REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Percheziţii în Port şi în Poarta 6, la contrabandiştii de combustibil: erau ajutaţi de 5 poliţişti!

Percheziţii în Port şi în Poarta 6, la contrabandiştii de combustibil: erau ajutaţi de 5 poliţişti!

Replica API 24 aprilie 2015 | 00:03 367

„Replica” aducea cazul în atenţia opiniei publice din anul 2013

„Replica” aducea cazul în atenţia opiniei publice din anul 2013

În urma unei ample anchete, oamenii legii au luat urma unor contrabandişti de combustibil, care sunt suspectaţi că îl furau din Portul Constanţa, cu ajutorul unor poliţişti, dar şi ai paznicilor. Printre suspecţi se află şi Costică benzinaru’, angajat în Port, domiciliat pe strada Lirei din Poarta 6, la blocul FD11, pe numele căruia există mai multe dosare penale. În plus, cotidianul „Replica” de Constanţa aducea acest caz în atenţia opiniei publice încă de la finele anului 2013.

Mascaţii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis, coordonaţi de DGA şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au descins, la data de 23 aprilie anul curent, în Portul Constanţa şi la mai multe adrese din Constanţa, inclusiv pe strada Lirei, la blocul FD 11, acolo unde locuieşte un bărbat cunoscut de toată lumea ca fiind vânzător de motorină şi benzină la preţuri accesibile, respectiv Costică benzinaru’. Menţionăm că, la finele anului 2013, reporterii „Replica” au mers la faţa locului, dându-se cumpărători, stând astfel de vorbă cu individul. Acesta şi-a transformat porţiunea din faţa apartamentului din blocul în care locuieşte în magazin ambulant. Nu se ferea să-şi expună marfa, respectiv motorina şi benzina, având clienţi din toate părţile Constanţei. În locul cu pricina se putea observa cum mai multe bidoane stăteau frumos aliniate, apărate de o umbrelă. Şi chiar dacă nu era expus vreun afiş care să informeze trecătorul, vorba a circulat destul de repede, toată lumea ştiind ce se întâmplă acolo. Şi cum "treaba" nu era tocmai legală, vânzătorul stătea cu ochii pe geam cât e ziulica de lungă, ieşind la orice mişcare i se părea suspectă.

Discuţie între reporterii Replica şi contrabandistul de motorină

Aşa s-a întâmplat când la faţa locului au ajuns şi reporterii cotidianului “Replica” de Constanţa, pe 9 decembrie 2013, bărbatul ieşind imediat în faţa “standului” însoţit de un alt individ. De aici a început discuţia, “clienţii” aflând că magazinul ambulant a cam rămas fără marfă. Mai precis, pe “stoc” nu mai exista decât benzină, motorina urmând să vină a doua zi dimineaţa. “Doar benzină avem. Motorină, mâine. Pe la 7.30 dacă veniţi... Benzina e la acelaşi preţ”, a spus bărbatul, sprijinit de peretele blocului şi cu ochii în toate direcţiile. 4,5 lei, atât costa litrul de carburant. La pompă, litrul de benzină varia la acea dată între 5,50 şi 6,01 lei.

Contrabandistul lucrează în Portul Constanţa

Afacerea benzinarului din Poarta 6 nu este de ieri, de azi, ci de ani de zile, după cum au spus oamenii din zonă. Şi tot ei ne-au precizat că afaceristul cu pricina lucrează în Portul Constanţa, de unde şi aduce motorina şi benzina, pe când alte persoane susţin că le aduce tocmai din Nisipari, comuna Castelu. Nici poliţiştii constănţeni nu erau chiar străini de situaţie, pe numele individului fiind întocmite mai multe dosare penale. Astfel, după ce oamenii legii au intrat pe fir, la data de 23 aprilie anul curent, aceştia au descins la 10 adrese din Constanţa, inclusiv la domiciliul bărbatului din Poarta 6, dar şi în Portul Constanţa. Acţiunea este derulată de DGA, coordondată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Indivizii sunt bănuiţi că furau combustibilul din Portul Constanţa, astfel derulându-se percheziţii şi acolo. Potrivit unor surse, în cazul de faţă ar fi implicaţi şi poliţişti.

Ce spun ofiţerii DGA: 5 agenţi de poliţie şi paznicii ajutau contrabandiştii!

„Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, împreună cu ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciile Judeţene Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa, cu sprijinul Grupării de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa au efectueat 10 percheziţii la mai multe persoane suspecte de implicare în infracţiuni de şi în legătură cu infracţiuni de corupţie săvârşite în Portul Constanţa”, potrivit unui comunicar DGA. De asemenea, în cadrul acțiunii, ofiţerii DGA, delegaţi să efectueze cercetări în cauză, pun în aplicare 12 mandate de aducere faţă de tot atâtea persoane, dintre care 5 agenţi de poliţie, cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi furt calificat, respectiv luare de mită şi abuz în serviciu. În fapt, în luna noiembrie 2014, Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Constanţa a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa cu privire la faptul că o reţea de persoane sustrage produse petroliere, alcool şi îngrăşăminte din vagoanele de tren care întră în Portul Constanţa. Din verificări rezulta faptul că gruparea era sprijinită de lucrători ai SN CFR Marfă SA, paznici din porţile de acces în port şi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Maritime Constanţa. Instrumentarea cauzei s-a realizat cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost comise faptele şi luarea măsurilor legale ce se impun.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367