REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Percheziţii DIICOT, la o grupare infracţională acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani

Percheziţii DIICOT, la o grupare infracţională acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani

Replica API 20 octombrie 2015 | 00:00 89

Firme fantomă

Firme fantomă

Procurorii DIICOT Constanţa au început dimineaţa de luni, 19 octombrie, în forţă. Aceştia au descins la 58 de adrese, în Constanţa, Călăraşi, Tulcea, Giurgiu şi Ialomiţa, la mijloc fiind vorba de persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. Mai exact, se pare că este vorba despre un circuit infracţional care îşi derula activitatea prin intermediul unor firme fantomă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, sprijiniţi de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului de Investigaţii Criminale şi Serviciului de Acţiuni Speciale ale I.P.J. Constanţa, au efectuat un număr de 58 percheziţii la locuinţele mai multor persoane şi sediile unor societăţi comerciale din Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu şi Ialomiţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din 7 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, membrii grupului, în perioada 2011 - 2015 au creat o reţea de firme tip fantomă cu scopul de a da o aparenţă de legalitate intrărilor scriptice aferente facturilor, în cea mai mare măsură fictive, emise de 150 agenţi economici, aceştia având nevoie de documente justificative pentru cantităţile de cereale, fier vechi, materiale de construcţii, utilaje ori prestări de servicii achiziţionate din diverse surse şi fără documente de provenienţă legală, urmărind astfel reducerea artificială a impozitului pe profit şi sustrăgându-se implicit de la plata taxelor către bugetul de stat.

Prejudiciul estimat a fi produs bugetului consolidat al statului în perioada 2011-2015, prin înregistrarea unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv impozitul pe profit aplicat operaţiunilor nelegale şi TVA-ul aferent acestora, este de circa 10 milioane euro. Precizăm că ancheta este încă la început, momentan fiind ridicate acte.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218