REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

PERCHEZIȚII în Constanța. Grupare specializată în ÎNȘELĂCIUNI, în vizorul DIICOT!

PERCHEZIȚII în Constanța. Grupare specializată în ÎNȘELĂCIUNI, în vizorul DIICOT!

Replica API 3 iulie 2019 | 14:00 334

Procurorii DIICOT împreună cu polițiștii au efectuat, marți, 2 iulie a.c., 18 percheziții, în mai multe județe, printre care și Constanța, în vederea destructurării unui grup infracțional specializat în înșelăciuni cu consecințe deosebit de grave. Grupare ar fi acționat în perioada 2017 – 2018, timp în care a înșelat mai multe societăți, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat depășește 2,5 milioane de lei.

Marți, 2 iulie a.c., procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, Constanța, Pitești, București și Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Neamț au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare pe raza județelor Iași, Constanța, Neamț, Argeș, Giurgiu și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În fapt s-a reținut că, în perioada 2017 – 2018, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acționat în mod coordonat, în ceea ce privește inducerea în eroare a mai multor persoane juridice, pentru a obține diferite tipuri de marfă, care era achitată prin intermediul unor bilete la ordin, pentru care nu exista acoperire sub forma disponibilului în cont.

Prin activitatea infracțională s-a cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Ca mod de operare s-a reţinut faptul că membrii grupului infracţional au utilizat în calitate de vehicul infracțional o societate comercială, iar pentru a evita o eventuală răspundere penală, au recrutat persoane de condiție socială modestă, care au acceptat, în schimbul unor sume de bani, să preia rolul de asociat și administrator al acestei firme.

Controlul efectiv asupra societăţii comerciale s-a realizat în baza unor procuri acordate membrilor grupării, utilizate pentru a–și justifica calitatea de reprezentant al firmei, la comiterea actelor de înșelăciune.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat faptul că, înainte de începerea propriu-zisă a activității infracționale, membrii grupului s-au preocupat de obținerea unor bilete la ordin și închirierea unui spațiu pe raza municipiului Iași, unde să fie depozitate bunurile obținute din înșelăciune. Astfel, membrii grupului ar fi emis instrumente de plată (file CEC și bilete la ordin) fără acoperire în cont sau cu semnătura trăgătorului falsă. De asemenea, ar fi falsificat bilanțuri contabile și balanțe ale firmelor folosite pentru emiterea instrumentelor de plată, pentru a crea aparența bonității acestor firme. Scopul final era achiziționarea de mărfuri de la agenți economici din țară, mărfuri care ulterior nu mai erau achitate.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, bani, documente contabile şi alte acte care atestă activitatea infracțională.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de doi inculpați, urmând ca în cursul zilei de azi să fie prezentați Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar pentru alți trei inculpați a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102