REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Perforația timpanului: ce este, cauze și simptome

Perforația timpanului: ce este, cauze și simptome

Replica API 25 noiembrie 2020 | 00:00 1715

Perforația membranei timpanice reprezintă o ruptură în țesutul subțire care separă canalul urechii de urechea medie. Un timpan rupt poate duce la pierderea auzului.

Un timpan perforat sau rupt înseamnă că s-a creat un orificiu în timpan. De obicei, acesta se va vindeca în câteva săptămâni și este posibil să nu mai aibă nevoie de tratament. Dar este o idee bună să mergi la medicul de familie dacă ai impresia că timpanul tău e perforat, deoarece acest lucru poate duce la probleme precum infecții ale urechii sau chiar la pierderea auzului. De asemenea, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara timpanul deteriorat. În general, dacă urechea este protejată, un timpan rupt se va vindeca de la sine, fără tratament, în câteva luni, scrie doc.ro.

Ce cauzează perforația timpanului

Una dintre cele mai frecvente cauze ale timpanului spart este o infecție a urechii. Când urechea medie este infectată, presiunea se acumulează și se împinge în timpan. Dacă este prea mare, poate determina perforarea timpanului. Când se întâmplă acest lucru, persoana observă că durerea și presiunea pe care le-a simțit în urma infecției se opresc brusc și puroiul se scurge din ureche.

O altă cauză obișnuită a unui timpan spart este împingerea timpanului cu un obiect străin, cum ar fi bețigaș cu vată folosit pentru a curăța ceara din canalul urechii. Uneori, copiii își pot perfora timpanul prin introducerea în ureche a unor jucării mici sau a unor fragmente de jucării.

Simptomele timpanului perforat

Unele persoane care își sparg timpanul nu observă niciun simptom. Altele se duc la medic după numai câteva zile de disconfort general la ureche, deoarece simt că ceva nu este chiar în regulă cu urechea respectivă. Unii oameni sunt surprinși să observe că le iese aer din ureche atunci când își suflă nasul.

Semnele unui timpan perforat sau ale unei infecții a urechii cauzată de timpanul perforat includ:

pierderea bruscă a auzului (persoana nu mai aude nimic sau aude foarte puțin cu urechea respectivă)

durere de durere, uneori ascuțită

mâncărime în ureche

scurgeri de fluid din ureche

o temperatură mare

un țiuit sau un zumzăit în ureche (tinitus).

Simptomele dispar, de obicei, odată cu vindecarea timpanului sau după tratarea eventualei infecții.

Cum este diagnosticat un timpan spart

Pentru a diasgnostica perforația de timpan, medicul face un examen otoscopic (va privi în interiorul urechii cu un instrument care face lumină). În cele mai multe cazuri, dacă există o perforație în timpan, aceasta poate fi observată.

Uneori poate exista prea multă ceară în ureche pentru ca medicul să vadă clar timpanul, astfel încât acesta va curăța mai întâi canalul urechii. Uneori, medicul folosește un balon de cauciuc atașat la otoscop pentru a sufla un puf de aer în ureche. Dacă timpanul nu este rupt, acesta se va mișca atunci când aerul îl lovește.

De asemenea, medicul poate testa auzul pentru a determina ce efect a avut timpanul rupt asupra acestui simț. De asemenea, medicul poate solicita un test de audiologie, care folosește o serie de tonuri pe care persoana le ascultă cu căști pentru a se stabili care este nivelul auzului. Majoritatea pierderilor de auz din cauza unui timpan rupt sunt temporare. Auzul normal revine, de obicei, după vindecarea timpanului.

Cum se tratează perforația timpanului

Timpanul perforat nu trebuie întotdeauna tratat, deoarece adeseori își revine de la sine în câteva săptămâni. În timpul vindecării, câteva sfaturi te pot ajuta să atenuezi simptomele și să reduci riscul ca urechea să se infecteze:

Nu pune nimic în ureche, decât dacă medicul îți recomandă ceva anume.

Nu introduce apă la ureche (nu merge la înot și fii atent când faci duș sau îți speli părul).

Încearcă să nu îți sufli prea tare nasul, deoarece acest lucru poate întârzia vindecarea timpanului perforat.

Ține un prosop cald pe ureche pentru a ajuta la reducerea eventualelor dureri.

Ia calmante precum paracetamol sau ibuprofen pentru a calma durerea, dacă simți nevoia.

Dacă ai o infecție a urechii cauzată de un timpan perforat, medicul de familie îți poate prescrie antibiotice

Dacă orificiul din timpanul tău este prea mare sau nu se vindecă în câteva săptămâni, medicul curant poate să îți dea trimitere la un medic ORL, care ți-ar putea recomanda o intervenție chirurgicală pentru repararea timpanului perforat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920