REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Percheziţii în România şi Marea Britanie la PROXENEȚI care foloseau metoda „LOVERBOY“

Percheziţii în România şi Marea Britanie la PROXENEȚI care foloseau metoda „LOVERBOY“

Replica API 9 septembrie 2020 | 18:17 7629

În urma a 32 de percheziții efectuate, miercuri, 9 septembrie a.c., în România și Marea Britanie, a fost destructurată o grupare infracțională care exploata sexual tinere, pe teritoriul Scoției, prin metoda „loverboy”.

Polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au investigat, în perioada octombrie 2018 – septembrie 2020, activitatea unei grupări infracționale, formate din 28 de persoane, specializate în trafic de persoane și de minori în scopul exploatării sexuale, pe relația România – Marea Britanie (Scoția).

S-a acționat simultan pe teritoriul României și Marii Britanii, la data de 9 septembrie a.c., fiind efectuate 32 de percheziții domiciliare, 23 pe teritoriul României - în județele Ilfov, Călărași și Caraș-Severin și 9 percheziții pe teritoriul Marii Britanii.

În România, polițiștii au depistat și condus la sediul D.I.I.C.O.T. 14 persoane bănuite, iar alte 3 persoane bănuite de apartenență la grupare și 7 complici cu activitate infracțională în Marea Britanie au fost reținuți de autoritățile britanice.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost ridicați bani susceptibili a proveni din infracțiuni, 4 autoturisme de lux, documente, înscrisuri și telefoane mobile.

Membrii grupări sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani.

Aceștia ar fi recrutat tinere, cu preponderență din mediul rural, care proveneau din familii destrămate și fără posibilități financiare, cărora le-ar fi promis o viață lipsită de griji. Recrutarea s-ar fi realizat prin metoda „loverboy”, victimele fiind seduse, iar apoi determinate să le remită membrilor grupării sumele de bani obținute.

De asemenea, unele tinere ar fi fost agresate fizic și psihic de către membrii grupului infracțional organizat.

Tinerele ar fi fost exploatate pe teritoriul Marii Britanii, în imobile închiriate de către liderul grupării și transportate de către membrii grupării infracționale organizate în vederea întreținerii relațiilor sexuale cu clienții.

Liderii grupării erau responsabili de crearea profilelor on-line ale tinerelor, de promovarea anunțurilor și de încasarea banilor pe cardurile personale, victimele nefiind în contact direct cu banii obținuți din exploatarea lor sexuală.

De asemenea, tinerelor li s-ar fi promis faptul că banii vor fi investiți în case și mașini pe care le vor avea împreună cu partenerii lor de viață, însă de cele mai multe ori membrii grupării infracționale organizate ar fi racolat alte tinere pe care le-ar fi exploatat sexual, extinzându-se în permanență pe teritoriul Marii Britanii, sub atenta supraveghere a liderilor grupării.

Gruparea infracțională ar fi fost coordonată de un lider, acesta stabilind activitățile pe care ceilalți membri ai grupării le desfășurau, în calitate de șoferi, supraveghetori sau persoane terțe prin intermediul cărora liderii transferau către rudele lor de pe teritoriul României sumele de bani obținute din exploatarea sexuală a tinerelor pe teritoriul Marii Britanii.

Membrii grupului infracțional organizat dispuneau de sume mari de bani, de autoturisme scumpe și ar fi cheltuit sume însemnate în localuri selecte și restaurante.

Pentru documentarea cauzei, a fost utilizat sprijinul EUROPOL prin care s-a efectuat un schimb constant de informații cu partenerii din Marea Britanie, precum și Biroul Atașatului de afaceri Interne al MAI în Marea Britanie.

Totodată, în vederea eficientizării fluxului informațional și a stabilirii activităților punctuale, autoritățile române și britanice au participat la mai multe întâlniri de coordonare sub egida EUROJUST.

Pentru o abordare integrată a acestei investigații transfrontaliere și pentru eficientizarea schimbului de material probator privind persoanele bănuite, autoritățile de aplicare a legii din România și Marea Britanie au semnat în luna februarie 2019 un acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă - JIT (Joint Investigation Team).

Documentarea activității infracționale precum și cooperarea polițienească și judiciară internațională au fost efectuate cu sprijinul Police Scotland – National Human Trafficking Unit, Europol, Eurojust și al Biroului Atașatului de Afaceri Interne al MAI din cadrul Ambasadei României la Londra.

Autoritățile de aplicare a legii din România sunt lideri la nivelul comunității europene în materia inițierii, implicării și finalizării pozitive a Echipelor Comune de Anchetă - JIT (Joint Investigation Team), cel mai eficient instrument european de cooperare în destructurarea grupărilor transnaționale implicate în traficul de persoane.

Cooperarea polițienească și judiciară în materia combaterii traficului de persoane între România și Marea Britanie prin intermediul Echipelor comune de anchetă (JIT) este un exemplu de bune practici la nivel European.

A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Parazitii Romaniei.
0
0
Ce faci mai Alex!!tu le ceri parlamentarilor romani sa dea o lege contra acelora care au averi cu adevatat mari adica contra lor si a protejatilor lor?,legea asta a fost in Romania dar a fost abrogata in 1990,caci din cauza asta au sprijinit securisti lovitura de stat data de Iliescu si ai lui dupa ce a fugit nea Nicu cu elicopterul in ziua de 21-12-1989,pentru ca ei aveau sute de mii de lei la saltea dar ii aveau degeaba pentru ca era legea 18;dupa 1990 au anulat legea asta si atunci au aparut bani negri in tara si asa a avut Romania o inflatie de pana la 500% pe an intre 1990 si 2000.
2
0
Nu este si emil acordeon aici?
0
2
era pe vremea lui Ceasca o lege 18 care cerea sa justifici averea pe care o ai , dar hotomanii au anulat-o , era pericol si pentru politicieni.
4
1
am o curiozitate pe care din cate vad procurorii Diicot nu o au . Din ce traiesc zecile de oameni din oras fara ocupatie fara nici o afacere dar care conduc masini de 100 de mii de euro fara a munci macar o zi in viata lor si isi etaleaza bogatiile pe internet. Ar trebui dragi procurori sa cereti cuiva sa va faca un cont facebook sa vedeti cu ochii vostri cum traiesc infractorii orasului fara a munci o zi in viata lor . De ce nu se da in Romania o lege ANTIMAFIA ? sa se confiste toata averea persoanelor si famiililor celor care nu pot justifica provenienta banilor ?
3
0
Va bateti joc de fetele alea minore. Ce meritati? In butoi si curent electric ca la pedofili, orgasm
7
1
E plin de pesti in Constanta, marea majoritate a tinerilor stiu sa indice care-s pestii... doar politienii se fac ca nu stiu.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218