REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

PERCHEZIȚII la Constanța: 6 persoane reținute pentru falsificare de diplome

PERCHEZIȚII la Constanța: 6 persoane reținute pentru falsificare de diplome

Replica API 4 februarie 2016 | 15:46 404

Polițiștii de la Transporturi din Constanța au efectuat 23 de percheziții la persoane bănuite că ar fi acordat certificate de calificare profesională falsificate, în schimbul unor sume cuprinse între 600 și 900 de lei.

La data de 3 februarie a.c., polițiștii Biroul Județean de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea Direcției de Poliție Transporturi – Inspectoratul General al Poliției Române, au efectuat 23 de percheziții domiciliare la locuințele unor persoane bănuite de abuz în serviciu și fals intelectual. Cei în cauză ar fi pus bazele unei rețele specializate în falsificarea de diplome de studii, acordând certificate de calificare profesională contra unor sume cuprinse între 600 și 900 de lei, fără a ține cursuri de pregătire. În urma perchezițiilor, au fost ridicate certificate de calificare profesională falsificate, precum și echipamente informatice pentru falsificarea diplomelor. Față de 6 persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 82 de ani, din județul Constanța, s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați magistraților Judecătoriei Constanța, cu propunere de arestare preventivă. La activități au participat polițiști și luptători de la acțiuni speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

UPDATE: VEZI DESPRE CINE E VORBA

Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Burlacu Vasile Ştefan, Burlacu Cecilia-Ana, Burlacu Cezar-Mihail, Ghelase Ion, Constantin Romus Ionel și Vasea Ion sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Inculpaţii, aflaţi în stare de reţinere, au fost prezentaţi în cursul zilei de astăzi, 4 februarie 2016, cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Constanţa.

Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

În perioada iulie 2014 – februarie 2016, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan, în calitate de administrator la o societate comercială ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniu tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională, către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale.

Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator, etc., şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014, sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe inculpatul Burlacu Vasile Ştefan pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015. Aceste certificate au fost utilizate de beneficiari în vederea angajării la instituţii de stat, precum Şantierul Naval Constanţa sau pe platforme petroliere.

În activitatea sa infracţională, inculpatul Burlacu Vasile Ştefan a fost ajutat de fiica sa Burlacu Cecilia-Ana, care deţinea funcţia de secretară în cadrul centrului de pregătire profesională, calitate în care semna certificatele eliberate, şi de Burlacu Cezar-Mihail, fiul său, care intermedia vânzarea de astfel de diplome.

Tot calitate de intermediari pentru vânzarea de diplome, aveau şi inculpaţii Ghelase Ion, Vasea Ion şi Constantin Romus Ionel, acesta din urmă fiind chiar anterior, în cursul anului 2013, angajat în funcţia de profesor în cadrul centrului de pregătire profesională. La acest moment, se ocupa cu intermedierea vânzării de certificate de absolvire, pentru care nu se mai organizau nici un fel de cursuri şi examene, fiind eliberate, contra sumelor de 600-650 sau chiar 1.500 lei, chiar într-un timp de 30 de minute de la solicitare.

Certificatele atestau, în mod nereal, că respectivii cursanţi au urmat aproximativ 1.000 de ore de pregătire teoretică şi practică, finalizate cu susţinerea unor examene de aptitudini, finalizate cu note de 7, 8 sau 9.

În cauză, poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, Poliţiei oraşului Năvodari, sprijiniţi de echipaje SIAS, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat la data de 3 februarie 2016, un număr de 25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Constanţa.

S-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de alte 20 de persoane decât cele menţionate mai sus, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, care în esenţă au recunoscut săvârşirea infracţiunilor pentru care sunt acuzaţi.

În cauză organele de urmărire penale au beneficiat de sprijinul Serviciului de Operaţiuni Speciale Constanţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iti doresc sa ti moara toata familia in accident de masina.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614