REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Percheziţii la SIF Banat şi Muntenia. Zaheu: „Am fost revocat pentru că n-am fost de acord cu ilegalităţile de acolo”

Percheziţii la SIF Banat şi Muntenia. Zaheu: „Am fost revocat pentru că n-am fost de acord cu ilegalităţile de acolo”

Replica API 9 decembrie 2014 | 00:21 467

25 de persoane, suspectate de delapidare

25 de persoane, suspectate de delapidare

Sursa foto: bursa.ro

Peste 30 de percheziţii, în cursul zilei de luni, în Bucureşti, Ilfov şi Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), transferând bani prin intermediul unor offshore-uri. Totodată, arată anchetatorii, suspecţii s-ar fi implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Aurelian Zaheu

Conform unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în perioada 2012-2014, cele 25 de persoane au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora. „În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, arată procurorii DIICOT. De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti. Între cele 25 de persoane suspectate se numără şi Dragoş Bîlteanu - preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana (care este soţul cântăreţei Cristina Rus), dar şi Gheorghe Bâtleanu, tatăl lui Dragoş. De menţionat, în contextul acestei anchete, că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit la începutul lunii martie a acestui an că Dragoş Bîlteanu, omul de afaceri libanez Najib El Lakis şi Romenergo, acţionează concertat şi deţin 11,72% din acţiunile SIF Banat-Crişana şi i-a obligat să vândă 6,72% din titluri, pentru a nu depăşi pragul de deţinere de 5% prevăzut de legislaţia pieţei de capital. SIF Banat-Crişana a anunţat în luna octombrie că ASF a ridicat suspendarea unor drepturi de vot în cazul grupului format de Dragoş Bîlteanu, El Lakis Najib şi companiile Romenergo, Smalling şi Gardner (înregistrate în Cipru), prezumate că ar acţiona concertat. În ceea ce priveşte SIF Muntenia, reamintim că din Consiliul de Administraţie au făcut parte, timp de un an (în perioada aprilie 2013 – iulie 2014) şi doi constănţeni, mai exact Daniel Pandele şi Aurelian Zaheu. Contactat de „Replica” de Constanţa, Zaheu a precizat că revocarea sa şi a lui Pandele a avut loc tocmai pentru că la nivelul SIF se petreceau lucruri necurate. „Am fost revocaţi pentru că încercam să ne facem treaba, pentru că nu eram de acord cu ilegalităţile de la nivelul SIF Muntenia. Noi ceream să fie acordate dividente pe anul 2013, ei nu doreau...”, a declarat Zaheu.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367