REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Percheziţii la penitenciar: detalii din dosarul puşcăriaşilor care înşelau prin metoda „Accidentul”

Percheziţii la penitenciar: detalii din dosarul puşcăriaşilor care înşelau prin metoda „Accidentul”

Replica API 3 iunie 2016 | 00:36 1257

„Acţionau de la camera E5.8. Banii îi împărţeau în mod egal. Unu' nu era în stare să convingă victimele”

„Acţionau de la camera E5.8. Banii îi împărţeau în mod egal. Unu' nu era în stare să convingă victimele”

Sursa foto: puterea.ro

Înşelăciunile prin metoda Accidentul au făcut ravagii în Constanţa. Oamenii legii au lucrat la foc automat, destructurând mai multe grupări infracţionale. Una dintre ele s-a lăsat cu percheziţii de amploare pe 19 august 2015 şi 15 persoane au fost propuse spre arestare, printre acestea aflându-se şi persoane aflate în penitenciar. Printre membrii grupului infracţional organizat se aflau şi săgeţi, între care şi Mustafa Elvis, care a tot încercat să scape de măsura arestului preventiv. La şedinţa din 26 aprilie anul curent, acesta a precizat că regretă ce a făcut, că s-a împăcat cu părţile vătămate şi consideră că aceste elemente ar trebui să-i redea libertatea. Magistraţii nu au fost de acord cu el, i-au menţinut măsura preventivă, iar la mijlocul lunii mai l-au condamnat la 4 ani de închisoare în regim de detenţie. Decizia nu este definitivă şi urmează a se judeca apelul. La aceeaşi şedinţă de judecată au fost discutate mai multe detalii din dosar.

Trimitea dosarului către instanţă a avut loc la finele anului trecut, indivizii fiind acuzaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, iar pe 17 mai 2016, Tribunalul Constanţa i-a condamnat. Astfel, Ageolu Arun a primit 8 ani, 4 luni şi 12 zile închisoare cu executare, Hasan Gihan 5 ani, o lună şi 14 zile cu executare, Vasile Mădălin 10 ani şi 23 de zile închisoare în regim de detenţie, Mustafa Elvis 4 ani, 3 luni şi 10 zile în regim de detenţie, Hasan Levent 3 ani, 6 luni şi 20 de zile în regim de detenţie. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cât despre ceilalţi inculpaţi, mulţi dintre ei aflându-se în penitenciar unde ispăşesc pedepse pentru alte fapte, cauza a fost disjunsă, noul dosar fiind înregistrat la Tribunalul Constanţa, pe 29.04.2016. Este vorba despre: Iosup Ionuţ, Turcin Marius Ionuţ , Ali Altîn, Daistan Elvis, Iaşar Erdal, Gheorghiţă Florentina, Curt Vasilica, Popa Răzvan Dormidont , Hasan Selvis, Iusein Ghiulgian, Ali Safinas, Iaşar Serdar, Trandafir Marian, Hasan Şucuri, Afloroaei Sibel Mirabela, Barbu Adriana, Mihăilă Alexandru Tony şi Ursu Ion. Însă, una dintre săgeţi, şi aici ne referim la Elvis Mustafa, a tot încercat să scape de după gratii, invocând fel de fel de motive. Potrivit Institutului Român pentru Informaţii Juridice (rolii.ro), la şedinţa din 26 aprilie 2016 de la Curtea de Apel Constanţa, Elvis Mustafa a cerut să fie pus sub control judiciar sau să fie lăsat în arest la domiciliu.

A recunoscut comiterea infracţiunilor, îi pare rău şi crede că e just să fie în libertate

Astfel, avocatul a arătat că inculpatul Elvis Mustafa a fost trimis în judecată pentru 6 infracţiuni, o infracţiune de constituire a unui grup infracţional organizat şi 5 infracţiuni de înşelăciune. „Într-adevăr cele 5 infracţiuni de înşelăciune nu pot fi speculate în această fază, însă trebuie să fie avut în vedere că inculpatul s-a împăcat cu cele 5 persoane vătămate, împrejurare în care gradul de pericol concret pentru ordinea publică poate fi apreciată din perspectiva conduite adoptate de inculpat. S-a menţionat că acestea reprezintă aspecte de circumstanţiere care în definitiv vizează o posibilitate de individualizare a pedepsei de către instanţa de judecată, însă se pune problema ce ar putea să facă un inculpat care a recunoscut infracţiunea, a depus toate diligenţele pentru recuperarea prejudiciului şi în ciuda acestui aspect se menţine măsura preventivă care tinde spre o preexecutare a pedepsei, în condiţiile în care măsura preventivă a fost luată în luna august 2015", potrivit rolii.ro.

De cealaltă parte, procurorul de caz a specificat că argumentul adus de inculpat, respectiv îndreptarea comportamentului său în perioada de arest nu este suficientă pentru a trage concluzia că temeiurile avute în vedere la luarea și menținerea măsurii s-au schimbat. Această îndreptare a avut loc după arestarea sa și după trimiterea în judecată. Pe de altă parte, consideră legală și temeinică încheierea Tribunalului prin care s-a menținut măsura arestului preventiv, având la baza datele care sugerează o frecvență mare și o amploare deosebită a infracțiunilor deduse judecății. Prin urmare, magistrații Curții de Apel Constanța au respins contestația inculpatului.

Gruparea infracțională, "fondată" de 3 deținuți de la Poarta Albă, camera E5.8

Elvis Mustafa a aderat la grupul infracțional organizat constituit din inculpații Ali Altîn, Iosup Ionuţ și Turcin Marius Ionuţ, deținuți în camera E5.8 a Penitenciarului Poarta Albă, la care ulterior a aderat și inculpatul Iaşar Erdal, în scopul comiterii de infracțiuni de înșelăciune prin metoda „Accidentul”, în prima parte a anului 2015. Mustafa a avut rolul de a se întâlni cu persoanele vătămate pentru a ridica de la acestea sumele de bani (săgeată) și de a remite banii altor membri ai grupării. Mai exact, în noaptea de 14 spre 15.07.2015, începând cu ora 23.55, persoana vătămată Gabriela E. a fost contactată pe telefonul fix de la domiciliu, în rețeaua RDS-RCS, de inculpații Iosup Ionuţ și Turcin Marius Ionuţ care s-au prezentat ca fiind fiul, respectiv avocatul acestuia și au indus-o în eroare prezentându-i ca adevărată situația conform căreia fiul său a provocat un accident rutier lovind un copil pe o trecere de pietoni, iar pentru a nu fi tras la răspundere trebuie să remită suma de 3.000 euro, sens în care persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpatul Elvis Mustafa căruia i-a înmânat suma de bani. Apoi, pe 4.08.2015, începând cu ora 01.45, persoana vătămată Maria C. a fost contactată pe telefonul fix de la domiciliu, în rețeaua RDS-RCS, de cei doi deținuți, care s-au prezentat ca fiind fiul, respectiv avocatul acestuia și au indus-o în eroare prezentându-i ca adevărată situația conform căreia fiul său a provocat un accident rutier lovind un copil pe o trecere de pietoni, iar pentru a nu fi tras la răspundere trebuie să remită suma de 3.000 euro, sens în care însoțită de soț, persoana vătămată i-a lui Mustafa suma de suma de 5.000 lei și 650 euro. La fel și pe 3 august, o persoană vătămată a fost contactată pe telefonul fix, aducându-i-se la cunoștință că fiul său a provocat un accident rutier lovind un copil pe o trecere de pietoni, iar pentru a nu fi tras la răspundere trebuie să remită suma de 14.500 lei, sens în care persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpatul săgeata căruia i-a înmânat suma de suma de 14.500 lei. Aceeași poveste i-a fost băgată pe gât și unei alte persoane, pe 18 august, când Mustafa a primit 3000 de lei, 800 de euro și bijuterii din aur în greutate totală de aproximativ 25 grame, pretinsa destinație a sumei de bani și a bijuteriilor fiind despăgubirea familiei copilului accidentat și evitarea pe această cale a tragerii la răspundere penală a fiului persoanei vătămate. Pe 22 iulie a avut loc o nouă înșelăciune, o persoană rămânând fără 13.500 de lei.

Mărturiile unor deținuți: banii erau împărțiți în mod egal și erau păstrați la domiciliile rudelor

Printre mijloacele de probă, prin care s-a dispus trimiterea în judecată, se află și declarația unui martor, zis Maicăl, care atât la momentul constituirii grupului, cât și în perioada în care s-a derulat activitatea infracțională se afla în Penitenciarul Poarta Albă și a luat cunoștință în mod direct despre cele petrecute în camera E5.8, unde sunt încarcerați inculpații Ali Altîn, Iosup Ionuţ, Turcin Marius Ionuţ, Daistan Elvis, Ageolu Arun și Hasan Gihan. Acesta a relatat că inculpații Iosup Ionuţ și Turcin Marius Ionuţ erau cei care efectuau apelurile telefonice către persoanele vătămate, primul îndeplinind de cele mai multe ori rolul de „fiu/nepot” al persoanei vătămate care a provocat accidentul rutier, iar cel de-al doilea îndeplinind rolul „avocatului/mediatorului/translatorului” și un alt inculpat efectua apeluri telefonice către posibilele victime, însă acesta nu a reușit niciodată să determine vreo persoană să remită sume de bani în baza scenariului prezentat. Martorul a furnizat detalii inclusiv în legătură cu modul în care membrii grupului împărțeau banii obținuți, respectiv în părți egale, chiar și pentru cei care nu participau efectiv la comiterea unei anumite fapte, cu privire la locația în care erau păstrați în mod obișnuit banii, respectiv la domiciliul surorii unuia dintre ei, precum și în referire la eforturile depuse de către deținuți pentru a obține suma necesară acoperirii prejudiciilor în cazul faptelor pentru care s-a dispus arestarea preventivă a numitei Vasilica Curt. Precizăm că, după cum se arată pe rolii.ro, Elvis Mustafa făcea parte din apropiații deținuților, întrucât aceștia recrutau ca săgeți doar persoane de încredere.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218