REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Percheziţii în Constanţa, la o grupare de carderi

Percheziţii în Constanţa, la o grupare de carderi

Replica API 9 ianuarie 2015 | 23:29 198

Dădeau “lovituri” în toată lumea

Dădeau “lovituri” în toată lumea

Mai multe percheziţii au avut loc la nivel naţional, desfăşurate de către DIICOT Ploieşti, inclusiv şi în judeţul Constanţa. Vizată a fost o grupare de carderi care acţiona în toată lumea. La malul mării, mascaţii au descins în 16 locaţii din municipiul Constanţa şi Valu lui Traian. Mai exact, cei 31 de membrii ai gupării acţionau folosind diferite şiretlicuri. Spre exemplu, simulau furturi mărunte în magazine sau benzinării, moment în care introduceau cipuri electronice în aparatele POS.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Constanţa, Bucureşti, Alba - Iulia şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, Brăila şi Bistriţa-Năsăud au efectuat în data de 08 ianuarie 2015 un număr de 34 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Prahova, Constanţa, Vâlcea, Alba, Brăila, Bistriţa - Năsăud şi a municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 31 de persoane, specializată în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică. În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada aprilie 2013 – decembrie 2014 membrii grupării au obţinut şi perfecţionat echipamente de skimming în România, pe care le-au folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania, Ecuador, Filipine, Panama) pentru obţinerea unor date de identificare de carduri bancare, inscripţionarea ulterioară pe carduri blank şi retrageri de numerar, potrivit procurorilor DIICOT. Activitatea infracţională era desfăşurată în mod organizat, strict ierarhizat, membrii grupării având atribuţii bine determinate în cadrul reţelei. Ca modalităţi de operare în activitatea de skimming există suspiciuni că membrii grupării fie introduceau cipuri electronice în POS - urile unor magazine, unde pătrundeau prin efracţie simulând furturi mărunte fie utilizau dispozitive confecţionate artizanal în special în zone nesupravegheate de camere video (benzinării, spălătorii auto şi bancomate ). La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi aduse 30 de persoane în vederea audierii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii Constanţa şi Direcţia de Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Brigăzilor Mobile de Jandarmi Constanţa şi Ploieşti. În cauză s-a cooperat cu autorităţi judiciare din Suedia, Franţa, Germania şi cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. “Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au precizat procurorii DIICOT.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102