REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Percheziţii cu ţipete, leşinuri şi maşini atacate cu pietre

Percheziţii cu ţipete, leşinuri şi maşini atacate cu pietre

Replica API 22 ianuarie 2014 | 00:00 310

Mascaţii au învăţat "ritualul" acţiunilor:

Mascaţii au învăţat "ritualul" acţiunilor:

Câţi oameni, atâtea obiceiuri - spune o vorbă veche. Însă, când la mijloc se ivesc şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, adică mascaţii, totul se transformă, în anumite cazuri, în "cântec" şi leşinuri. Nu puţine au fost cazurile în care circul a pus monopol pe întreg cartierul, zgomotele scoase de învinuiţi concurând fără probleme cu cele din ziua de Ignat. Însă, de cealaltă parte, există acţiunile liniştite, unde oamenii îşi văd de treabă, iar totul se termină fără incidente. Pentru fiecare caz în parte, luptătorii SAS Constanţa acţionează aşa cum trebuie pentru a ţine lucrurile sub control, adoptând strategii bine puse la punct.

Urlete, leşinuri, ploi de pietre, lume adunată ca la spectacol sau linişte deplină! Acestea sunt situaţiile prin care trec mascaţii SAS în acţiunile lor. Prin urmare, şi modul în care acţionează este diferit, mulându-se astfel pe comportamentul indivizilor căutaţi. "Specificul acţiunii este dat de situaţia operativă, care se înregistrează la misiunea respectivă, pentru că una e să acţionezi într-un mediu în care numărul persoanelor căutate este mare, numărul adreselor la care trebuie să intervii este foarte ridicat, cei care populează zona s-ar putea să aibă posibilitatea să coalizeze, şi atunci într-un anume fel se acţionează în situaţiile în care vi le-am prezentat şi alt tip de acţiune va fi adoptat în situaţia în care s-ar merge pentru combaterea unor infracţiuni economice, cu adrese izolate între ele, şi aşa mai departe, acestea din urmă fiind misiuni mult mai uşoare", a declarat comisarul şef Tudorel Dogaru, şeful SAS Constanţa. Oprindu-ne la peisajele ceva mai agitate din punct de vedere fonic, observăm că aici luptătorii trebuie să acţioneze în forţă şi să aibă foarte mare grijă la orice mişcare. "Cu totul altă situaţie se înregistrează atunci când se acţionează în zona unor comunităţi etnice, pentru că acolo riscul de a fi provocate acte de dezordine socială este mult mai ridicat. Şi atunci, prin măsurile pe care le adopţi, prin pregătirea corespunzătoare a misiunii, chestiunile aste pot fi dezamorsate, eliminate sau pot fi limitate şi riscul să fie cât mai mic. Prin urmare, există câteva localităţi unde există un tipar, nişte moduri de acţiune", a mai spus Dogaru. Potrivit acestuia, pe lângă cunoştinţe şi organizare, o parte foarte importantă o reprezintă şi experienţa, întrucât aceasta îţi poate da informaţii valoroase în ceea ce priveşte modul de acţiune şi modul de pregătire a acţiunii respective. "Acolo, riscul de coalizare este foarte ridicat. Chiar dacă familiile respective nu se înţeleg, când se văd în faţa organelor de Poliţie sau judiciare, se coalizează de regulă, iar reacţia este cu totul alta. Trebuie să se acţioneze cu mult tact şi calm şi trebuie controlată în permanenţă mulţimea respectivă. Mijloacele pe care noi le avem la îndemână sunt destul de variate. Dacă mulţimea respectivă se manifestă doar verbal, poate fi controlată tot verbal. În situaţia în care se ajunge la o reacţie de tip fizic, atunci trebuie să se respecte nişte principii, cel al proporţionalităţii şi gradualităţii. Gradualiatatea se referă la mijloacele pe care noi le avem la îndemână şi care trebuie folosite de la cel mai uşor şi mai puţin vătămător până la cel mai vătămător sau chiar letal, dacă e să ne referim la armele de foc şi sper să nu se întâmple niciodată aşa ceva. Gradualitatea presupune ca în această intervenţie să fie urmaţi nişte paşi", a adăugat şeful Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

La acţiunile periculoase, mascaţii apelează la câte un lider al comunităţii în mijlocul căreia se acţionează

Prin urmare, sunt acţiunile simple, unde situaţia este stăpânită verbal, şi cele care se complică, unde este nevoie de intervenţia cu bastoane, tonfe, spray iritant lacrimogen, dispozitive de gaze, scuturi, etc. "Apoi intervine extragerea persoanelor recalcitrante de acolo, izolarea lor, deplasarea până la Poliţie. Din fericire, însă, cel puţin până acum, nu au fost multe situaţiile în care să fie necesar să recurgem la forţă şi la folosirea mijloacelor din dotare. În comunităţile respective e bine, şi procedura recomandă, să ai poliţistul care răspunde de zona respectivă sau un poliţist care se bucură de respect în mediul respectiv, alături de un lider din comunitatea respectivă. Deja est un ritual, dacă putem spune aşa. Se produce intervenţia, se strânge mulţimea, ea vociferează, luptătorii o supraveghează, se produce ceea ce avem noi de făcut acolo, după care ne retragem. Mai intâi maşinile, pentru a nu fi avariate, pentru că se întâmplă tot felul de chestii: de prin grădini şi de prin case mai zboară câte o piatră, apoi se retrag luptătorii şi ne adunăm undeva, la un loc stabilit şi ne deplasăm spre bază", a completat Dogaru. Percheziţiile domiciliare pot dura şi până la 5 ore, pe când extragerea unui urmărit general se produce foarte repede, şi aici masele nu prea au timp să se dezmeticească. Dar, chiar dacă este vorba de membrii aceleiaşi comunităţi, experienţele prin care au trecut mascaţii le-au arătat că reacţiile diferă de la o localitate la alta. Sunt unele reacţii violente, pe când altele sunt cel mult manifestate la nivel verbal. Tocmai din acest motiv, şi mascaţii sunt mai mulţi ca număr, cam 16. De asemenea, sunt folosiţi şi câinii. Cât despre leşinuri şi plânsete, de cele mai multe ori nu reprezintă decât un banal teatru, rare fiind cazurile în care unei persoane chiar i se face rău, aici fiind vorba de femei însărcinate, sau persoane cu probleme de sănătate. În aceste cazuri, luptătorii sunt informaţi în prealabil cu privire la aceste aspecte, motiv pentru care adoptă o altă atitudine.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367