliţişti. Potrivit anchetatorilor, se formase un fel de "cloacă" între Cernavodă şi Rasova, unde braconierii şi hoţii erau mână în mână cu anumiţi poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă. Oamenii legii le furnizau detalii cu privire la traseul navelor pe Dunăre, iar indivizii acţionau. Se legau de nave cu nişte bărci mai mici şi sustrăgeau combustibil, pe care îl depozitau în butoaie. Apoi, poliţiştii spuneau la ce kilometru se află şi acolo făceau "împărţeala". Cereau fie combustibil, fie peşte, sau chiar bani. De asemenea, menţionăm că o parte din combustibil era dat mai departe către societăţi comerciale şi chiar către staţiile Peco.

"S-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un număr de 15 inculpaţi, iar faţă de 12 există ordonanţă de reţinere, urmând să aşteptăm soluţionarea propunerii de arestare preventivă. S-a reţinut că un număr de lucrători de poliţie din cadrul Gărzii de Coastă furniza informaţii unor persoane ce se ocupau cu contrabanda pe Dunăre sau cu pescuitul, îi înştiinţa despre anumite controale polieţeneşti, despre traseul navelor, pentru a putea să se ferească mai bine. Primeau şi pretindeau bunuri şi foloase materiale. În sarcina unor inculpaţi s-a mai reţinut infracţiunea de evaziune fiscală şi spălare de bani, deoarece au încercat să disimuleze originea ilicită a combustibilului provenit din contrabandă prin intermediul unor societăţi comerciale. Am pus în mişcare acţiunea penală pentru o singură infracţiune de luare de mită, cu câte patruzeci şi ceva de acte materiale. Prejudiciul cumulat depăşeşte 320.000 de lei, dar, ţinând seama şi de evaziunea fiscală, prejudiciul se apropie undeva în jurul a 500.000 de lei. S-au luat măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale. Este vorba despre o activitate infracţională, săvârşită în perioada 2013 - începutul anului 2014.", a declarat Teodor Niţă, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Menţionăm că unul dintre poliţişti este băgat în "afacere" alături de soţia sa, angajată şi ea în acelaşi loc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218