REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Percheziţii la mai multe societăţi suspectate de evaziune fiscală, între care şi Gremlin Computers

Percheziţii la mai multe societăţi suspectate de evaziune fiscală, între care şi Gremlin Computers

Replica API 18 noiembrie 2015 | 00:00 608

În 2014 a cerut în instanţă deschiderea procedurii de insolvenţă

În 2014 a cerut în instanţă deschiderea procedurii de insolvenţă

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au efectuat cercetări într-un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, comise în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European şi a Consiliului. La Constanţa au avut loc 6 percheziţii, vizată fiind societatea Gremlin Computers SRL, care, la finele anului 2014, a cerut în instanţă deschiderea procedurii de insolvenţă.

Pe baza autorizaţiilor emise de către instanţă, În cursul zilei de marţi, 17 noiembrie 2015, sub coordonarea procurorilor, au fost efectuate 59 de percheziţii domiciliare, la sediile sociale şi punctele de lucru a unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile şi locuinţele unor persoane fizice, situate pe raza Capitalei şi a judeţelor Argeş, Brăila, Cluj, Constanţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea, beneficiind de suportul de specialitate al poliţiştilor Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi al lucrătorilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie ale judeţelor anterior menţionate.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, în perioada 2012 – 2014, reprezentanţii operatorilor licenţiaţi în vederea preluării obligaţiilor privind realizarea obiectivelor anuale minime de îndeplinit de operatorii economici care au introdus pe piaţa naţională bunuri ambalate şi ambalaje de desfacere (generatorii de deşeuri de ambalaje) şi reprezentanţii unor societăţi cu care aceşti operatori licenţiaţi au încheiat contracte de prestări servicii au evidenţiat în actele contabile şi în alte documente legale operaţiuni fictive, care au denaturat realitatea îndeplinirii acestor obligaţii.

Astfel, înregistrarea şi declararea acestor operaţiuni a facilitat operatorilor licenţiaţi obţinerea vizei anuale necesare funcţionării acestora şi a condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale la Fondul pentru mediu, respectiv a contribuţiei în cuantum de 2 lei/kg., datorată pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale minime de îndeplinit şi cantităţile de deşeuri de ambalaje efectiv valorificate. Prejudiciul estimat a fi produs în cauză se cifrează la valoarea de 54 milioane de euro. În documentarea activităţii infracţionale procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

Şase percheziţii în judeţul Constanţa: vizată Gremlin Computers

În municipiul şi judeţul Constanţa au avut loc 6 percheziţii. Potrivit informaţiilor noastre, vizată este şi societatea Gremlin Computers SRL, care are mai multe sedii, inclusiv în Siminoc (Eco Pack Management). Aşa cum cotidianul Atitudinea relata pe 24 noiembrie 2014, Gremlin Computers, cea mai cunoscută firmă colectoare de deşeuri reciclabile de la malul mării, ajungea la acea dată în pragul falimentului. Societatea şi-a cerut, la Tribunalul Constanţa, deschiderea procedurii de insolvenţă, acţiunea fiind depusă pe 19 noiembrie 2014.

De precizat faptul că, în luna septembrie 2014, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa, a organizat o licitaţie pentru vânzarea a 13 utilaje industriale aparţinând debitorului Gremlin Computer SRL. Este vorba despre diverse instalaţii de sortare şi reciclare baterii, tonere, sticle şi cabluri, foarte scumpe, cu preţuri care pornesc de la câteva zeci de mii de lei până la aproape 3 milioane de lei. La rândul său, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa a depus, tot pe 19 noiembrie 2014, un proces ce care ca obiect „opoziţie la dizolvare”. Evident, calitatea de pârât o are SC Gremlin Computers SRL, dar şi Registrul Comerţului Constanţa.

Firma colectoare de deşeuri reciclabire s-a mai aflat, în urmă cu câteva luni, pe punctul de a se dizolva, asta după ce societatea Save & Holding a cerut falimentul, în contul unei datorii. Ulterior, reclamanta a renunţat la acţiune. Firma Gremlin Computers este deţinută de constănţeanca Aurora Olescu, de 37 de ani, care a preluat-o de la fondatoarea sa, Veronica Buişteanu, societatea având ca domeniu iniţial de activitate, la momentul înfiinţării sale, în 2001, comerţul cu telefoane mobile.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614